Könnyű testi sértés


ngami # 2010.06.12. 05:48

Sziasztok!
Még egy kérdés: az egyik tanu az emeleten lakó idős néni, aki menni is alig tud, és cukorbeteg. Lehet, hogy ne kelljen bejönnie a meghallgatásra, ha orvosi igazolást hoz? Más módon is tanuskodhat? Mit mond a jog? (kerestem, de nem találtam semmi konkrétumot)
Köszönöm: ngami


Marcsi

ngami # 2010.06.12. 05:45

Kedves Fórumozók!
Szomszédnőm könnyű testi sértést követett el ellenem. Az előzmény annyi, hogy a gyerekeimet elhajtotta a folyosó azon szakaszáról, ahol az ablaka van, mire a 6 éves (autista) fiam azt mondta, "hüle néni" Mikor kimentem teregetni, ott állt a fia (kb 14 éves), és minősíthetetlen pimasz, lenéző, és tiszteletlen hangnemben kioktatott, hogy a gyerekeim nem jöhetnek ki a folyosóra, és hogy neveljem meg őket. Annyira felbosszantott a stílusa, és az arroganciája, hogy nyakon öntöttem egy pohár teával (ez volt kéznél). A gyerekeket behívtam. Kislányom az ablakból látta, hogy a szomszédom összelocsolja a kiteregetett ruhákat. Aztán a 10-12 éves lánya nyelvet nyújtogatva ugrándozott el az ablakom alatt. Mondhatom nevetséges volt a helyzet. Szomszédom dörömbölt az ajtón, amit én persze nem nyitottam ki, mert sejtettem, hogy "elszállt azagya". Mikor fél óra múlva kimentem, több szomszéd jelenlétében nekem ugrott. Egész közelről látam az arcát: dührohamot kapott. Azt üvöltötte, hogy ne nyúljak a gyerekéhez, meghogy (bocs) "faszszopó". Én nem ütöttem meg. Mondtam, hogy hagyja abba, mert feljelentem, szemmel láthatóan nem érdekelte. Feljelentettem, magánvádas eljárásban kértem a megbüntetését, hátha a pénzbírság észhez téríti. Az orvostól Látleletet kértem, de egy Ambuláns lap nevű dolgot adott. Elég az? Meddig tarthat az eljárás? Kell-e a meghallgatásra ügyvédet vinnem?
Előre is köszönöm: ngami


Marcsi

balaaazs # 2010.05.03. 12:18

Kedves Fórumozók!

Egy kérdéssel fordulok hozzátok. Van egy ügyem, melyben garázdaság vétsége és társtettesként elkövetett könnyű testi sértéssel (4 napon belül gyógyuló hámsérülés, szinte semmiség) vádolnak. A nyomozati szakasz kezdetén csak garázdaság vétségével voltam gyanúsítva, de kb 2 hónappal később jött egy levél a rendőrségtől, melyben beidéztek gyanúsítottként könnyű testi sértés miatt. Most a vádiratban a két cselekmény miatt egyszerre vádolnak. Nem számít ilyenkor, hogy a könnyű testi sértésnél letelt az a 30 nap, mely alatt a sértettnek lépni kellett volna ellenem? Már régebbről ismert, amit el is ismert, szóval már a cselekmény pillanatában tudta, hogy ki vagyok.
Milyen büntetésre számíthatok? Büntetlen előéletű vagyok és még tanulok, 21 elmúltam már.

A választ előre is köszönöm!

Balázs

bentham # 2010.05.02. 16:08

Hupikék, ObudaFan
Köszönöm a gyors reagálást.
Bővebben:
A cselekmény közterületen történt. Nem volt ütésváltás, csak a támadó ütötte a feleségemet. A sérüleéseiről látlelet készült.
A cselekmény után 29 nappal tett a támadó magánvádat a rendőrségen ellenem é a feleségem ellen. A magánvádas büntetőügyben a rendőrség elkezdett nyomozni (az még nem tiszta hogy kinek az utasítására ügyész vagy bíróság?) majd miután a magánvádas ügyben nyomoztak 1,5 hónapot utána rájöttek, hogy a feleségem által tett büntetőügyben és a magánvádas ügyben azonosak a személyek. A magánvádas ügyről a feleségem csak a bűnügyeket egyesítő határozattal értesült. Nekem erről hivatalosan semmi papírt nem küldtek ki, holott én is fel lettem jelentve.
Közben szembesítésre idéztek be a már egyesített ügyben tanúként. Akkor most mi van????
Mi nem ütöttük meg a támadót és nem is szóltunk hozzá, ennek ellenére nyomozást rendelnek el ellenünk akik a szenvedő alanyai voltak a támadásnak.

