Bírósági idézés


LustiLady # 2011.05.17. 10:28

Üdvözlöm,

Egy éve tartó perben kitűzték a következő tárgyalást. Ma kaptam meg az idézést, aminek a formátuma megváltozott. Ezen rajta van egy 'A bíróság figyelmezteti, hogy' rész, amiben az egyik pont így szól:

'az ügyész különösen védett tanú vallomását kívánja bizonyítási eszközként felhasználni, ezért a vallomást tartalmazó jegyzőkönyvi kivonatot megtekintheti és írásban e tanúhoz kérdés feltevését indítványozhatja, valamint indítmányozhatja a különösen védetté nyilvánítás megszüntetését'

Ez formaszöveg, vagy az én peremben valóban egy különösen védett tanút találtak? Kell ettől félnem?

Köszönöm,

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.17. 10:57

Ha az idézet előtt nincs ott a "Ha", akkor nem puszta formaság. (A védett tanút egyébként nem "találják".)

Attila111 # 2012.08.28. 17:47

Üdvözlöm !

Sürgősen segítségét szeretném kérni a következőkben:
Kaptam egy idézést egy hivatali vesztegetés bűntette miatt, mint vádlott.
Pesten volt eddig az ügy, de áttették bírósági túlterhelés miatt Szolnokra.
Én már kb 2 éve tettem vallomást az ügyészségben ez ügyben, így semmi újat nem tudok mondani a bíróságon.

Az idézésem dátumai: 2012. október 10., 11., 12., 18., 19., 2012.november 12., 15., 16., 28., 29., 30. napjaira 9:00 órára.

Mivel ez a lakhelyemtől oda-vissza 220 km-re van ( egy lemenetellel) ez számomra rengeteg plusz kiadással járna és a munkámból sem tudok ennyi szabadságot kivenni, mert a főnököm nem engedi meg csak a munkahelyem elvesztése árán.
Van egy lakás- és autóhitelem, keresetemből épphogy kijövök.

Hogyan tudnám azt megoldani hogy csak 1-2 napot kelljen lemenni Szolnokra a bíróságra?
Nem lehetne azt a bíróságtól kérvényezni hogy csak célirányosan 1 vagy maximum 2 napot jelöljön meg idézésre?
Ha lehetséges, akkor segítene nekem egy kérvény megfogalmazásában?
Várom mielőbbi válaszát!

Tisztelettel és köszönettel: Attila

Andi_73 # 2012.08.29. 08:05

Attila111

Mekkora értékű hivatali vesztegetéssel vádolják?
Az ügyész a vádiratban milyen büntetést kért Önre?
Ön az egyedüli vádlott?
Elképzelhető, hogy azért van ennyi tárgyalási nap kijelölve, mivel nagy számú a tanúk száma és több szakértő van?
Van védője?

Andi

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.29. 11:16

Kiemelt jelentőségű ügy, ha átrakhatták a Szolnoki Törvényszékre.
A vádlottnak minden tárgyalási napon jelen kell lennie. Ez a munkahelyen igazolt távollét, erre hivatkozva felmondani nem lehet.

.Sziszka. # 2013.02.01. 13:11

Hi,egy nagy gonddal fordulnék a forumozókhoz!Spanyolországból kaptam idézést büntetőügyben.Tavaly januárban engem és két haveromat megtámadtak Barcelonában.Egy sörözőből mentünk vissza a szállodánkba amikor belénk kötöttek és egy kis lökdösődés után az egyik támadó elővett egy fegyvert és pénzt követelt.Mi átadtuk nekik a nálunk lévő pénzt.A támadókat egy órán belül elfogta a rendőrség.A fegyverről később kiderült hogy gázriasztó pisztoly volt.A támadók román állampolgárok voltak.Az idézésen az áll fegyveres rablás.A tárgyalásra nem fogok elmenni.Kérdésem az lenne hogy lehet-e ebből bajom később?

Agent Cooper # 2013.02.01. 13:29

Kedves .Sziszka.!

