Bírósági idézés


rigoz # 2018.12.23. 12:56

Tisztelt magdika74!

Jól tudja, hozzátartozója elleni ügyben a vallomástételt megtagadhatja, azonban ezt a szándékát a tárgyaláson kell közölnie, ugyanis a bíró dönt arról, hogy a megtagadási szándékát tudomásul veszi-e vagy ennek ellenére vallomástételre kötelezi.

Ez utóbbiról végzéssel nyomban dönt, mely ellen fellebbezhet és a fellebbezés halasztó hatályú.

A fellebbezést nem kell indokolnia, elegendő csupán az arra irányuló szándékát közölnie, de utóbb célszerű írásban megtennie azt az eredményesség érdekében.

rigoz # 2018.12.23. 12:54

Tisztelt Ciripilla!

Tanúként Önnek nincs felvilágosítási, tájékoztatáskérési joga az ügy érdemére vonatkozóan, ezért a bíró helyesen járt el, amikor kérdésére a válaszadást megtagadta.

A bírói kérdésekre elegendő ha legjobb tudomása szerint válaszol a meghallgatásakor, ha nincs tudomása a kérdéssel érintett cselekmény körülményeiről, közölje ezt a bíróval.

Tanúkénti idézéshez elegendő, ha a bíró kellő alappal valószínűsíti az ügy körülményei alapján, hogy a tanútól az ügyben érdemben felhasználható vallomás, nyilatkozattétel várható, melyet egyébként az idézett tanú irányában nem tartozik indokolni.

Egyébként a bíró magatartását a bíróság elnöke irányában kifogásolhatja panaszban, de nem valószínű, hogy fog tudni vele mit kezdeni.

rigoz # 2018.12.23. 12:49

Tisztelt vadász1971!

A vádirattal kapcsolatos észrevételeit írásban, tértivevényes levélben vagy a bíróság kezelőirodáján leadott, tollal aláírt dokumentumban, illetve elektronikus úton, az OBHGEPI_B23 űrlapon vagy ahhoz csatolt dokumentumban, illetve szóban a tárgyaláson is előadhatja.

Írásbeli előadás esetén a mihamarabbi előadásra, megküldésre, előterjesztésre törekedjen.

Az első tárgyaláson erre a bíró fel is fogja hívni.

rigoz # 2018.12.23. 12:46

Tisztelt fidus!

Az egyetlen lehetősége, ha azt kéri, hogy nyilvánítsák védett tanúvá, ez esetben, ha a kérelmének helyt adnak, tárgyaláson kívül, a nyomozási bíró fogja meghallgatni, a vádlottak távollétében.

Az e kérelem alapján hozott elutasító határozat fellebbezhető és a fellebbezés halasztó hatályú.

Az így tett vallomásának kizárólag a tartalmát ismerhetik meg a vádlottak és az ügyvédeik is.

Illetve írásbeli vallomástétel engedélyezését kérheti, de azt csak kivételesen szokták megengedni.

Egyébként felhívnám a figyelmét, hogy tanúként a vallomástételt megtagadhatja, ha:

  • önmagát vagy hozzátartozóját a kérdés megválaszolásával bűncselekménye elkövetésével vádolná
  • titoktartási kötelezettsége áll fenn, felmentés hiányában
  • a vádlottak bármelyike a hozzátartozója

ezek valamelyikére hivatkozással

A megtagadás irányulhat csupán egyes kérdésekre, de a vallomástételre am blokk is, ez esetben is viszont meg kell jelennie, ha az írásbeli vallomástételt nem engedélyezték vagy az idézését nem vonták vissza.

rigoz # 2018.12.23. 12:38

Tisztelt peres85!

A Pp. egyik rendelkezése sem alkalmazható bünteőeljárásban, a polgári jogi igény elbírálásával összefüggő cselekmények kivételével.

A kézbesítés szabályait a Be. (tárgyi ügyben a régi. Be. 70-70/B. §-a közti szakasza) maga tartalmazza.

