másodfokú tárgyalás - közlekedési baleset


ObudaFan # 2011.04.06. 20:14

Ha az elsőfokú ítélet megalapozott, és a büntetés mértékével lényegében egyetért a másodfok, akkor helybenhagyja. De sok értelme nincs ezt így általánosságban fejtegetni, a konkrét ügy konkrét körülményei számítanak.

regenye # 2011.04.06. 19:38

Köszönöm a választ!

Nem jóslást kérek csak arra lettem volna kíváncsi, hogy ilyen esetben mi a gyakorlat. Mennyire az elsőfokú ítélet a kiindulási pont vagy indul minden ilyenkor a "nulláról".
Ha az megfogalmazható, hogy a másodfokú bíró mennyire tartja szem előtt az elsőfokú ítéletet.

köszönöm!

ObudaFan # 2011.04.06. 11:50

Puszta jóslás lenne bármilyen konkrét választ adni, a felsorolt körülmények valóban jelentős enyhítő körülmények lehetnek.

regenye # 2011.04.05. 19:00

A történetem röviden:
3 éve balesetet okoztam (nem adtam elsőbbséget) amely 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott a vétlen félnél (orvosszakértő szerint az ő hibájából mert nem volt bekötve/ha be lett volna kötve csak könnyen sérül).

Első körben a bíróság tárgyalás nélkül 1 év jogosítványbevonást + pénzbírságot szabott ki.
Tárgyalást kértem ahol az ELSŐ FOKÚ BÍRÓSÁG eltekintett a jogosítványbevonástól és csak a pénzbírságot hagyta helyben.
Indoklása szerint nem vagyok veszélyes a közlekedés többi résztvevőjére (12 éve vezetek nulla szabálysértéssel), a baleset óta eltelt 3 évben is balesetmentesen, valamint figyelembe vette a sértetti közrehatást is.

Fél évre az elsőfokú tárgyalás után most vettem kézbe az idézést MÁSODFOKÚ TÁRGYALÁSRA, mert az Ügyész fellebbezett súlyosbításért, mondván kevésnek tartja a pénzbüntetést.

Kérdésem:mire lehet számítani másodfokon?? Mennyire tekintik irányadónak az elsőfokú ítéletet?

Indokaim ugyanazok + a személyes indokok a jogosítvány szükségessége mellett (munka, 2 kisgyermek, vidék-bp viszonylat munka szempontjából, stb..)

Előre is köszönöm a szakértő válaszokat!