Hupikék # 2010.05.01. 13:04

Bentham írta, hoyg a ,,támadó feljelentése".

Feltehetőleg mindkét fél kölcsönösen feljelentette egymást.

Ha az egyesítő határozat kézbesítésétől még nem telt el 8 nap, vagy az munkaszüneti napra(hétvégére)esett, meg lehetne panaszolni, azzal az indokkal, hogy egy eljárásban ne jó ha valaki egyszerre sértett (tanúként kének ihallgatni) és terhelt (gyanúsíott).

Közterületen történt az ütésváltás?
Mert lehet, hogy garázdaságban foyli ka nyomozás, a k.testi sértéssel nem foglalkozna a rendőr, küldené a bíróságra.

LEsz ez még hosszabbítva, mivel mindenki másképp adja majd elő, szembesítések is lesznek szerintem.

Tusike!

Súlyosító körülmény: a sértett kiskorú, a ,,bosszú", a több sérülés, a 8 napon túli sérülésen kívüli könnyű sérülséek

Enyhítő: büntetlen előélet, beismerés, esetleg bocsánatkérés, a korábbi konfliktusban a sértett szerepe

kérdés, hogy bár nemvolt tanú, de volt rendőri intézkedés, miét? Tettenérés, ki hívta k a rendőrt, a sértett?
Ön dönt:
Beismer, esetleg elmondja, hogy megbántra és indítványozza, hogy a bíró tárgyalás tartása nékül járjon el, akkor az iratok alapján kap 60 E Ft. pénzbüntetést vagy esetleg szigorú megyében 15-20 nap közérdekű munka.Ha nem akar sokat vacakolni így jár el.

Vagy nem tesz vallomást, esetleg kitalál vmi védekezést, de akkor járhat bíróságra, s az eredmény sem biztos, hogy más lesz.

tusike # 2010.05.01. 12:38

Tisztelt ObudaFan!
Válaszát sajnos nem tudom értelmezni. Várom válaszukat, segítségüket.

ObudaFan # 2010.05.01. 10:08

Mit egyesítettek mivel? Csak egy cselekményt írtál le, amire viszont nem is volt magánindítvány.

bentham # 2010.05.01. 05:27

Alapeset: a volt élettársam a jelenlegi feleségemet megütötte 2-3-szor, amitől a feleségem 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Mi akkor figyelmeztettük, hogy rendőrt hívunk és várja meg a rendőri intézkedést, Ő ezt nem tette, hanem elhagyta a helyszínt. Az eset után 29 nappal magánvádas indítványt terjesztett elő a rendőrségen, ami alapján a rendőrök újabb nyomozásba kezdtek. A feleségem erről csak 1,5 hónappal később értesült-a támadó feljelentéséhez képest- amikor a rendőrök kiküldtek egy határozatot- ami formailag is kifogásolható- és ebben közlik, hogy a két ügyet egyesítik, mivel a személyek köre azonos. Ez az alapeset után 2,5 hónappal később volt. Mi nem csináltunk a támadóval semmit nem is szóltunk hozzá, hanem ő szitkozódott folyamatosan és miután mi nem reagáltunk utána esett neki a feleségemnek, akiről én szedtem le, mert nem hagyta volna abba.
A támadó jó barátja korábban a helyi bíróságon dolgozott, mint bíró, és most is szinte napi kapcsolatban van velük.
Kérdés:
1, jogosan járt el a rendőrség amikor 1,5 hónap után egyesített egy olyan ügyeket amelyben mindenkinek a személye ismert volt a kezdetektől fogva.
2, lehet e valami bajom abból, hogy leszedtem a támadót a feleségemről? Ugyanis a támadó közben folyamatosan olyan dolgokat híresztelt, hogy én megfojtogattam. (14 évvel ezelőtt voltam büntetve könnyű testi sértésért, de azóta példás életet élek 3 különböző egyetemet elvégeztem közben.
3, mivel a könnyű testi sértés tudomásom szerint nem tartozik a legbonyolultabb ügyek közé indokolt volt e a hatóság részéről, hogy nyomozást hosszabbítson? 15 nap múlva lejár az első hosszabbításnak is az ideje és akkor már a megyei főügyésznek kell hosszabbítania.

