Bírósági idézés


Dr.Attika # 2017.12.13. 06:53

Nekem is volt ilyen esetem. Aláírtam a levélen a tértivevényt, de a postás nem tépte le, hanem a levéllel együtt átadta nekem. A levelek bontásakor vettem észre. Ismertem a postás útvonalát és utána vittem. Nem győzött hálálkodni. Mondta, hogy a postánál a tértivevény vissza nem hozatala olyan fokú fegyelemsértés, hogy azért azonnali kirúgás jár.
Gondolj bele. Van egy 38 vádlottas büntetőeljárás. CCa. 20 ügyvéddel. X tanú beidézésével. Olyannal fordul elő, akinek a jelenlétében a tárgyalás nem tartható meg. Felmerül nagyon sok bűnügyi költség, amit az államnak kell viselni. Nyilván a bíróság is kiderítteti, hogy miért nem került kézbesítésre az idézés. Kötelezték már ilyen miatt kártérítés fizetésére a postát.

Burn Out # 2017.12.13. 05:03

ennek a postás kirúgásnak nekifuthatnál még egyszer. konkrétan hülyeséget írtál. gondolom nagyon korán volt.

Dr.Attika # 2017.12.13. 04:07

Tisztelt Kérdező!
Ha nem megy vissza a tértivevény, akkor a bíróság megállapítja, hogy nem volt szabályszerű az idézés, tehát a távolmaradásnak nem lesz jogkövetkezménye. Viszont a postás mulasztása kiderül és ki fogják rúgni az állásából.

bankszakjogász1976 # 2017.12.12. 22:39

Tisztelt Jogi Fórum!
Kérdésem a következő lenne: ha kaptam egy tértivevényes levelet, és a postás bedobta a postaládámba a tértivevénnyel együtt, tudják-e igazolni a bíróságnál, hogy megkaptam, vagy nem. Nem írtam alá semmit, nálam van a tértivevény, és a levél is. (Nyilván a posta hibázott.) Természetesen el szeretnék menni a tárgyalásra, de ez most jól jött, mivel külföldön dolgozom, és kevesebb, mint egy hét a határidő. A bíróság tárgyalás nélkül hozott végzést, és a tárgyalás iránti kérelmemnél megírtam, hogy mindenképp időben értesítsenek, valamint azt is, mikor tartózkodom otthon legközelebb.
Ez november végén volt, és már a jövő hétre ki is tűzték a tárgyalást.
Kérdésem a következő: ha nem jelenek meg, el tudnak-e marasztalni, valamint tudják-e bizonyítani, hogy küldtek idézést.
Köszönöm szépen!!

Peter666 # 2017.12.10. 16:59

Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben jogkövető európai állampolgárként lefordította/tatta a hivatalos levelet, és megjelenik a spanyolországi bírósági tárgyaláson, akkor ne felejtse el oda magával vinni az utazási költségeit bizonyító számlákat, bizonylatokat. A spanyol bíróság köteles megtéríteni az Ön költségeit.

Dr Györei Péter ügyvéd

drgyorei-bunteto-ugyved.hu

Burn Out # 2017.12.10. 11:38

Kivel vegyem fel a kapcsolatot ilyen esetben?” - mondjuk azzal vedd fel a kapcsolatot, aki küldte az idézést. kérdezz rá ugyanezekre, illetve arra, hogy tehetnél-e máshogy tanúvallomást.

Attika nyilván jól ismeri a spanyol vonatkozó jogszabályokat és az eljárási bírságok mértékével is tisztában van, így ennek fényében tanácsolta, hogy ne csinálj semmit.

lajcsó # 2017.12.10. 10:50

"spanyol nyelven érkezett a levél"
Így, ha úgy adódik - spanyol tudás hiányában - hivatkozhatsz arra, hogy nem értetted a levél tartalmát.

Dr.Attika # 2017.12.09. 10:43

Tisztelt Lillus88!
Senkivel ne vegye fel a kapcsolatot és azt tanácsolom ne is menjen el. Tanút nemzetközi viszonylatban sem elővezetni, se rendbírságolni nem lehet. A spanyol bíróság tett egy kísérletet az Ön idézésére. Ha nem megy el, akkor úgy tekinti, hogy ennyi volt.

A külföldről idézés egyébként a magyar bíróságnál is probléma.
Volt ügyvédként egy ügyem, melyben az ügyészség indítványozta egy tanú idézését.(Vádirat elkészítésekor még magyar lakcíme volt.) Tanú megjelent, mert szülei átvették az idézést. A bíró kérdésére, hogy van-e költségtérítési igénye bejelentette hogy igen. Düsseldorf-Pécs közötti retur jegy x EURO. A bíró: Ha tudom, hogy ilyen tetemes a költség, akkor meg sem idézem.

Lillus88 # 2017.12.09. 10:03

Tisztelt Jogi Fórum!

