Könnyű testi sértés


lajcsó # 2013.04.27. 06:40

Nem valószínű, hogy édesapádnak számottevő költsége lesz az eljárás során.

Véleményem # 2013.04.26. 23:55

Cikker

Ha ilyen heves a feljelentett személy akkor elfog húzódni... az hogy ki mit fizet ki, ezt előre még nem lehet biztosra tudni. Ha a feljelentés mellett döntöttek akkor az ügy már elindult, nem nagyon van vissza út, végig kell vinni, ha úgy érzi Önnek van igaza...!

Cikker # 2013.04.26. 09:10

Tisztelt fórumozok, Jogi Fórum!

Felvilágosítást, segítséget szeretnék kérni egy olyan ügyben, ami édesapámmal történt a napokban. Édesapám74éves, sovány testalkatú, szíves, nehezen mozog benne, van a korban, sajnos bántalmazták, amiből könnyű testi sérüléseket szenvedet, a kertje végén füvet szedet, ahol mindig is szekérút volt. És erre a föld tulajdonosa oda rohant hozzá, szó nélkül neki eset, és ahol érte ütötte vágta, fel lökte, rá ült a mellkasára, bántalmazta, pofozta. Az esetnek volt 3 szemtanúja is. Én másnap tudtam meg az esetet, nem merte elmondani senkinek, azoktól tudtam, meg akik látták az esetett. Én abban a pillanatban ki hívtam a rendőrséget, és feljelentést tetűnk elenne, ki hallgatták a szemtanukat is. Öt is, a bántalmazót is ki hallgatták, ö azt mondta nekem meg kereset, hogy azért verte, meg mert a földjéről lucernát szedett, hol ott a rendőrség a helyszíni szemlén megalapította, hogy a lucerna sértetlen, nem látni, hogy szedve lett volna. Nekem azt mondta az elkövető mikor meg keresett, hogy mért tetem feljelentést ellene, mert ebből komolyabb baj is lehet, van e pénzem a perköltségre, meg ha megyünk, viszem édes apámat az orvos, hoz látleletet venni, előtte nefelejcsem el jól megrugdosni, hogy jobb legyen, a lát le lett. Most meg olyannal védekezik, hogy azért verte meg, nem ö kezdte, hanem mert édesapám akart tőle valamit, szó szerint ezt mondta „Alányúlt”, most egy 74 éves ember, akinek 4 gyereke van, tisztességes családi életet élt, soha nem volt büntetve semmiért, és még a mozgás is nehezére esik, annak kell ilyen. Kérdezném én menyi ideig fog húzódni ez a eset, és menyibe fog kerülni a per költség, sajnos kis nyugdíjas, nem sok jövedelme van. Bocsánat, hogy ilyen sokat írtam, de ki kelletett írnom magamból.

Véleményem # 2013.04.25. 11:50

Előbb kellett volna gondolkodni... a bíróságon mondjon el mindent, hátha...

ObudaFan # 2013.04.23. 10:40

Hát, akkor nem lesz könnyű igazolni, hogy mi történt.

mario11975 # 2013.04.23. 06:58

Üdvözlöm!

Van orvosi papírom, mert másnap elmentem az orvoshoz, és elmondtam, hogy mi történt. Az orvos azt mondta, hogy ha így vesz fel akkor hivatalból eljárás t indítanak az ügyben. De én nem akartam ügyet, ezért az van a papíron, hogy otthonában történt. Megröntgenezték, de nincs eltörve, csak mivel kifordult, így elszíneződött és feldagadt.

Várom válaszát!

Köszönettel!

ObudaFan # 2013.04.22. 14:30

Ha eltört az ujjad, arról azért valamilyen orvosi iratod csak van.

mario11975 # 2013.04.22. 10:03

Kérdésem az volna, hogy mit tehetek?
Törbecsaltak, azzal a szándékkal, hogy verekedést provokáljanak, és ezzel indokot találjanak egy gyermekelhelyezési perben. Az ujjamat hátratörték, amiről nem készíttettem látleletet, mert nem akartam ügyet.
Majd szóváltás után, életveszélyesen megfenyegetett, hozzámlépett, hogy megüssön. Én ellöktem magamtól, amire megütött, védekezésként én is megütöttem. Most könnyű testisértés miatt kaptam bírósági idézést. Az eset 4 hónapja volt, a feljelentést is akkor tették.

