beidézés tanúként


Gabicsek # 2011.02.17. 21:45

Feljelentő csak a saját feljelentését láthatja. Ha egyben viszont ő a sértett is, akár van gyanúsított, akár nincs, a nyomozás befejezésekor lehetőséget kell adni, hogy a nyomozás iratait elolvashassa, azokból fénymásolatokat kérhessen (pénzért), tehát láthatja a végén a tanúvallomásokat.

kovacsz # 2011.02.17. 12:15

Nem.

Házdoktor # 2011.02.17. 11:40

Magánvádas feljelentés, ismeretlen tettes ellen.
A tanúvallomásomat láthatja a vádló, amennyiben még nincs gyanúsított az ügyben?
Köszönöm a válaszát előre is.


K. János

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.17. 11:39

Ki?

Házdoktor # 2011.02.17. 11:33

Köszönöm a választ.
Ha nincs gyanúsított, akkor láthatja alapvetően a tanúvallomásokat?


K. János

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.17. 11:29

Nem.

Házdoktor # 2011.02.17. 11:02

Tisztelt Szakértő Hölgyek/Urak,

Ha tanúvallomást teszek, kérhetem, hogy a feljelentő azt ne láthassa?
Ezt visszamenőleg is kérhetem korrábi vallomásomra?

Üdv,


K. János

Gabicsek # 2011.02.16. 18:01

A jegyzőkönyvben benne kell lenni, hogy kioktattak, mely szerint kérheted útiköltséged megtérítését. Az erre vonatkozó választ is jegyzőkönyvezni kell. Erre figyelj. Gépkocsinál kiszámolják a köbcentikre vonatkkozó átlagfogyasztást, a km. távolságot (nézd meg a www.utvonalterv.hu oldalt), és a APEH (vagy NAV) honlapján található, februárra (vagy márciusra, amikorra az idézésed szól) üzemanyagárat. Ez alapján számolják le. + le szokták fénymásolni a forgalmi engedélyt, ami a neveden van.

kismukk # 2011.02.16. 12:36

Kifizetik.
Idézést megkaptad? Abban benne kell lennie.
Ha mégsem, tanúkihallgatáskor kérjed, ha maguktól nem mondanák. És jegyzőkönyv elkészülte után nézd meg, hogy benne van-e tényleg. Vetesd bele!

kishado # 2011.02.16. 12:04

Szép napot!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha autóval megyek tanúként rendőrségre azt is kifizetik? Bp-ről kell mennem Szeghalomra ami oda vissza 450km... Válaszokat előre is köszönöm

kovacsz # 2011.02.07. 09:59

Az, hogy a testvérével nem szeretne találkozni (mert talán rossz viszonyban vannak), nem indok.

Egzoticside # 2011.02.07. 08:57

Sziasztok

Valószínűleg be fogják hívják hívni édesanyámat tanúként egy műhiba perben tanúvallőmásra, amelyben a sértett(elhunyt) az édesanyja, a pert a testvére fogja megindítani. Édesanyámat ez az eset alaposan feldúlta lelkileg, a testvérével nem szeretne találkozni, a történtekről nem szívesen beszél, a per megindításával nem ért egyet. Ha a beidézést nem is lehet elkerülni, azért lehet vmilyen méltányossági kérvényt benyújtani, hogy a testvére ne legyen jelen a tanúvallomás megtételekor vagy esetleg írásban történjen a vallomástétel előzetesen és a tárgyaláson ne kelljen megjelennie?

Választ előre is köszönöm.

guba # 2011.02.07. 08:56

Azért a tanú kioktatásában is benne van, hogy megtagadhatja a választ, ha azzal magát vagy közeli hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná.

Igaz, de ezt végiggondolva, akkor a tanú nyugodtan csak közölje, hogy saját magát nem kívánja bűncselekmény elkövetésével vádolni, ezzel formálisan is szolgáltatta maga ellen az alapos gyanút, lényegében akkor ugyanoda jutottunk, mintha terheltként kezelték volna. Ezek szerint egyféle kioktatás bőven elég mindenkire.:)
De, a viccet félretéve, a védőhöz való jog is az alapos gyanú közlésével nyílik meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.07. 08:28

De egyébként szerintem is jogsértő a gyakorlat, a nyomozóhatóság visszaél a jogaival, nem rendeltetésszerűen használja azokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.07. 08:26

Azért a tanú kioktatásában is benne van, hogy megtagadhatja a választ, ha azzal magát vagy közeli hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná.

guba # 2011.02.07. 08:24

Ilyenkor jön jól a felkészült védő, aki azonnal tiltakozik eme törvénysértő gyakorlat ellen.:))
Azt a gyanúsítottat, akit ugyanis tanúként kezelnek, nem a terhelt jogaira oktatnak ki, hanem a tanú kötelességeire. Gondolok itt első sorban arra, hogy ahelyett, hogy azt mondanák neki, hogy nem kell vallomást tennie, és amit mond az felhasználható ellene, a vallomástételi és igazmondási kötelezettségére oktatják ki. (Miranda elv, abszolút eljárási szabálysértés)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.06. 22:57

Nem. :)
Teljesen általános módszer, hogy a gyanúsítottat is tanúként idézik, aztán majd a kihallgatás egy pontján közlik vele a gyanúsítást.