Tegnap vettem át egy idézést a spanyol bíróságtól, miszerint, 2018. májusára beidéznek tanúként. Viszont arról nem esik szó, hogy az utazásomat Budapestről megtérítik e. Illetve mivel spanyol nyelven érkezett a levél, így az sem, hogy tolmácsot biztosítanak e. Kivel vegyem fel a kapcsolatot ilyen esetben? Köszönöm a választ előre is.

Dr.Attika # 2015.06.23. 13:05

Nagyon szívesen.
Rendeljen meg egy szállást az interneten. Kérjen számlát és a vonatjeggyel együtt mutassa be a bíróságon, illetve kérje a szállásköltség megtérítését is. A bíróság nyomban utalványozni fogja és a Törvényszék pénztárában készpénzben fel is veheti a kihallgatását követően.

Reb08 # 2015.06.23. 08:19

Köszönöm szépen Dr.Attika.

Dr.Attika # 2015.06.23. 08:14

14/2008. (VI. 27.) IRM rendelet

a tanúk költségtérítéséről
zállásköltség

4. § (1) Ha a tanú kihallgatása olyan időpontban kezdődik, amikor a kihallgatás napján az odautazásra az éjszakai órákban (23 óra és 5 óra között) kerülne sor, a tanú részére az elszállásoláshoz igénybe vehető kereskedelmi vagy fizetővendéglátó szálláshely (2) bekezdés szerinti költségét meg kell téríteni.
(2) Szállásköltségként a számla szerinti, de legfeljebb a munkaviszony alapján megállapított öregségi nyugdíj legkisebb összegének (a továbbiakban: nyugdíjminimum) egynegyedével megegyező összeget lehet megtéríteni vendégéjszakánként; igazolt szállásköltségként nem vehető figyelembe a szálláshoz kapcsolódó egyéb ellátással és szolgáltatással felmerülő költség.
(3) Az (1) bekezdést kell alkalmazni akkor is, ha

  1. a kihallgatás olyan időpontban végződik, hogy a tanú hazautazására vagy
  2. a kihallgatáson a tanú megjelenése egymást követő napokon szükséges és a kihallgatásról való hazautazásra vagy a következő kihallgatásra való visszautazásra

a kihallgatás napján az éjszakai órákban kerülne sor.
(4) A szállásköltséget a kereskedelmi vagy fizetővendéglátó szálláshely által kiállított számla bemutatásával kell igazolni.

Reb08 # 2015.06.23. 08:12

Bekalkulálnám, ha lenne valamilyen eszközöm. De busz innen leghamarabb csak 5.25-kor indul... vonat nincs még a közelben sincs....

groszfater@gmail.com # 2015.06.23. 08:10

Akkor ezt még kalkuláld be, az még + 1.5 óra...

Reb08 # 2015.06.23. 08:03

Kedves groszfater! Én Békéscsabától még 80 km-re lakom, oda még be is kéne jutni.... Ha városon laknék nem lenne probléma :)

Sherlock # 2015.06.23. 07:57

Próbáld meg kérvényezni, hogy írásban tehess vallomást; valószínűleg nem fogják engedélyezni, de meg lehet próbálni, elég régen történt a bcs., hátha nem is vagy túl fontos tanú.

groszfater@gmail.com # 2015.06.23. 07:18

Csabáról indul 1.55-kor, 5.23-ra ér Kelenföldre
8.30-ra a törvényszéken lehetsz...

Reb08 # 2015.06.23. 05:26

Tisztelt Jogi Fórum!
Volt egy munkahelyem 2007-ben. Később megvádolták a cégvezetőjét nagy kárt okozó csalással. Voltam rendőrségi kihallgatáson, majd birósági szakaszban a területileg illetékes biróság előtt. Gondolom, másod fokon lehet az ügy, mert tegnap kaptam kézhez a következő tanukénti idézést a Fővárosi Törvényszék elé Budapestre. Itt a gondom. Én egy kis faluban élek, Békés megyében....Reggel 8.30-ra kéne megjelennem, de tömegközlekedésivel csak 11-12 órakor tudnék beérni,és a haza jövetelem sem biztositott aznap megfelelő tömegközlekedési eszköz híján (csak ha megfogadok egy sofőrt).
Szeretném megkérdezni, hogy ilyenkor mi a megfelelő teendő? Írhatok egy levelet, leirva a tömegközlekedés körülményeit és felajánlva, hogy a területileg illetékes rendőrkapitányságra bemegyek és válaszolok az általuk feltenni kivánt kérdésre? Egyébként fenntartom az eddigi vallomásaimat?

Válaszukat előre is köszönöm.

peres85 # 2015.06.17. 16:01

Tisztelt valaszolók! Ilyen esetben amikor nem lehet kezbesiteni, nem lehet alkalmazni a pp 101§at? Megpedig amiatt hogy Kazakstannal semmilyen kezbesitesi egyezmeny nincs Magyarorszagnak. Azt irja a jogszabaly hogy akkor lehet alkalmazni ezt ha nincs kezbesitesi jogsegely egyezmeny.