Mit várhatok? Mit kell tennem?

Válaszukat előre is köszönöm!

szend74 # 2012.12.21. 12:38

Kérdésem az volna, hogy mit tehetek?Hova forduljak?
Párom szerdán fizikailag bántalmazott.Másnap vidékre utaztam vizsgázni, de rosszul éreztem magam és elmentem a helyi kórházba.Megállapították, hogy koponya zúzódás, végtag zúzódás, ujjak által okozott nyomok a nyakon és megfigyelésre ott akartak 1 napra fogni.Ma utazom haza.
Sorozatos fenyegetésnek vagyok kitéve, mint például "kinyírlak,rátok gyújtom a házat, soha nem szabadulsz tőlem" és hasonlók.3 éves kislányommal és 85 éves dédszülővel élünk és félek, nagyon félek.
Idáig is voltak, atrocitások és persze ígéretek.Mindig is féltem most is félek. Mit tegyek?
Mint kiderült az előző feleségét nagyon megverte, felfüggesztettet kapott miatta.Van egy 13 éves kislánya...
Mit kaphat tettéért?

dina33 # 2012.11.24. 09:14

Párom volt felesége azt adta be a rendőrségen, hogy ököllel meg ütöttem, a jobb szeme alatt van egy duzzanat, és a házi orvos annyit írt látleletre hivatkozva, hogy ütés következtében keletkezett sérülés. Ez az egy papírja van ellenem, tanúja nincs, bár lehet megkér valakit. Könnyű testi sértés miatt jelentett fel.Volt egy bírósági tárgyalás ahol szóváltásba keveredtünk és a végén azt mondta nekem, hogy fejezzem be, vissza kérdeztem miért feljelentesz, azt mondta még az is elő fordulhat. Előzmény, a páromat is feljelentette bántalmazás miatt, de nem lett belőle semmi.Amikor ki hallgatnak, meg tagadhatom e a vallomás tételt, mondván nem követtem el a bűncselekményt? Mikor kell meg vádolnom a hamis váddal? Hogyan bizonyítható, hogy hazudik?

kiváncsi44 # 2012.11.23. 17:04

Szóváltásba keveredtem egy hölgyeménnyel, aki megtépett én meg úgy reagáltam hogy pofon vágtam. Feljelentett könnyű testi sértés miatt. Van állítólag látlelete, hogy a szeme alatt van egy duzzanat, de nem azon a felén ahol én meg ütöttem.Tanúk nem voltak. Az utcán történt.Mire számíthatok?

ágóka # 2012.11.15. 16:55

Dr. Attika, köszönöm a gyors válaszát. Sajnos akkor már nincs mit tenni az ügyben... :-(

Dr.Attika # 2012.11.15. 09:43

Ez könnyű testi sértés ( Btk. 170 §). Ezen törvényhely (7) bekezdése szerint ezen bűncselekmény elkövetője csak magánindítványra büntethető. A magánindítvány előterjesztésére a Be. 173.§ (3) bekezdése 30 napos határidőt ad. Mivel ez nem történt meg, így már véglegesen nem büntethető az elkövető.

ágóka # 2012.11.15. 08:26

Kérdésem az lenne, hogy 8 napon belül gyógyuló testi sértésről vetetett látleletnek mennyi idő az elévülési ideje. Mennyi ideig lehet vele feljelentést tenni?
1,5 éve történt az eset, akkor készült látlelet is, de a bántalmazott személy megfélemlítés miatt nem mert feljelentést tenni. Ezt most még megteheti-e, 1,5 év elteltével? Köszönöm a válaszokat.

A B.ka # 2012.11.12. 21:15

Kedves Moderátorok!

