Létezhet ilyen a be - ben?


lakatosviktor # 2011.02.23. 12:18

Szükséges valamit tisztázni: Mit jelent az, ha valaki visszavonja a vallomását?

Időrendben: születik egy vallomás, amelyben pl. elmondja a terhelt, hogy ő lopta el a biciklit. Aztán születik egy következő, amelyben azt mondja, hogy "visszavonom a korábbi vallomásomat, nem én követtem el."

Ilyenkor nem az történik, hogy a korábbi vallomást kiveszik az aktából/letakarják/átlapozzák/stb.!

Annyi az egész, hogy van egy vallomás, amiben elismerte és van egy, amiben nem. Adott egy ellentmondás, amit a bíróság fog feloldani. Jellemzően és okszerűen úgy, hogy a korábbi vallomás a hiteles, mert az született "külső tanácsok" nélkül. De ebbe most ne menjünk bele.

Tehát ha jegyzőkönyvbe vett vallomást visszavon valaki, számomra a "halottnak a csók" kategóriával egyenértékű.

Sőt, ahogy KBS írta, felolvassák a tárgyaláson a vallomásokat a teljes jelenlévő közönség számára követhetően.

Megtett vallomást nem lehet meg nem történtté tenni.

Üdv,
LV


Dr. Lakatos Viktor ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.21. 11:21

És ha visszavonja a vallomását?

Akkor felolvassák a tárgyaláson. Ne okoskodjon már bele mindenbe!

Poruljárt_Attila # 2011.02.21. 11:17

Hát alaposan elkeserítettetek, de köszönöm. Az ő szemszögéből, ha van egy kis esze, akkor nyilván vissza is vonja, és akkor a vallomást se használhatom bizonyítékként a polgári perben.

kismukk # 2011.02.21. 10:59

guba:
Ami bizonyítékként rögzítésre került, azt már megváltoztatni nem tudja
És ha visszavonja a vallomását? (pl. Balla Irma perben stb.)
Talán mégsem egészen...

Poruljárt_Attila # 2011.02.21. 10:22

Köszi, csak attól tartok, hogy ez egyszerűen nem fog eljutni a bíróságig, nem lesz vádemelés se, mert nagyon úgy néz ki a dolog. Hiába van egy rakat bizonyíték. Ilyenkor aztán jó kérdés, hogy ha eleve az ügyészség nem emel vádat se, akkor én azokat a bizonyítékokat mennyiben tudom a polgári perben felhasználni.

Abszurd oldalát ismertem meg az "igazságszolgáltatásnak", ahol a gyanúsított akár rendre is utasítja a nyomozót, ha valamit nem lát jónak.

guba # 2011.02.21. 10:15

Iratismertetéskor joga van teljes körűen megismerni az addig született iratokat. Ez így rendjén van. Ami bizonyítékként rögzítésre került, azt már megváltoztatni nem tudja és fel lehet használni a későbbi bírósági szakaszban.
Ha bonyolult az ügy a polgári jogi igényedet nem fogja megítélni a bíróság, tehát a kielégítést illetően csak annyiban leszel előrébb, hogy a polgári bíróság már viszonylag gyorsan fog ítéletet hozni.

Poruljárt_Attila # 2011.02.21. 09:41

Na de ha azt mondod, 3 év lehet, akkor ez azt jelenti, hogy ha 3 évig az ügyészség folyamatosan megvárja a 60 napot, majd megint visszadobja "nyomozásra", akkor elmegy a 3 év, és majd hoznak egy határozatot, hogy "sorry, de megúszta az illető, mert lejárt a határidő" ? Ez így megy?

A másik, amit kismukk kérdeztél, én bejelentettem a polgárjogi igényemet is a pénzemre, csak tudod mivel szándékosan semmit nem vesz a nevére, egyszerűen lehet 15 bírósági ítélet is a javamra, úgy képzeld el, hogy még a hivatalos bankszámláján is nulla Ft van, és hivatalosan a szüleinél lakik, miközben félmilliós lakást bérel, és luxus-körülményekre ver el havi eszméletlen összeget. Lényeg, hogy tudja, hogyan kell jogilag megfoghatatlannak lenni.