Ha a tértivevény nem érkezik vissza, akkor a bíróság bizonyos idő elteltével tudakozódni fog várhatóan a postaszolgáltatónál az érintett küldemény kezeléséről, illetve ismételten postázni fogja azt a levelet, aminek a tértivevénye nem érkezett vissza.

rigoz # 2018.12.23. 12:23

Tisztelt VandaPaula!

Ez esetben a feljelentettet az ismételt idézéssel a bíróság elővezettetheti a költségére, továbbá bírságolhatja.

Ezt egyébként kezdeményezheti Ön is, de a bíróság e kezdeményezéshez nincs kötve.

Kifogásolhatja továbbá az eljárás elhúzódását, illetve a bíróság elnöke irányában panasszal élhet.

Az ugyanakkor helytálló volt a bírósági titkár részéről, hogy a személyes meghallgatást az előrelátható, nyilvánvaló akadály miatt elhalasztotta és erről Önt tájékoztatta.

A feljelentett további személyi adatait célszerű lehet továbbá a bíróság irányába írásban bejelentenie, illetve panasszal élhet a feljegyzésük elmulasztása miatt.

rigoz # 2018.12.23. 12:20

Tisztelt RBKAPITÁNY!

A bíróság az ítéletét, illetve a végzését amennyiben azt tárgyaláson kívül hozta, akkor írásban, tértivevényes levélben vagy a címzett Ügyfélkapujára/Hivatali Kapuájra megküldéssel közli azokkal, akikkel közölnie kell, többek közt a vádlottal.

A kézbesítési vélelem beállásáról, illetve jogerőre emelkedésről többek közt az ítélet és az eljárást megszüntető végzés esetén szintén jogerősítő végzést vagy megállapítást tartalmazó végzést küld.

Lehetnek azonban a bíróságon kívül álló okai annak, hogy ezek az iratok nem jutnak el a vádlotthoz, pl. nem kereste jelzéssel a Posta visszaküldi.

Ez esetben csak külön kérésre küldi ki azt a bíróság.

Egyébként célszerű lehet a bíróság kezelőirodáján az ügy iratait megtekinteni ügyfélfogadási időben vagy felvilágosítást kérni írásban.

Emellett tájékoztatást adhatnak telefonon arról is ügyszám és a vádlott neve alapján, hogy az ügyben van-e kitűzve tárgyalás és mikorra, melyik tárgyalóba, született-e határozat vagy ítélet.

Drszedlak # 2018.12.09. 19:36

janika2922 egy kicsit erdekesnek tartom,hogy egy másik topikban azt irod szept.25-én kaptal 1 eves börtönbüntetes, 3 hónap halasztással,es attól félsz karácsonykor kell bevonulnod.

wers # 2018.11.22. 06:25

szerintem egy próbát a telefon megér

janika2922 # 2018.11.22. 06:21

Köszönöm szépen a,javaslatodat igy lesz.

Szomorú örökös # 2018.11.22. 05:18

janika2922

Én csak azt javaslom, hogy ha megérkezik a következő tárgyalásra az értesítő - ha egyáltalán lesz ilyen - akkor ne az anyagiak motiváljanak, hanem menj el és legyél ott személyesen. Bár én úgy gondolom, hogy ha az első tárgyaláson nem voltál jelen, attól még simán akár ítélet is született, amiről tudomást fogsz szerezni. Sőt még az sem kizárt, hogy így le fogsz csúszni a fellebbezési határidőről is, ami azt jelenti, hogy jogerős lesz egykettőre. Ha szerencséd van, akkor elhalasztották a történetet, de nagy valószínűséggel nem úgy, olyan időpontra, ahogy azt te szeretnéd. Anno én is voltam egy magánvádas eljárásnak a részeseEgy biztos, szerintem telefonon nem nagyon valószínű, hogy tájékoztatni fognak.

És hát ide idézem az egyik első hozzászólásodat, amit egyáltalán arról írtál, hogy milyen ügyben vagy vádlott:

egy piti személyes adattal való visszaélés,vétsége és,egy,zakalatás,vétségéről van szó ( az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést indítványoz ) szoval megsugom nincs mitől tartanom.