Nem tudom, meddig számítok új felhasználónak?
Egyes üzeneteim azonnal megjelennek, mások meg egy hete nem.
Ami nem jelent meg, abban nem volt semmi sértő, olvastam a szabályzatot. Keresztneveket kezdőbetűvel jeleztem, az érthetőség kedvéért. (A lenti esetleírásom nem volt világos a hozzászólóknak, ezért próbáltam érthetőbben fogalmazni)
Hová tudok írni Önöknek, hogy kiderülhessen, mi lehetett a gond? Esetleg ami nem került fórumba, azt törölték? Akkor sajnos újra kellene írnom.
Köszönöm megtisztelő válaszukat! A B.ka

Dr.Attika # 2012.11.12. 10:01

Igen a "marandandó"-ra lehet alapozni. Az ebben az évben bizonyosan nem évült el. Be kell menni a legközelebbi rendőrségre, ott az ügyeletes tisztnél jegyzőkönyvbe mondással is meg lehet tenni a feljelentést a Btk. 170.§ (4) bekezdésére hivatkozva. Mellékelni kell a zárójelentéseket és elindul a büntetőügy.

ObudaFan # 2012.11.12. 09:52

Hacsak nem minősülhet maradandó fogyatékosságnak, mert akkor 5 év az elévülési idő. Ha a súlyos testi sértést aljas indokból vagy célból, továbbá ha védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személlyel szemben követték el, akkor is. Tehát ezekben az esetekben lényeges, hogy 2008. évben mikor történt.

Dr.Attika # 2012.11.11. 20:14

Lehet feljelentést tenni, de el fogják utasítani elévülés miatt. Jelen esetben 3 év az elévülési idő.

Nono7 # 2012.11.11. 18:22

Üdv, tájékoztatást kérnék, hogy 2008-ban történt bántalmazás során ujjszalagszakadás ügyében lehet utólag feljelentést tenni. Mivel műtöték ez 8 napon túli, hüvelykujj szalagvarrat történt. Azóta nem tudok rendesen fogni a kezemmel és írni sem. Most ez megismétlődött a másik kezemmel.
Hány évig visszamenőleg lehet feljelentést tenni, mert több záróm is van? (vagy azokat is mellékeljem, mert akkor kértem az orvost hogy ne tegyen hivatalból feljelentést mivel nekünk kellett volna úgyis a bírságot kifizetni) De sajnos ez a folyamat folytatódott....
Elég a feljelentéshez az orvosi zárójelentés vagy ki kell kérni a látleletet?
Van a feljelentéshez formanyomtatvány, vagy csak a rendőrségre meg kell küldeni?
Köszönöm előre is a választ!