ObudaFan # 2010.04.30. 19:34

Annyira részletesen, hogy a bíróság a leírás alapján el tudja dönteni, hogy történt-e bűncselekmény. A bizonyítékaidat (pl. tanúk neve,címe) is jelöld meg.

tusike # 2010.04.30. 19:19

Tisztelt Válaszadó!
Rendben, megpróbálom egy konkrét szituáció vázolásával könnyíteni a válaszadáson:
Az egész eset természetesen meg nem törtnét fikció:
Huszonéves fiatalember a már korábban ismertetett szociális háttérrel, büntetlen előélettel egy fiatalabb, -tételezzük fel-, még fiatalkorú, 17 éves fiú ellen testi sértést követ el, melynek során a sértett orra törik, több zúzódást, véraláfutást szerez. Az indok előre megfontolt, legyen mondjuk egy korábbi konfliktus, nézeteltérés, féltékenység, vagy sértettség, vagy ahogy tetszik.
Az elkövető a rendőri intézkedéskor együttműködő. Érdemes-e beismerni-e tettét, ha van tanú, és érdemes-e ha nincs tanú? Milyen enyhítő körülmények képzelhetőek el? (pl. beismerés, bűnbánat, rendőri intézkedés során tanúsított együttműködés stb....)
Milyen büntetésre lehet számítani, hogy lehet enyhíteni azt, milyen kihatással lehet ez tanulmányaira, jövőbeni életére?
Remélem a vázolt szituáció kellően pontos.
Szíves válaszaikat, segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.04.30. 18:48

Hát a felsorolt körülmények mellett is tág határok között mozoghat a dolog, pl. attól függően, hogy mi az indok.

tusike # 2010.04.30. 12:56

Üdvözlöm a Kedves Fórumozókat!
Előrebocsátom, kérdésem feltétles módban íródik, nincs mögötte ténylegesen megtörtént esemény.
A kérdés, hogy büntetlen előélettel, jó szociális háttérrel (mely magában foglalja a rendesen dolgozó, és kereső szülőt, jó lakást, a folyamatos, mára már egyetemi tanulmányokat,) 20-as éveinek elején járó fiatalember, ha előre megfontolt szándékkal (ha a testi sértésnél létezik ilyen) testi sértést követ el egy (vagy több!!!) fiatalkorúval (17év) szemben, a rendőrségi előállítás során együttműködő, akkor a felsorolt körülményeket figyelembe véve milyen szankcióra számíthat könnyű, illetve súlyos testi sértés esetén? Érdemes-e beismerő vallomást tenni, ha a sértetteken, (akik esetleg többen vannak) nincs szemtanúja a történéseknek? Illetve ha maga az elkövető is sérülést szenved, akkor az milyen hatással van az ügy kimenetelére?
Tehát a felsorolt körülmények esetében milyen jellegő és mértékű büntetéssel lehet számolni? Mik lehetnek az esetleges enyhítő körülmények, mikor érdemes beismerő vallomást tenni, stb?
Segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.04.20. 12:58

Ez nem 8 napon túl gyógyuló sérülés, de ha az lenne, akkor is egy próbára bocsátást érne legfeljebb.