Szerintem mindenképp vegye fel a kapcsolatot a spanyol hatóságokkal! Akkor sem megy el, ha minden költségét hajlandóak fizetni??

Üdv: A. Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

monalisa1 # 2013.02.01. 13:44

És ha itthon az ügyészségen újból elmondják mi is történt és azt hivatalosan lefordíttatják és megküldik a spanyol bíróságnak?! (A három sértett utaztatása, elszállásolás és étkeztetése nem kevés költséget okozhat.)

.Sziszka. # 2013.02.01. 13:47

Az idézésen rajta van hogy térítik minden költségem.3 nap szállodát,repülőjegy árát valamilyen "napidíjat" is írnak.Erre nekem nincs pénzem még ha utólag ki is fizetnék a költségeket.Minimálbért keresek.Másrészt soha nem szeretnék mégegyszer találkozni az elkövetőkkel.Az lenne a kérdésem hogy engem elvihetnek-e a rendőrök ha nem megyek el a tárgyalásra?

Agent Cooper # 2013.02.01. 14:32

Kedves .Sziszka.!

Kérem, hogy jól gondolja át még egyszer! Sajnos nem ismerem a spanyol jogszabályokat, és így nem tudom megmondani, hogy milyen következményekkel jár Önre nézve, ha nem megy el. Viszont elképzelhető, hogy azért nem ítélik el az elkövetőket, és azért fognak újabb bűncselekményeket elkövetni, mert Ön nem tanúskodott!
Javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Jogi Segítségnyújtó Szolgálatával, biztos van rá lehetőség, hogy a költségeket megelőlegezzék. (Mellesleg ha minimálbért keres, akkor a napidíj is jól fog jönni.)

Üdv: A. Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

.Sziszka. # 2013.02.01. 15:17

Monalisa1,Agent Cooper köszi a választ!A. Cooper megfogadom a tanácsodat és hétfőn irány a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Jogi Segítségnyújtó Szolgálat irodája.Köszi,mégegyszer!

zellerman # 2013.02.01. 15:24

Hi,én is hasonló cipőben járok mint az előttem író fórumtársam csak én Angliából kaptam idézést mint tanu amire nem megyek el.Mi lehet a következménye?

zellerman # 2013.02.05. 09:03

A történet röviden:2011 nyarán egy londoni étteremben dolgoztam szakácsként.A konyhában az egyik pincér némi szóváltás után többször mellkason szúrta a barátnőjét egy konyhakéssel.A hölgy a korházban aznap meghalt.Akkor a nyomozók biztosítottak arról hogy nem kell majd elmennem a bírósági tárgyalásra.Most kaptam idézést amin az áll hogy emberölés(homicide).Mi várható ha nem megyek el a tárgyalásra?

Rafina67 # 2013.02.05. 09:24

Kedves zellerman!

Nem kell odautaznod, ha nem vagy ott egyébként. Ha ott élsz menj el, mert elővezettetnek, aminek a költségeit neked kell kifizetned.
Magyarországról, vagy más országból viszont nem várják, hogy tanúként megjelenj a bíróság előtt. Ha írsz egy levelet, amiben előadod, hogy hol találnak meg ha ki akarnak hallgatni akkor megkeresik a tartózkodási helyed szerint illetékes bíróságot és onnan egy bíró fog kihallgatni.

Minden jót!
R

zellerman # 2013.02.05. 09:46

Rafina67,köszi az infót!

Bodza2012 # 2013.11.08. 20:29

Üdvözlöm a Fórumozókat!

Az lenne a kérdésem hogy mi van olyan helyzetben, ha valaki szándékosan nem veszi át a bírósági idézésről szóló levelet. Hányszor tudja ezt megtenni, mire történik valami?

Előre is köszönöm

ObudaFan # 2013.11.09. 08:43

Kézbesítettnek kell tekinteni. Hogy pontosan mi a szankciója ezek után a meg nem jelenésének, az attól függ, hogy polgári perről, vagy büntetőeljárásról van szó és hogy milyen a perbeli állása az illetőnek.