chleo78 # 2012.11.11. 15:30

Kedves Fórumozók!
37 éves egyedülálló nő vagyok. Alábbi problémám akadt dióhéjban: Dohányosok és nemdohányzók harca hosszú ideje húzódik 10 emeletes panelház lépcsőházában. Négy alkalommal tettem bejelentést írásban a helyi IB-nek fényképekkel igazolva a dohányosok viselkedését (falakon elnyomkodott csikkek, stb.), hogy a társasház szabályzatát megszegik, ellenállásom miatt életveszélyesen fenyegetnek, lakásomban nem lehet ablakot nyitni a füst miatt, stb. IB nem reagált egyetlen alkalommal sem a megkereséseimre. Nov. 7-én munkából hazajövet a feldühödött dohányos csapat egyik tagja lefogott, másik hajamnál fogva tépett, cibált, többször falhoz verte a fejem, kezembe harapott. Én védekeztem egy kézzel, mert a lefogó ember szintén ütött, ahol ért. Komoly bajom nem lett, de tudtam, hogyha csak ezen a szinten marad (IB) az ügy, szőnyeg alá lesz söpörve. Hívtam mentőt, rendőrséget. Feljelentést senki nem tett (anyagiak, hosszas procedúra, stb.), a rendőrök is lebeszéltek a várható jelentéktelen következmények miatt.
Az IB elnöke teljesen egyértelműen a dohányosok pártján áll. A mentők és a rendőrök kihívásáról is le akart beszélni és noha a társasházi szabályzat egyértelműen tiltja a közös helyiségekben való dohányzást, félretájékoztatva fennhangon szónokolt, hogy tudomásul kell vennem, hogy igenis lehet dohányozni.
Kérdéseim:
Egy egyedülálló nőt ma szabadon megverhetnek a lakása előtti közös helyiségben fényes nappal a dohányzók, és tényleg nem tehetek ellene semmit?
IB felelős-e, tudatában a kialakult helyzetnek, mely megelőzhető lett volna - esetleg másként is végződhetett volna, pl. súlyosabb sérülésekkel?
IB részéről történt-e kötelességmulasztás, félretájékoztatást? (Itt az ember épsége másodlagos a hírnévvel szemben, mert ez itt Gazdagrét).
Tehetek-e valamit védelmem érdekében és a dohányzás ellen vagy várnom kell, amíg ez megismétlődik és a dohányosok csapata addig is rettegésben tart itt minden nemdohányzót? Hiszen legtöbb ember nem mer szembeszállni felbőszült dohányosok hadával, akik már ellátták egyszer a baját egy nőnek (nekem) következmények nélkül?
Minden szíves választ és tanácsot előre is nagyon köszönök!

leviiii # 2012.11.08. 20:35

Szia!
Köszönöm a válaszod, azt tudom hogy ügy lesz csak én azt szeretném hogy én ne legyek azaz ember aki miatt kapja tudom csak magamiatt kapja mert hülye volt... de remélem érted mire gondolok :) mert esetleg nincs kedvem ahoz hogy egy sötét hely aztán a haverjai megvenek és aztsem tudom majd hogy kivolt :S mert itt előfordulhat bármi már... :S

Véleményem # 2012.11.08. 15:04

Ha hivatalból elindult a garázdaság akkor már úgy is lesz ügy. Az ilyen emberek meg megérdemlik, hogy kapjanak büntetést, előbb utóbb elzárják majd őket, és akkor nem lesznek veszélyesek. A társadalom szempontjából ez lenne a helyes út szerintem, hogy az ilyen embereket kivonják belőle. Ne félj!

leviiii # 2012.11.07. 22:17

Üdv. mindenkinek!
Az történt hogy a hét szünet alatt megvert egy 28 éves férfi, én 16 éves vagyok igazából nem tehettem semmiről ők alkohol hatása alatt voltak két lányt kísértünk haza az egyik haverommal, és az egyik lánynak a barátja 17 éves srác aki belém kötött hogy milyen jogon kísérjük mi haza hajnali egykor az ő barátnőjét. Elkezdett rugdosni fellökött és a 28 éves férfi a földön ütött engem amit rá 5 percre megbánt, és sírva kért bocsánatot. Nekem nem lett komolyabb bajom de a rendőrségen kérdezték a rendőrök hogy kívánok e feljelentést tenni a könnyű testi sértésért a garázdaságról (mivel utcán történt) hivatalból ment feljelentés, de gondolom ha a könnyű testi sértést visszatudom vonni valahogy vagy megtudjuk oldani hogy abból ne legyen ügy akkor azt megtenném mert nekem nincs kedvem már foglalkozni ezzel az egésszel és ahoz sincs hogy a végén megverjenek az utcán amig tart az eljárás vagy esetleg az életembe kerüljön(elég balhés drogos alkoholistákról van szó) van a férfinak felfüggesztett börtön büntetése is. Szóval ha tehetem én a könnyű testi sértést azt valahogy szeretném annyiba hagyni valami békítő dolog vagy visszavonás lenne a megoldás.
Remélem tudtok segíteni Köszönöm előre is.

