Csalás vétsége


blaine # 2011.03.22. 09:31

Tisztelt lakatosviktor!

Köszönöm a választ és a tanácsokat. Amint időm engedi megteszem a feljelentést.

Lajesz33 # 2011.03.22. 08:21

FIGYELEM, egy újabb csalási mód (legalábbis nekem, de sajnos a rendőrségnek is!)

Tisztelt "jogértők",

Segítséget, véleményt szeretnék kérni Önöktől a következő témában:

Interneten hirdettem eladásra egy telefont (Express.hu).
Jelentkezett egy vevő, meg is egyeztünk, szerencsére minden e-maileken dokumentálva van.
Kértem, hogy utalja át a telefon árát, mert csak utána tudom eljuttatni részére a készüléket. Megadtam neki a nevem és a számlaszámom. Ő megígérte, hogy másnap befizeti a számlámra a pénzt.
Másnap reggel az összeg meg is jött a számlámra, így átadásra került a készülék. Úgy hittem, hogy minden rendben történt... De!

Tegnap felhívtak a rendőrségről, hogy menjek be, mert vagy tanúként, vagy gyanúsítottként, de ki akarnak hallgatni! Be is mentem, ahol közölték, hogy feljelentett egy hölgy, mert állítólag egy internetes hirdetésem alapján rendelt tőlem egy számítógépet (játékkonzolt), el is utalta a pénzt a nevemre, a bankszámlámra, de a készüléket a mai napig nem kapta meg tőlem. Én csak pislogtam, mert soha nem volt játékkonzolom...

A lényeg, amit közösen kihámoztunk a nyomozóval a hölgy által beadott, és az általam bevitt e-mailes levelezésekből:
Egy "csaló" feladott egy hirdetést (szintén az Express.hu-n) egy játékkonzolra.
Erre jelentkezett a hölgy vevő, és meg is egyeztek.
A "csaló" viszont jelentkezett nálam az általam meghirdetett telefonra. Meg is egyeztünk és a készülék árának megfizetése miatt meg is adtam Neki a nevem és a számlaszámom.
De a "csaló", a nála vevőként jelentkező hölgynek írásában nem a saját, hanem az én adataimat adta meg, hogy oda kéri az általa hirdetett játékkonzol árát. A hölgy ezt a befizetést meg is ejtette. (Így kaptam meg a telefonom árát).
Viszont a "csaló" - aki a telefonomat átvehette, mert megkaptam a bankomtól az sms-t, hogy megjött a pénzem – sajnos azóta sem küldte el a hölgy vevőjének az általa hirdetett játékkonzolt.

És mivel a hölgy az én nevemet és számlaszámomat ismerte (felém teljesítette a fizetést), ezért hát ellenem indított eljárást a rendőrségen. Függetlenül attól, hogy a „csalóval” folytatott levelezésében a játékkonzol hirdetője és "eladója" nem az én nevemben tárgyalt vele, csak a készülék vételárának kifizetését kérte az én nevemre és számlámra.

Belegondoltam, és lehet, hogy így tényleg egyszerűbb is lett volna ez a 3 személy érintő üzleti tranzakció, ha nem egy „csalóval” állunk szemben, ugyanis ha elküldte volna a hölgy vevőnek a játékkonzolt, akkor így elkerülhető lett volna a kétszeri utalás pénz, de főleg idő igénye (karácsony előtt pár nappal történt a dolog).
Viszont így, hogy nem küldte el, csalás áldozatai lettünk (a hölgy is és én is ?!?).

A kérdésem az lenne, hogy a „csaló” tényleg csaló-e, és, hogy egy vagy két áldozata lett a csalásnak?
Ugyanis:

Igaz, hogy a hölgy, a „csaló” (játékkonzol eladójának) levele alapján ugyan nekem fizetett, de én nem ígértem Neki semmit, sőt, nem is ismerem (gondolom ezért sem állhat fenn a Bt 318.§)! Így én nem követtem el csalást az Ő kárára.

Az én „csaló” vevőm, viszont nem tudom, hogy velem szemben csalást követett-e el, mert ugyan megígérte, hogy ő fizeti be a telefonom árát, és ha nem is ő tette, viszont engem nem ért kár, mert az átadás előtt megkaptam a telefonom árát (a befizető lehetett akár az élettársa, barátnője, stb., számtalanszor kérem én is a páromat, hogy ha ő van gép előtt, utalja már el ezt és ezt az összeget a szolgáltatóknak…).

