internetes csalás


cerbere # 2011.02.01. 07:54

Üdv.

Röviden. Internetes csalásoknál mi az illetékesség helye, nyomozás szempontjából.

Bővebben. A tényállás:

Gipsz Jakab régi ismerősének, Misi Mókusnak Kunhegyesen kölcsönadja személyi igazolványát, autóvásárláshoz kezesnek. Az igazolványt még aznap visszakapja, nem érdeklődik utána,mit intéztek, mi volt stb.

Majd pár hónap elteltével közel félmillió Forintól szóló fizetési felszólítást kap egy behajtó cégtől, mivel állítólag a T MObile-nál ekkora összegben kifizetetlen számlája van.

Utóbb kiderül, hogy a személyi igazolvánnyal több helyen is visszaéltek, ezeknél az eljárás szépen lefolytatódik.

Kunhegyesi Rk. szépen kinyomozza, hogy Misi Mókus interneten keresztül rendelt meg egy Iphone-t, és azt Miskolcra kérte ( mármint a szállítást ).

Majd a miskolci Rk. hivatkozva a Ptk. 213 § ( 3)-ra, mely szerint amennyiben a szerződés a távollévők között jön létre, a szerződés létrejöttének helye az ajánlattevő lakóhelye, ezért megküldték az anyagot a T Mobile székhelyén lévő Rk-ra.

Azt még senki nem ellenőrízte le, hogy a megrendelés milyen IP című gépről érkezett, mivel álláspontom szerint az az illetékesség helye, hiszen a csalás ott válik befejetetté. Esetleg első mozzanat még akár Kunhegyes is lehet, hiszen a többi visszaélés feltételezi, hogy már eleve azzal a szándékkal kérte kölcsön Mókus a szig-et, hogy azzal majd jó csúnya dolgokat csinálhasson. :)

Kiváncsi vagyok a véleményetekre,és ha ezt még konkrét hivatkozással is ki tudnátok egészíteni, még szupibb lenne :)

köszi!