Ez neked piti ügy, de egyáltalán nem biztos, hogy a bíróság annak fogja kezelni.
Szóval a helyedben maximálisan együttműködnék inkább velük.

janika2922 # 2018.11.22. 04:05

Jó és,most mit tanácsolsz igy hogy,nem jelentem meg?? Telefonáljak be a,biroságra,esetleg beszéljek a,bíróval vagy,várjam a,bíróság válaszát'??

Szomorú örökös # 2018.11.21. 21:53

janika2922

igazság szerint itt a,bírón mulik.minden ha megértő nem fog elővezetetni ezt hidd el biztos,forrásból tudom.

Nem baj, majd az a „biztos forrás” fog támogatni, narancsot vinni a dutyiba, ha mégsem így történik, ugye? :-)

én a munkabéremmel együtt számoltam 100. Ezerre mert két napi bérem az 160 euro

Az tök mindegy, hogy mennyi neked a két napi béred, nagy ívben letojják itthon, ha egy büntetőügyben megidéznek a bíróságra. Vagy jössz, vagy elővezetnek, hiszen vádlott vagy nem is kicsit. És utoljára írom neked, amennyiben nem jelensz meg a bíróság által - és nem általad - jelzett időpontban, akkor nagy bajban leszel. Leginkább az a gáz, hogy ha mégsem vezetnének elő, akkor is meglesz az a tárgyalás és esélyed sem lesz védekezni. Ergo nélküled, a személyes jelenléted nélkül fognak elítélni - hozzá teszem teljesen jogosan - ami a későbbi életedre totál kihatással lesz. Pl. lehet, hogy a 80 eurós napi munkahelyedet is elveszítheted, mivel nem biztos, hogy büntetett előélettel felvennének bárhová dolgozni. Azt azért nem árt tudnod, hogy EU-n belül mindenütt tudni fogják ezt. Bár ahogy olvasgattalak, ez téged a legkevésbé sem érdekel. Te szinte teljesen úgy kezeled ezt a sztorit, mint ha egy hétvégi szabadidős program lenne, amit kedved szerint tologathatsz ide-oda. ;-)

janika2922 # 2018.11.21. 19:44

Hát de őszintén 13 dika már elmult ilyen kor mit tudnék csinálni?? Szerintem.már nen sok mindent igazság szerint itt a,bírón mulik.minden ha megértő nem fog elővezetetni ezt hidd el biztos,forrásból tudom. A második én a munkabéremmel együtt számoltam 100. Ezerre mert két napi bérem az 160 euro

gerbera317 # 2018.11.21. 18:17

NEM vertem át.
Ezt csak te állítod. Mást küldtél neki, mint amiben megállapodtatok. Ez a bizonyíték teljes mértékben ellened szól. Hiba volt nem elmenni a közvetítői eljárásra. Ott még ért volna valamit a meséd. Itt már nem mész vele semmire.

Kareszmk # 2018.11.21. 17:57

Üdv. mindenkinek!