Bodza2012 # 2013.11.09. 10:06

Kedves ObudaFan

Köszönöm a gyors választ.
Polgári perről van szó és ha ő nem jelenik meg, akkor is döntés fog születni az ügyben. Ez szerepel az én idézésemben. De mivel ő nem vette át a levelet, nem tudom hogy történt, lehet hogy a címzett nem található címszóval, vagy a címzett nem kereste a tértivevényes levelet, így elvileg ő nem is tudja hogy mikor hová kell mennie. Persze ez szándékos időhúzás. Ilyenkor újabb és újabb időpontot fognak kitűzni, amíg át nem veszi egyszer a levelet?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.09. 10:58

a címzett nem található címszóval, vagy a címzett nem kereste a tértivevényes levelet
Na, az a nem mindegy!

ObudaFan # 2013.11.09. 13:19

Ha nem kereste, akkor úgy kell tekinteni, hogy átvette. Ha nem lehetett az adott címen megtalálni, akkor már mehetsz is a KEKKH-hez beazonosíttatni a lakcímét.

magdika74 # 2013.11.11. 09:36

Tisztelt Fórumozók!

A segítségetek szeretném kérni; holnap délelőtt meg kell jelennem a bátyám büntetőügyi tárgyalásán, mint tanú. Utána olvasgattam és belefutottam egy olyan jogszabályba, miszerint arra hivatkozva, hogy az eljárás alá vont személy hozzátartozója vagyok megtagadhatom a tanúvallomás tételét.
Kérlek, válaszoljatok, hogy ez mennyire lehet igaz, vagy mennyire nem. Nagyon fontos lenne.
Előre is köszönöm!

pazs # 2013.11.11. 09:50

Teljesen igaz, de ott is el fogják mondani és ettől még el kell menned.

pazs # 2013.11.11. 09:50

Mármint úgy teljesen, hogy nem vagy köteles rá (vagy magadra) terhelő vallomást tenni.

magdika74 # 2013.11.11. 14:05

Nagyon szépen köszönöm kedves, pazs!

Ciripilla # 2013.11.21. 18:04

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, mert tájékozatlan vagyok jogi ügyekben. Már több mint 2 hónapja kaptam idézést, hogy XY büntető perében (lopás) jelenjek meg a bíróságon tanúként. Amellett, hogy XY-ról nem hallottam soha, fogalmam sem volt, hogy milyen lopásról lehet szó (közvetlenül még sosem loptak tőlem). Hónapokig azon gondolkodtam, hogy ki lehet ez az XY és mi lehet az ügy, de semmire sem jutottam.
Elérkezett a tárgyalás napja, ahol velem együtt hárman voltunk tanúk. Mivel a vádlott nem jött el, nem került sor a tárgyalásra, elnapolták. A formaságok után megkérdeztem a bírónőt, hogy honnan tudnék tájékoztatást kapni arról, hogy miről van szó, mert fogalmam sem volt róla. Azt mondta, hogy majd a tárgyaláson megtudom és kiutasított a tárgyalóteremből.

Két kérdésem lenne:

  1. Két hónap múlva lesz a(z új) tárgyalás - megtudhatom-e addig valahonnan, hogy miről van szó és egyáltalán ki a vádlott és én hogy kerülök a képbe?
  2. A megjelent két tanú (rajtam kívül) láthatóan tudta, hogy miről van szó, de sajnos nem volt alkalmam beszélni velük. Én milyen tanú lehetek így, hogy csak én nem tudom, miről kell tanúskodnom? (esetleg valaki megadta az elérhetőségem, mert tudhatok valamit, stb.?)

Előre is nagyon köszönöm a segítséget! Nagyon elszomorít egyébként, hogy a vádlott távol maradhat, de nekem ahhoz nincs jogom, hogy megtudjam, miért fáradok be többször is a bíróságra.