Véleményem # 2012.11.07. 14:55

A B.ka

  1. A bíróság tudja majd a dolgát, figyelembe veszi ezt.
  2. Ha szükséges és úgy ítélik meg akkor vizsgálhatják, csak úgy ilyen olyan állítás alapján nem. Ha van előélete akkor abból indulnak ki, meg kiderülhet időközben is, meg akár indítványozni is lehet ha úgy van...
  3. Meg lehet támadni, felülvizsgálni stb.

Majd a többi kérdés és a sztori végére, úgy gondoltam hogy mese habbal. Ismerős, ismerősének, a haverja, M akárki stb... Elég keszekusza itt minden.
Fogadjon ügyvédet ha eddig nem tette meg, nézzen utána saját maga az ember hogy mit tehet, úgy előbbre lesz. Ismerősi úton a jogifórumon senki nem húz ki senkit semmiből.

Talán valaki többet segít majd itt...

A B.ka # 2012.11.07. 03:14

Kedves Fórumozók!

  • 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülései voltak M. nevű ismerősömnek. Horzsolások. Dulakodás nyomai, el is esett. /Független orvosszakértő készíthette a látleletet, mert azonnal büntetőfeljelentést tett./ De nem ám arról, hogy kapott pár pofont! GYILKOSSÁGI KÍSÉRLETÉRT!!!

Először a rendőrséget hívta, aztán mentőt. Jócskán rájátszott, biztos el is ájult. Ebben profi az illető.
A dulakodás és a segítséghívás közti időben (kb. 1 óra) még akár kárt is tehetett önmagában.
Pl. mérget ivott. Mert ezzel vádolta az ismerősömet, aki nem itatott vele erőszakkal mérget. (Annak azért durva nyomai lennének!) Kérdezte, hogyan lenne lehetséges erővel mérget itatni? Rendőrök elmondták, csak úgy, ha valakinek csövet dugnak a torkába, lefogják, és beleöntik a mérget. Másképp nem.
Ilyesmi nem történt.
Baltától származó sérüléseket is emleget M. a feljelentésben, ez sem lehetséges, mert a baltával éppen ő akart ismerősömre támadni, de az elkapta, és lefogta a támadást.
Rendesen kórházban kivizsgálták M.-t és aznap hazaküldték, a könnyű testi sértés látleletével.
Tanú nem volt, így gondolta azt hazudik, ami csak kifér?
Másnap visszament a kórházba, és próbálta a sérüléseit súlyosabbra értékeltetni. Elájult, vaknak tettette magát, hogy az előző napi sérülései miatt nem lát, mert biztos valami méreg belefolyt a szemébe.
Az orvos ismerősei valószínűleg mindent megtettek pár borítékért ennek érdekében. 1 hónapig bent is tartották a kórházban, illetve M. fizethetett ezért, hogy minél tovább maradhasson. (Ebben több éves gyakorlata van.)

Akivel dulakodásba keveredett közeli hozzátartozója. Családi vita volt. Ezt a családtagjukat évekig terrorizálták, anyagilag függővé tették, ezzel zsarolták. Többször fenyegették, hogy lecsukatják, kilakoltatják, kifosztják, kirúgatják, elveszik a gyerekét. Ezeknek javát meg is tették!!! Verekedéseket provokáltak több alkalommal, kizárták zárcserével, és életveszélyesen megfenyegették. 1 alkalommal meg is mérgezték!
Ismerősöm ezek miatt nem tett feljelentést. Legfeljebb telefonos vagy személyes bejelentéseket rendőrségen. Hiba volt.
Mert ez alkalommal őt jelentették fel gyilkossági szándékkal!

  • Kérdések: 1.) Ha megsérül valaki, dokumentálják, hazaküldik, és MÁSNAP visszamegy, hogy újabb sérülései vannak, azt hogyan értékelik a bíróságon?

Mert ezeket akár okozhatta magának is. (Pszichopata, súlyos nárcisztikus személyiségzavarral.)
Mindenáron a súlyos testi sértést akarja bebizonyítani az illető, hogy a rokonának direkt minél többet árthasson. Annyira gyűlöli ismerősömet, hogy 1 kanál vízben meg tudná fojtani.
Közben a bíróságon is lebukott, hogy lát.