Most akkor külön indítsak a büntetőügytől függetlenül egy polgári pert is? Annak ellenére, hogy ott bejelentettem az igényemet? Én csak azért akarom ennyire a büntetőügyet erőltetni, mert talán az az egy, amitől megijed, ha börtön fenyegeti, és esetleg fizet, egy sima polgári végzéstől biztos nem, sőt szembe röhög.

Gubának:
Köszi szépen, de hajmeresztő, hát ennyi erővel mindjárt a gyanúsításkor is ismertethetnének vele mindent.

guba # 2011.02.21. 09:27
  1. szabályos
  2. igen, a gyanúsított vonatkozásában ez max 2 év lehet.
kismukk # 2011.02.21. 09:20

simán megússza?
Meg!!!
De, elévülést megszakítja az ügyben indult (folyó) büntetőeljárás. Itt is van azért trükközés, ha pl. ugyanannak a sikkasztásos ügynek egy másik ügyszámot adnak, az már más ügynek számít és nem akasztja meg az elévülést.

hogy a pénzemhez jussak,
Adhéziós eljárásban kérted-e polgári jogi igényként károd megtérítését? Mert büntetőügy nem fog különben kártérítéssel foglalkozni, ahhoz polgári peres eljárás kell. Az út lerövidíthető, ha a bü-ben bejelented eziránti igényedet, ezt hívják adhéziós eljárásnak,amikor a bü lezárása után hatóság egyből indítja a kártérítésit.

az ügyészségre az a 60 napos határidő hogyan vonatkozik? Sehogy?
Valószínűleg, ahogy mondod!
Nálunk több mint 3 évig tartott, mire a nyomozást lezárták, negyedévenként hosszabbíttatták.

Poruljárt_Attila # 2011.02.21. 09:08

Kismukk ne is keseríts, mert így is a sírás kerülget egy éve kb. Ez azt jelenti, hogy esetemben a 8 éves büntetési tételt meg kell várnia, és akkor a gyanúsított simán megússza? Kész, vége, mintha nem történt volna semmi?

Nem az a célom, hogy börtönbe juttassak valakit, hanem az, hogy a pénzemhez jussak, mivel az összes pénzem volt.

De akkor az ügyészségre az a 60 napos határidő hogyan vonatkozik? Sehogy?

kismukk # 2011.02.21. 09:02

attól tartok, szándékosan elévültetik, ha van ilyen, nem tudom.
Van bizony! Gondolj csak a Kulcsár-ügyre...
De első kézből tudok neked referálni egy 1,2 md-os sikkasztásról is, 10 éve húzzák...
Praktikusan, ügyész és felettese tetszőleges ideig kitolhatják a nyomozás határidejét. Nem bírálják el az orruk előtt fekvő bizonyítékokat, a beadott indítványokat, semmire nincs válasz...)
(...jó volna, ha illetékes fórumozók gyakorlati példákkal rácáfolnának -:))

Poruljárt_Attila # 2011.02.21. 08:38

Az a nagy problémám, hogy, inkább ketté bontom:

1, Szabályos-e az, ha iratismertetés után az ügyész visszadobja megint nyomozásra az ügyet (többedszerre)?
Így azért fel tud készülni a gyanúsított "racionális" magyarázatokkal mindenre, megtud olyan nagyon bizalmas infókat, amelyek a fő bizonyítékok, és addig nem tudott róla.

2, Köti-e az ügyet bármilyen határidő?

Ezt azért kérdezem, mert attól tartok, szándékosan elévültetik, ha van ilyen, nem tudom. Nem részletezem, milyen disznóságok állnak a háttérben. Egy nagy csalási ügy áldozata vagyok, és mintha szándékosan csak húznák az időt, érdemleges indítványokat meg el se fogadják, egyszerűen mintha nem akarnának foglalkozni az üggyel. Erre is vonatkozik a 2 éves nyomozási határidő? És utána elévül, és annyi az egésznek?

Előre is köszönöm, sajnos nagy összeggel károsítottak meg, és nem értem, mégis mi zajlik, én még ilyen eljárásról nem hallottam.