Körözés ok nélkül + probléma


allinone # 2011.05.28. 08:16

Köszönöm, a dolog megoldódott hamar... Mint kiderült, beidéztek egy kapitányságra gyanúsítottként, de az ügy többi résztvevője azt állította, hogy nem tartózkodom a lakhelyemen, így érdekes módon kiderült, hogy sem értesítőt nem küldtek, se nem kerestek otthon, hanem másnap egyből kiadták az elfogatót.

Kihallgattak, majd kiderült, hogy az ügy - amiben kézzelfogható adatokkal bizonyítottam hogy nincs alapja - már amúgy is elévült. Csak elfelejtették.

Azt mondták van lehetőségem panaszra, de semmit nem érek el vele. Tulajdonképpen 5 órát csücsültem egy rendőrségi irodában, ennyi volt a kellemetlenség.

Gabicsek # 2011.05.23. 08:26

Ha ki van adva egy elfogató parancs, az nem azt jelenti, hogy le is tartóztatnak. Valami miatt keresnek, mert korábban nem értek utol. Vagy: Korábban ki volt adva elfogató, de adminisztrációs hiba miatt nem lett visszavonva. A helyedben bemennék a rendőrségre és utána érdeklődnék, mi a probléma. Rögtön tisztázódna a helyzet. Ha valóban elfogató van kiadva, abban az szerepel, hogy az elrendelő szervhez kell előállítani valami miatt (kihallgatás, tárgyaláson megjelenés, stb.) Egyszerűbb, ha utána jársz. Ha valaki belenézett a nyilvántartásba, (hozzáteszem, a baráti szívességből történő megnézés hivatali visszaélés) azt is kell látnia, melyik szerv és mi miatt rendelt el elfogatót.

huncut Inci # 2011.05.23. 00:10

Üdv. Ne haragudj, én nem értek hozzá, sem jogász sem hasonló nem vagyok. De ha ennyire érdekel az a véleményem ha Te nem követtél el azóta semmit (birságokat befizetted, esetleg ha börtönre itéltek akkor időben bevonultál és leülted a büntetést) és ha nincs pontos vád vagy gyanú akkor ugyan miért köröznének és pláne mivel tartóztatnának le. Szerintem csak ilyesztgetni akarnak. Rossz barátaid vannak. Ahhoz hogy valakit körözzenek, már valami vádnak kell hogy legyen. Olyan nincs hogy körözzük xy csak ugy. Egyébként tudtommal körözni a szökött bűnözőket szokták. Se vád se tárgyalás majd csak visznek a dutyiba, olyan nincs, nem hiszem hogy van. Szerintem ez egy undoritó tréfa a barátid részéről. Olyan nincs hogy nincs vád és letartóztatnak. Ez a véleményem.

allinone # 2011.05.22. 13:40

Tényleg nem tud senki segíteni???

allinone # 2011.05.21. 18:34

Bárki bármilyen infóval rendelkezik? Ha igen, kérem írja meg. Köszi.

allinone # 2011.05.20. 22:25

Közben olvasgattam itt a fórumon. Azt nem tudom megmondani, hogy körözés vagy elfogatóparancs van-e. Csak nagyon furcsa, hogy se levél, se keresés, ráadásul a szülőknek volt egy autóbalesetük, ahol behívták őket tanúként szintén, ott se tettek semmilyen említést, pedig hát a lakcímünk az közös. Volt már betörés is hozzánk, amikor szintén kijöttek helyszínelni, de rólam egy szó sem esett, ezért furcsállom nagyon.

Közben itt a fórumon utána olvastam az át nem vett levelekkel kapcsolatos részeknek is, itt ugye az a speciális eset áll fent, hogy tulajdonképpen nem is kaptam semmilyen levelet, sem én, sem a szülők. Azt olvastam, hogy akkor van lehetőség megvétózni az "átvétel" tényét - ha erre hivatkoznak - ha az egy ügyindító levél volt, ekkor az eljárás bármely szakában beadványt nyújthatok be. Azonban ha nem az volt, akkor a vélt kézhezvétel után max. 6 hónappal. Ha viszont önhibámon kívül nem tudtam egyáltalán a levél létezéséről sem és ez pl. nekem a kapitányságon derül ki, akkor onnan számítódik a hat hónap?

allinone # 2011.05.20. 20:08

Üdv

Az előzményekről annyit, hogy volt pár ügyem a rendőrséggel, azonban mindnek vége, sok esetben pénzbírsággal és egy esetben felfüggesztett büntetéssel, ami gond nélkül letelt.

Azóta az időszak óta, mióta lezárult, nagyjából nyugodtan éltem a kis életemet, amíg egy ismerősömmel beszélgettem akinek az egyik haverja rendőr, és kiderült, hogy köröznek.

Az okát nem tudom, nem kaptam sem idézést sem egyéb levelet, nem mulasztottam el a kötelességeimet, a pénzbírságokat rendre befizettem. Nem tudták megnézni, hogy miért is köröznek, mert akkor már a felettesek megkérdezték volna, hogy miért nem hoztak be, pedig ugye ott se voltam.

A következő esemény, hogy a múlt héten kaptam egy levelet. A NAV behívott tanúként, két hét múlva kell bemennem a volt munkahelyem miatt tanúskodni.

Három kérdésem van: egyrészről ha a NAV-hoz bemegyek tanúvallomást tenni, akkor ott látni fogják-e hogy engem köröznek, és le fognak-e ott tartóztatni (habár úgyis bemegyek, mert ilyen dolgokkal nem szabad játszani).

A második kérdés, hogy a körözés mennyi idő után évül el? Mi az erre vonatkozó jogszabály?

A harmadik, ha letartóztatnak, akkor mit tudok tenni, hiszen semmilyen levelet egészen biztosan nem kaptam, ami miatt jogos lenne a letartóztatás. Ehhez még érdekességképp hozzá tartozik, hogy otthon (ami az állandó lakcímem is) sose kerestek, se személyesen, se telefonon, a munkahelyemen se, pedig be van az is jelentve rendesen, tehát ha akarnak megtalálnak. Tehát ha letartóztatnak, akkor tudok-e azzal védekezni, hogy nem kaptam semmit, nem kerestek soha, stb? Mi ilyenkor a teendő?

Köszönöm.