2,) Ilyen esetben elmeorvos is vizsgálja a bejelentőt? Vagy fel sem merül bennük? Notórius hazudozó. Egész életében sportot űzött a feljelentéseiből.

3.) Ha a bizonyítékok a gyanúsított tanúvallomásával egyeznek, akkor a hamis vád magától megállja a helyét?

4.)Vagy ellen feljelentést kell tenni?

5.) Orvosi leletet meg lehet támadni, hogy hamis? Új szakértőt kirendelni?
Ezeket az ügy során mikor lehet látni? Iratbetekintés nincs?

Ezután az eset után a bejelentő (M.) rendőr barátai meglincselték a gyanúsítottat. Őrizetbe vették 2,5 napig. Éppen szülei autójával közlekedett, azt lefoglalták, átkutatták, a benne lévő készpénzt azóta őrzik.
Ismerősömet őrizete alatt ügyvéd nélkül hallgatták ki, legalább 5 rendőr jelenlétében, jókora nyomást gyakorolva rá, hogy vallja be, gyilkolni akart. (Nem tette, mert nem akart.) Fenyegették, hogy a vád alapján 30 napra tuti lecsukják előzetesbe. A vádat többszöri kérelemre adták csak elő.
Az őrizet alatt ismerősömet leszedálták. Csak a kihallgatásokra ébresztették fel. Kirendelt ügyvéd nem jelent meg. Olyan papírokat írattak alá vele, hogy nem tesz ellen feljelentést. Akkor nem is állt szándékában. Fel sem fogta, mi történik. Nyugtatók hatása alatt volt, ezt jelezte is. Jegyzőkönyveit a rendőr fogalmazta, gépelte, és kérdezte így volt? Ismerősöm bódultan bólogatott, aláírta.

Az eljárás ellen később próbált panaszt tenni Utána életellenesen megfenyegették nagy nyilvánosság előtt az interneten. Országos hetilapban lejárató cikket írtak olyan hajmeresztő tényállással, hogy még viccnek is beillene. Zsaru magazin! Bulvár?
(Sajtóper, rágalmazás, becsületsértés???)

A rendőrség vele nem foglalkozik.
M. pedig próbálkozik még több feljelentéssel.

Ismerősöm álláskereső. Ez az egész hadjárat jócskán nehezíti, hogy a környéken munkát kapjon. (Leinformálják!)
Mit javasolnak, mit tegyen, mit tehet?
Tegyen ellen feljelentéseket?
Meddig kell eltűrnie még ezt a hadjáratot?
A megélhetése került veszélybe ezzel az üggyel.

A hivatalok nem segítenek neki, mindenki elítéli a tettét. Pedig a testi sértett jelen esetben jóval nagyobb és súlyosabb bűncselekményeket követett el, mint amiket most akar ráhúzni ismerősömre.
Azokért is fel kellene jelenteni? (Gazdasági bűncselekmények bizonyíthatók, dokumentálva vannak.)
Gyermekét elvették, ellene nevelik = kiskorú veszélyeztetése.

Hatóság félrevezetése, bizonyítékok meghamisítása esetén...a gyanúsítottnak kellene bizonyítania az ártatlanságát???
Hogy működik ez, és mennyi ideig húzható max. a nyomozati szakasz? Egyenlőre fél évnél tart, eddig nem történt semmi. (Nem gyártottak még elég hamis bizonyítékot, biztos.)

Büntetlen előéletnél, családon belüli konfliktus esetén mire számíthat ismerősöm? Büntetés illetve vádejtés esetén?
Mi az a kegyelemkérés, és hogy működik?

  • Könnyű testi sértés - magánvádas
  • a súlyos - közvádas.

Ilyen esetben mi van? Ha a vád nem állja meg a helyét?
Ezt az ügyész még nem tudta eldönteni ennyi hónap után sem.
Meg lehet keresni az ügyészi hivatalt?
Vagy ügyvédet kell fogadni, és ő intézkedik?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.