Bűntetőeljárást megszűntető határozat


kovacsz # 2011.03.23. 21:52

Valamiért azt gyanítom, hogy nem volt közokirat-hamisítással meggyanúsítva, csak az eljárást rendelték el ezen bűncselekménnyel
Egyébként pedig Önnek is az az érdeke, hogy megtudja azt, hogy ki akart az Ön adatival csalást elkövetni.
(Már ha ezt nem tudja, mivel az igazolványa valahogy csak kikerült.)

csiga01 # 2011.03.23. 10:25

Hitelfelvételhez be lett adva munkáltatói igazolvány és a személyes okmányaim fénymásolata, valamint a szerződés (postán lettek elküldve a banknak). A személyes okmányokon volt aláírás és a szerződésen is, mintha Én akartam volna hitelt felvenni. A munkáltatóin bukott el, mert a munkáltatóm aláírása oda lett hamisítva, ezért jelentettek fel közokirathamisításért.
Gyanusítottként meghallgatott az ügyész még tavaly novemberben. Azért volt szükség az írásszakértő bevonására, hogy bebizonyítsa, nem Én akartam hitelt felvenni, tehát nem Én írtam alá a személyes okmányaimat, a szerződést és a munkáltatóit sem.
Ezért mondta az ügyész, hogy ha az írásszakértő bebizonyítja, hogy nem az Én írásom, akkor kiderül, hogy nem is Én követtem el és ezért megszűnteti az eljárást (de lehet az ügyet is).

kovacsz # 2011.03.22. 18:30

Azt sem tudni, hogy ez miért közokirat-hamisítás.
Talán inkább csalás és magánokirat-hamisítás?
Esetleg valaki visszaélt a személyi igazolványával?

Gabicsek # 2011.03.22. 18:24

Ha nincs ok a nyomozás határidejének meghosszabbítására, akkor fogják megszüntetni, amikor ez a mostani 2 hónapos nyomozati határidő lejár. Ha voltál gyanúsított - mert erre nem kaptunk választ -, a nyomozás befejezéséről először értesíteni fognak, akkor átnézheted az összes iratot, kérhetsz fénymásolatot. Ha nem hallgattak ki gyanúsítottként, - mert nincs megalapozott gyanú - csak fel voltál jelentve, vagy esetleg csak tanúként kihallgatva, és úgy készült el a szakvélemény, nem fogsz kapni értesítést a nyomozás befejezéséről, sem pedig határozatot.

lakatosviktor # 2011.03.22. 13:05

Nézze, ha az ügyész azt mondta, akkor vagy megszüntetik, vagy nem :) De komolyra fordítva a szót, akkor minden bizonnyal megszüntetik. Erre azonban nincs határidő, legyen türelemmel.


Dr. Lakatos Viktor ügyvéd

ObudaFan # 2011.03.22. 13:02

És te már meg voltál gyanúsítva?

csiga01 # 2011.03.22. 12:17

Az Én esetemben hitelfelvételről van szó, ahol pl. a szerződésen az én nevem és aláírásom szerepel. Én állítottam, hogy hasonlít ugyan, de nem az Én aláírásom, ezért rendelték el az írásszakértőt. Az ügyész akkor azt mondta, hogy ha bebizonyosodik, hogy tényleg nem az Én aláírásom, akkor megszűntetik az eljárást (de lehet az ügyet is). Az írásszakértő valóban bebizonyította, hogy nem az Én aláírásom. Ilyen esetben, akkor most megszűnik-e?
Köszönöm!

lakatosviktor # 2011.03.21. 09:39

Kedves csiga01!

A szakvéleményben leírtaknak nem egyenes következménye az eljárás megszüntetése, tehát ahogy kovacsz is írta, ne csalódjon, ha nem fogja az ügyészség megszüntetni az eljárást Ön ellen.

Ha a nyomozás meghatározott személy (jelesül: Ön) ellen folyik, határideje az első gyanúsítotti kihallgatástól számított két év. Ezen belül nincs megszabott határidő arra vonatkozóan, hogy mikor kell határozatot hoznia az ügyészségnek egy esetleges megszüntetésről.

Üdvözlettel,
LV


Dr. Lakatos Viktor ügyvéd

kovacsz # 2011.03.20. 15:51

Attól függ miféle közokirathamisítás.
Lehet, hogy nem csak egy aláíráson múlik a kérdés eldöntése.

csiga01 # 2011.03.20. 13:15

Feljelentést tettek ellenem közokirathamisítás miatt.
Ügyészségen elrendelték írásszakértő bevonását. Az írásszakértő megállapította, hogy nem az Én írásom van a papírokon, tehát nem én követtem el a bűncselekményt.
Tudtommal ilyen esetben megszűntetik az eljárást és kell kapnom egy Megszűntető határozatot.
Kérdésem az lenne, hogy az ügyésznek maximum mennyi ideje van arra, hogy elkészítse a Megszűntető határozatot és akkor le is zárják az ügyet, ugye?
Köszönöm!