Gabicsek # 2011.02.06. 22:10

Ha aktív vesztegetőként idézték volna, gyanúsított lenne, nem tanú. (persze később lehet gyanúsított is természetesen). Nem befolyással üzérkedésre gondoltál?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 22:43

Legalább nyolc adóhivatali tisztviselő van előzetesben, tavaly szeptember óta egy részük, a többit meg a múlt héten kapcsolták le. Bűnszervezetben, üzletszerűen lekövetett vesztegetés, befolyással visszaélés gyanújával nyomoznak ellenük. Minden bizonnyal nagyon kiterjedt ügy, simán lehetnek benne nem helyi érintettek is. Lehet, hogy az aktív vesztegetést elkövetők még csak ez után jönnek.

monkalány # 2011.02.05. 20:24

??? Mire gondolsz, KBS??? Ez milyen ügy?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 19:53

Csak nem az apekos ügy?

monkalány # 2011.02.05. 18:53

Nagyon köszönöm a mindenre kiterjedő választ, Gabicsek!

Gabicsek # 2011.02.05. 18:34
  • A Büntetőeljárási Törvény csak a vádirat benyújtását követően teszi lehetővé, hogy az idézésre ráírják, mi miatt és ki elleni bűnügyben idéznek.

Be. 62. §
(2) Az idézés és az értesítés írásban, illetőleg más alkalmas módon vagy eszközzel - különösen távbeszélő, telefax, számítógép útján - vagy a bíróság, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság előtti személyes megjelenés alkalmával szóban történik. Az idézésnek, illetőleg értesítésnek tartalmaznia kell

  1. a megidézettnek hol, mikor, milyen minőségben kell megjelennie,
  2. az értesített hol, mikor, milyen minőségben jelenhet meg,
  3. az idézés, illetőleg az értesítés alapjául szolgáló eljárási cselekmény várható időtartamát (órákban),
  4. a távolmaradás következményeire való figyelmeztetést,
  5. a vádirat benyújtása után a vádlott nevét és az eljárás alapjául szolgáló bűncselekmény megjelölését.
  • Telefonon senkinek nem adnak tájékoztatást, és ez a Te érdeked is, mert pl. a postás láthatja a tértivevényen, hogy idézést kézbesít, mi van akkor, ha ő telefonál helyetted?
  • Ha nem tudsz elmenni az idézésre, a legcélszerűbb, ha felhívod az előadót és kérsz tőle másik időpontot. Rugalmasak is lehetnek. Mondd meg az igazat, miért nem tudsz megjelenni. Ha muszáj elmenned, akkor muszáj elmenned, mert a Be. így rendelkezik:

Az igazolás
65. § (1) Ha a terhelt, a védő, a sértett, a magánvádló, a magánfél, a pótmagánvádló, a tanú vagy a szakértő, továbbá a bírósági eljárásban az ügyész határidőt vagy határnapot, illetőleg a jogorvoslatra jogosult határidőt önhibáján kívül mulasztott - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - igazolásnak van helye.

  • az idézésen is biztos szerepel, hogy igazolt költséget a tanúnak térítenek. (ilyen: vonatjegy, buszjegy, helyi közlekedési jegy, - nem eldobni, amivel mész! - gépkocsival történő utazáskor forgalmi engedély kell, az üzemanyagköltséget ők számolják ki)

A kihallgatás végén meg kell kérdezniük, kérsz-e útiköltséget, ha elfelejtik, juttasd eszükbe.

  • Székesfehérvári Rendőrkapitányság illetékességi területén követtek el bűncselekményt, ezért idéznek Székesfehérvárra.
monkalány # 2011.02.05. 17:01

És még annyit kérdeznék, mivel anyagilag csehül állok (munka nélkül), hogy a fehérvári út útiköltségét téríti-e a rendőrség (állam), és ha igen, miként?

monkalány # 2011.02.05. 13:43

Üdv, Hozzáértők!

Budapesti vagyok, idézést kaptam a Fejér megyei Rendőrfőkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályáról, hogy jövő héten jelenjek meg náluk, tanúi minőségben.
Érdeklődtem telefonon, hogy milyen ügyben (életemben nem voltam Fehérváron, sejtelmem sincs milyen ügy lehet), de azt mondták, nem adnak felvilágosítást.

  1. Semmiképpen nem tudhatom meg, milyen ügyről van szó?
  2. Pont az idézés napján lenne egy bemutatkozó prezentációm egy munkahelyen. Mit tegyek? Erre hivatkozva jelezhetem-e, hogy nem tudok elutazni tanuskodni, és más időpontot kérek. Vagy milyen indok felelne meg? Ha nem tartom meg, nem fognak alkalmazni!

köszönök minden tanácsot!