A kérdésem a következő lenne. Mivel sok ismerősöm kérte, hogy rendeljek nekik Kínából dolgokat, ezért a Jófogás oldalon belekezdtem egy olyan dologba, hogy felraktam telefonokat, nagyon minimális haszonnal, hogy Kínából megrendelem az érdeklődő nevére. Hirdettem egy Doogee Mix Lite készüléket, mely kapcsán írt egy illető. Kérdezgetett stb. és utána feljött a téma, hogy neki nem a Lite verzió kéne, hanem a sima, erősebbik változat. 35.000ft-ért árultam a Lite-ot és megegyeztünk 40.000ft-ba, hogy megrendelem neki a simát. Elutalta a pénzt, én meg megrendeltem neki a telefont (ott a dátum és idő az oldalon). Mondtam neki, hogy kb. 2-3 hét a szállítás. Mondta, hogy rendben. Rá egy kis időre a kedves Jófogás oldal emberei kitörölték az összes hirdetésemet és velük kapcsolatos üzeneteket, mondván, hogy a "szabályzatukba ütközik". Innentől megszakadt a kapcsolat köztem és közte. Nem tudtam a telefonszámát, e-mail címét és Facebookon nem találtam. Rá nem tudom mennyi időre, írt egy SMS üzenetet, hogy eltűntem és feljelentést tett csalásért, valamint hogy nem kell neki a teló. Mondtam neki, hogy még oda sem ért, nem tudom visszaküldeni a pénzét, úton van a teló. Nemsokára rá, jött megint az SMS, hogy megjött, de a feljelentést nem mondja vissza, mert nem az ment amit kért. Utána néztem és figyelmetlen módon a Lite verziót rendeltem meg neki valamiért, gondolom a hirdetés zavart meg, hogy Lite-ot hirdetnek és arra írt. Rá pár hónapra kihallgatás, nem ismertem el és mondtam, hogy visszaveszem a telefont, ha olyan állapotban van, ahogy érkezett, vagy kifizetem neki az 5000ft különbséget.
Ezután jött a levél, hogy ekkor és ekkor jelenünk meg közvetítői eljáráson, ahol nem tudtunk pénz hiányában.
Jött az idézés a tárgyalásra, most hétfőn lesz. Nem értem ez mire jó és mire számíthatok, mert NEM vertem át.
A kérdésem: Ez tényleg csalásnak minősül, hogy véletlen rosszat rendeltem neki? Mire számíthatok a tárgyaláson?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Szomorú örökös # 2018.11.21. 17:16

janika2922

az utiköltség rep jegy odavissza kb 100.000ezer ft alatt nem jöttem volna ki

Nagyon amatőrként utazol, ha neked a repülőjegy nem jön ki 100 ezerből. Egy Wizzair repülőjegy Dortmundba oda-vissza megvan 36 ezer körül. De akkor még egyszer utoljára: a bíróság nem kívánságműsor, főleg hogy te vádlott vagy egy büntető ügyben. Ha nem jelensz meg, akkor az elővezetés költségét kell majd kifizetned és ne feledd, jóval drágább lesz, mert ott már a kísérők jegyét is te fizeted, ha repülővel hoznak egyáltalán haza, nem pedig rácsos kocsiban karpereccel a csuklódon. Szóval mondom én, lesz abból még letöltendő is, ha így folytatod, így állsz hozzá. ;-)

Szomorú örökös # 2018.11.21. 17:09

janika2922

ugy látom sok a,rosszindulatú ember

De még több az okos kérdező, aki kap választ, de nem akarja elfogadni és elkezd vitatkozni. :-D
Csak azt nem értem, ha ő jobban tudja, akkor minek kérdez egyáltalán bármit is? :-O

drbjozsef # 2018.11.21. 15:24

Ja, tanácsot, persze.

janika2922 # 2018.11.21. 13:42

Meglátjuk . Én csak elmomdtam a,véleményem és,tanácsot szerettem volna kérni ha,már igy alakult . De ugy látom sok a,rosszindulatú ember.

Szomorú örökös # 2018.11.21. 12:47

janika2922

Ha úgy fogalmaztad meg, ahogy ide irkálsz, akkor tuti meg fogja érteni a bíró:-D

Szomorú örökös # 2018.11.21. 12:40

janika2922

Ha így megy tovább, a felfüggesztettből lehet akár letöltendő is. :-)

janika2922 # 2018.11.21. 12:38

Nem szórakozom figyu itt két napom ki esne az 160 euro plussz az utiköltség rep jegy odavissza kb 100.000ezer ft alatt nem jöttem volna ki ami nekem nagyon nem érte volna meg ha a bíró toleráns,lesz higgyétek el.megérti meg látszik a kérelmen hogy nem egy analfabéta,hülye cigány gyerek irta normálisan meg van fogalmazva .

wers # 2018.11.21. 11:38

Szerintem csak szórakozik velünk.

Igazad szokott lenni :D

Vadsuhanc # 2018.11.21. 11:34

Csak ott van tévedésben, hogy azt gondolja Ő mondhatja meg a bíróságnak mikor ér rá éppen a tárgyalásra elmenni. Többször ezt nem játszhatja el akármit is gondol. Ő dolga.