Amit nem értek – de lehet, hogy az Önök válaszából majd kiderül számomra - az az, hogy miért kellett a csalónak ezt a 3 személyes csavart beletenni a dologba, miért nem kérte a hölgytől egyből a saját címére az általa hirdetett játékkonzol árát, megkapta volna a pénzt, és legfeljebb ugyan úgy nem küldte volna el a készüléket neki…

Szóval amivel kapcsolatosan érdekelne állásfoglalásuk:

A telefonom vevője "csaló"-e velem szemben (engem nem ért kár)?

Én csaló vagyok-e a hölggyel szemben (nem ismerem, nem ígértem Neki semmit)?

Az számlámra kapott összeget vissza kell-e fizetnem a hölgynek és ha igen miért?

A hölgy miért nem az Ő "eladójával" , azaz a "csaló"-val szemben lép fel a követelésével kapcsolatosan a rendőrségnél, ha egyszer az Ő eladója a "csaló", aki felé nem teljesítette a kötelességét a játékkonzol elküldésével. Ő, mint vevő teljesítette az eladója kérését, azt, hogy nekem utalja a játékkonzol árát, de az eladója nem küldi neki a pénzéért cserében a meghirdetett árút!

A rendőrség tegnap óta látja, hogy én nem ígértem a hölgynek semmit, ezért el is utasíthatja (el kell-e utasítania a Be 174 alapján) a hölgy velem szembeni feljelentését? Legfeljebb tájékoztatja, hogy nem én vagyok a csaló, hanem xy, tegyen feljelentést ellene, vagy ismeretlen tettes ellen?!?

Köszönöm válaszukat, maradok tisztelettel:

Lajesz

lakatosviktor # 2011.03.21. 15:42

Kedves blaine,

Bármelyik rendőrkapitányságon tehet feljelentést. Nagyon fontos tudnivaló ugyanakkor, hogy nem küldhetik el a következő kifogásokkal:

  • ez polgári bíróságra tartozó ügy
  • menjen a lakóhelye szerint illetékes, de legalábbis másik rendőrkapitányságra
  • írásban tegye..

... és így tovább. A rendőrségnek kötelessége a feljelentést felvenni, aztán ha ők alaptalannak találják, megvan rá a törvényes eljárásrend, hogy mi olyankor részükről a teendő. De amit Ön a rendőrségen elmond, azt jegyzőkönyvbe kell venniük, melynek egy példányát Önnek is át kell adniuk.

Kérem, erre figyeljen oda, ha úgy dönt, hogy feljelentést tesz.

Onnantól kezdve, hogy a személyazonosságát megállapítják, fizetési meghagyás segítségével érvényesítheti az igényét az Ön által kifizetett összeg visszatérítése érdekében.

Üdvözlettel,


Dr. Lakatos Viktor ügyvéd

Atis77 # 2011.03.21. 14:36

Fel kell jelenteni, megtalálják nyugi, bár pénzed nem lesz belőle valószínűleg egyhamar.

Atis77 # 2011.03.21. 14:36

Fel kell jelenteni, megtalálják nyugi, bár pénzed nem lesz belőle valószínűleg egyhamar.

blaine # 2011.03.21. 07:55

Pár hete felfigyeltem egy apróhirdetésre, melyben a dvd gyűjteményét árulta egy srác. Felhívtam, küldött listát, megállapodtunk, hogy milyen filmek kellenek. Megadta a számlaszámát, melyre elutaltam 48 ezer forintot, és vártam, hogy küldje a filmeket. Természetesen nem küldte, azóta pedig képtelen vagyok elérni. Telefonra, e-mailre nem válaszol. Először azt hittem talán baja esett, de be kellett látnom, hogy átvert. (Zárójelesen megjegyzem, hogy rengetegszer vásároltam már ilyen módon - vaterán, apróhirdetés útján -, még nagyobb összegért is, de eddig soha nem volt gond, ezért nem feltételeztem, hogy becsaphatnak). Milyen módon tudnám visszaszerezni tőle a pénzem, vagy a filmeket amiket vásároltam? Bizonyítékként fel tudom mutatni a levelezésünk, amiben megállapodtunk, tudom a számlaszámát, telefonszámát, egy közösségi oldalról pedig kiderítettem a születési adatait, munkahelyét. Érdemes feljelenteni csalás miatt? Hisz nem tudja bizonyítani, hogy postázta nekem a filmeket, én viszont tudom bizonyítani, hogy kifizettem. Számtalanszor próbáltam hívni, e-mailt írni, de semmi. Mik az esélyeim? Milyen úton induljak el? Előre is köszönöm a segítséget.

guba # 2011.03.07. 09:09

Ha tévedésből írt rossz számot a szerződésbe, akkor semmiképpen nem csalás, de ha nem adja át a pénzt neked, akkor lehet jogtalan elsajátítás, és mindenképpen jó egy jogalap nélküli gazdagodásnak, polgári jogi értelemben. Tehát visszakövetelhető az összeg, ellenben a szerviznek a megrendelt javításért ettől függetlenül te tartozol, tehát azt rendezd minél előbb.

guba # 2011.03.07. 09:00

Nusy, fizetési meghagyással és azt követően perrel próbálkozhatsz. Feljelentésnek nincs értelme, hacsak nem sikerül bizonyítani, hogy már eleve sem volt szándékában sem visszafizetni neked a pénzt. Ez viszont elég esélytelen.