ObudaFan # 2010.04.08. 14:10

Beatairisz

Azt ne várd, hogy interneten keresztül bárki megállapítja a tényállást. MAjd az eljárás során tisztázódik, mi történt.

evovll # 2010.04.08. 12:38

még nem voltam büntetve,mekkora lehet ilyenkor a büntetés mértéke,mármint forintálisan

Beatairisz # 2010.04.08. 11:14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal kapcsolatban szeretnék tanácsot illetve felvilágosítást kérni, hogy kb. 1 héttel ezelőtt egy közeli hozzátartozómmal ez történt:
A rokonom és az egyik barátja elmentek születés napot ünnepelni, bementek egy kisebb büfébe cigarettát venni,de már eléggé ittasak voltak! Egyikük sem emlékszik hogy mi történt viszont másnap arról értesültek hogy állítólak a rokonom egy sörös üveggel kisebb sérülést(karcolást) okozott egy 7.osztályos fiún. a szülők azt mondták látlelet készült és fel lett jelentve.Viszont van 2 szemtanunk akik józanok voltak és azt mondták semmi ilyen nem történt. a látleletet nem láttuk, viszont garantálják hogy fel lett jelentve a rokonom. Ebben az esetben milyen büntetésre számíthat illetve ha a 2 szemtanú vallomása azt igazolja hogy ártatlan viszont látlelet is készült erről a kis karcolásról az illető kézfején, akkor a bíróság hogy dönthet? Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.04.07. 18:36

Pénzbüntetés szerintem a legvalószínűbb, ha még nem voltál büntetve.

evovll # 2010.04.07. 14:24

érdeklődnék,vasárnap hajnalban eléggé ittas állapotban egy verekedésbe keveredtem 1 szórakozóhely mellett,én kezdtem a verekedést,a srácnak eltört az orra,nekem pedig megzúzódott a bal kis ujjam . Ő látleletet vetetett föl,mire is számíthatok milyen büntetésre

ObudaFan # 2010.04.07. 10:34

A lakáshasználatod valószínűleg ugrott is. Egyébként ha tesz is magánindítványt, próbára bocsátásnál több nem lesz.

buligirl # 2010.04.07. 09:10

Fontos Kérdésem lene!!!
Lényeg a lényeg hogy feleségemmel váló félbe vagyunk eggyütt élünk.A válás miatta van mert egész életében csalt.1 éve élősködik a nyakamon a gyermekeim is ott laknak.Szóba hoztak egy lánnyal és folyamatosan zaklatnak és a lány családját is.A napokban kitalált történettel hívták fel a lány szüleit és hazudoztak,a lány hazamnet és veszekedésben torkollott az ügy otthon nálunk.Én haza mentem és hirtelen felindultságból a nagyobbik nagyokorú lányomnak és a még feleségemnek lekevertem egy egy pofont.Tudni kell hogy soha nem bántottam egyiket csem.A feleségemen semmi nem látszott a lányomnak véletlen a pofon közben bele nyúltam a szemébe.A feleségem úgy gondolta elmegy látleletet csináltatni ami meg is történt.Másnap a rendőrökkel jöttek haza engem is meghallgattak és elmentek.Kérdésem a következő ez a 2 pofon könnyű testi sértés?És ez mit vonz maga után?Mit kaphatok ezért?
Lehet hogy ez nem ide való téma de a feleségem elment a bíróságra és kikér egy olyan papirt hogy hadjam el a házat de közös a ház.Meg teheti ezt?
Kérdéseimre előre is köszönöm a választ.Fontos lenne!Üdv

ObudaFan # 2010.04.06. 19:58

Nincs mit.

vktr # 2010.04.06. 14:22

Köszönöm Szépen!

ObudaFan # 2010.04.06. 10:28

Nem szerepel. Ha még nem voltál büntetve, nem lesz szabadságvesztés belőle, még felfüggesztve sem szerintem.

vktr # 2010.04.06. 08:48

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy újabb kérdés merült fel bennem , az , hogy a próbára bocsátás vagy pénzbüntetés szerepel-e későbbiekben az erkölcsi bizonyítványban?
Illetve , az , hogy az az ijesztő két évet azt milyen esetekben szokták meghatározni büntetésként?

vktr # 2010.04.05. 17:01

Köszönöm Szépen a válaszát!