Ha nem lehet ezt sem valami miatt akkor ezt az ugyet a magyar birosag nem tudja lezarni, mert nem jon vissza a tertiveveny. Errol nem en tehetek es nem is a birosag de nekem akkor is karom keletkezik csooken az ingatlan ara. Koszonom.

Sherlock # 2015.06.16. 16:04

Onnan nem is fog visszajönni, vagy értékelhetetlen lesz.

Dr.Attika # 2015.06.16. 15:14

Tisztelt peres85!
Nem lehet alkalmazni. Amíg a tértivevény nem jön vissza, addig nem lehet megállapítani, hogy szabályos volt az idézés.

peres85 # 2015.06.16. 13:55

Tisztelt Jogi Fórum!

Bírósági ügyem van egy Kazak állampolgárral, aki ott is lakik. A porbléma a következő, a bíróság nem tudja idézni a tárgyalásra a kazakot, mert nem jön vissza a tértivevény Kazakstánból. A per egyébként közös tulajdon megszüntetésére irányul.

A bíró a tértivevényt erőlteti, hogy amíg az nem jön vissza nem fog ítéletet hozni.

Kérdezem én a 1952. évi III. törvény a polgári perrendtartásról 101 §-át nem lehet alkalmazni?

Köszönöm a választ!

Válaszukat köszönöm előre is.

Agent Cooper # 2014.01.07. 12:56

Kedves kenya!

Ki kell fizetniük, amennyiben a bejelentett lakcíme tényleg külföldi. De természetesen bizonyítania kell az utazás költségeit (pl. a gépjármű forgalmi engedélyével), de viszont ez nem biztos, hogy ténylegesen fedezi a költségeket, de akár jól is járhat. Ha jeggyel utazik, az lényegesen egyszerűbb (fizetés szempontjából).
Mindenesetre legjobb, ha felhívja az ügy előadóját, és vele egyeztet.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

kenya # 2014.01.05. 08:11

Kedves fórumozók,
2013 nyarán betörtek hozzánk míg Én és a családom (3 kis gyerek) békésen aludtunk. Szerencsére felébredtem a zajra de akkora már a betörő ellopott jó néhány dolgot. Természetesen a nyomozást megszüntették, majd decemberben kaptam egy idézést tanú részére mert elfogták a betörőt.
A kérdésem az lenne, hogy én időközben elköltöztem külföldre és életvitelszerűen ott élek és a külföldi címem lett a fő lakhelyem. Az idézésben azt írják, hogy a Be.79§ (3) bekezdése alapján a megjelenésem költségeit megtérítik. Ez jól hangzik de nem gondolom, hogy tényleg kifizetnének nekem laza 100000Ft-ot (persze saját kocsival). Azonban ha nem jelenek meg a megadott időpontban az elővezetés költségét nekem kell fizetni, és úgy látom elég vastagon fog a ceruzájuk (450ft/Km).
Kérdésem: természetesen elmegyek a megadott időpontban, de nem tudom, hogy tényleg számíthatok a költségeim megtérítésére??
A segítséget előre is köszönöm.
Üdv:
Kenya

fidus # 2013.12.21. 14:40

Tisztelt Ügyvédek!

Segítséget szeretnék kérni bírósági idézéssel kapcsolatban. Történetem lehet,hogy bonyolult de megpróbálom érthetően leírni. Ott kezdeném, hogy van egy bátyám ( züllött,alkoholista) akit három éve befogadtam, hogy ne legyen hajléktalan.2011. januárjában egy csütörtöki napon kezembe nyomott(nem postán kaptam és mi van olyan esetben ha nem adja ide? elővezetnek?) egy rendőrségi papírt amely egy idézés volt és másnapra szólt,hogy jelenjek meg a rendőrkapitányságon. Nagyon ideges lettem mert dolgozom (pénzintézetnél),hogy el tudok e egyáltalán menni az idézésre.Főnököm nagyon rendes volt és elengedett.A rendőrségen a bátyámról kérdezgettek (tanuként volt beadva egy garázdasági ügyben),hogy tudom e ,hogy xy napon hol volt és mit csinált(mert a rendőrség szerint nem mond igazat az ügyben valószínűleg hamisan tanúzik).Szóval a tanúnak a tanúja vagyok.Elmondtam amit tudtam, persze azt nem tudom,hogy az ominózus időben hol tartózkodott, úgy gondolom nem kötelességem.A rendőrségről úgy jöttem el,hogy ez egy egyszeri alkalom lesz és semmilyen hátrányom nem fog származni ebből.(a gyanúsítottak nem fogják tudni, hogy engem is meghalgattak).Erre 2013.12.19-én bírósági idézést kapok,hogy tanúként kivánnak meghallgatni.Nos, nagyon kétségbe vagyok esve mert attól félek ,hogy a gyanúsítottak fenyegetni fognak (ráadásul egy kis faluban lakom).Kérdésem az lenne, hogy nagyon nem szeretnék megjelenni a tárgyaláson,milyen igazolást fogad el a bíróság?Egyáltalán nem értem,hogy mi közöm van az egészhez?Válaszukat előre is köszönöm!