Wendy74 # 2011.03.07. 08:54

Négy éve, a házasságom előtt vásároltam egy személygépkocsit. Az akkor még barátnőm mint biztosítós üzletkötő kötött velem egy kötelezőt és egy cascot.
A házasságunk utolsó napjaiban 2010 tavaszán a gépkocsimon kár keletkezett. Elvitettem egy nagy szervizbe, ahol megcsinálták. Viszont a biztosítást a feleségem rosszul kötötte meg, így a kár összegét azaz a javítási költséget (kb 250.000) nem az szervíznek küldték, hanem a tudtom nélkül a feleségem számlájára - akivel akkor már külön éltünk.
Azt is csak később tudtam meg, hogy a feleségem ezt az összeget felvette, és nem adta át az szervíznek.

Ilyen esetben ki a felelős, kinek kell visszafizetni?

  • Az üzletkötőnek aki rosszul írta meg a szerződést,
  • annak aki a pénzt jogtalanul átvette?
  • vagy az autó tulajdonosának?

Ez minek minősül: csalás, sikkasztás?

Nusy # 2011.03.07. 08:30

Szép napot!Segítséget szeretnék kapni,olyan ügyben,hogy csalás miatt lehetséges e feljelentést tennem,ha egy személy eléggé sok pénzel tartozik,papíron a tartozást elismerte,és vállalta,hogy 2009.02.26-ig teljesíti a teljes kifizetés!Azóta nem hívott,nem keresett,és én sem érem el!Mit tegyek?????Kérem bárki tud segítsen!Nagyon köszönöm!Éva

tamás32 # 2011.03.06. 13:12

Sziasztok!
Nem tudom,h jó topikba írok-e,de lenne egy kérdésem:
szürke kis városomban ahol lakom /miskolc/ van egy kisközösségi rádió.
ez eléggé agresszív rádiózást folytat.
többek között meghamisítja az internetes hallgatottsági adatokat.
ez hamisításnak,vagy csalásnak számít,h trükközik a hallgatottsági adatokkal?
6 ip címről kb 240 hallgató.tehát eléggé keményen nyomják.
ez a médiahatóság félrevezetése is lenne?
előre is köszönöm a segítséget,ill a választ.

guba # 2011.02.24. 14:25

Csalás vétségéért akár két év szabadságvesztést is lehet kapni.

bongo1 # 2011.02.24. 13:57

Illetve mennyire súlyos ez a vétség ?

bongo1 # 2011.02.24. 13:56

Köszönöm gyors, és korrekt válaszát!

guba # 2011.02.24. 13:49

Elvileg a bíróság nincsen kötve az ügyész indítványához, de én még olyannal nem találkoztam, hogy súlyosabban ítélt volna.

bongo1 # 2011.02.24. 13:44

Jó napot!

Lenne egy olyan problémám, hogy a mai nap kaptam egy levelet a Bíróságtól mi szerint csalás vétségével vádolnak. Még tavaly kaptam papírt amiben az ügyész közmunkát "kért" nekem. (Nem tudom hogy működik).

Tavaly már elítéltek súlyos testi sértés miatt. Pénzbírságot kaptam,(volt egy rossz korszakom).

Azt szeretném kérdezni, hogy amit írtak a tavalyi levélben mi szerint közmunkát kapjak, kaphatók e súlyosabbat. Illetve mire számíthatok ? Kb 300e ft kárról van szó.

Történet röviden:
Szerettem volna vásárolni egy laptopot meg egy telefont, e-közben megkeresett egy régóta ismert idős ismerősöm hogy kellene neki hitel. Össze akartam kötni a kellemest a hasznossal. Neki pénz nekem laptop meg is lett a laptop meg a telefon , egy idegen állított ki munkáltató igazolást, amit természetesen rám fogott.
A banknak a hitel ki lett fizetne, csak a telefonos cég nem.

Mire számíthatok ?

Válaszokat előre is köszönöm