Sikkasztás?


Nóra21 # 2011.06.10. 19:37

A következő problémával fordulok a fórumozókhoz.Remélem tudnak segíteni,választ adni.
A következő a probléma:
A párom vett egy autót részletre egy hölgytől aki előzőleg egy idősebb úrtól vette meg szintén részletre melyről adásvételi szerződés is készült 2011.01.22.-én.250.000 ft-ban egyeztek meg,amit 2011.04.30-ig részletben vagy egyben köteles kifizetni.A hölgy az úrnak fizetett 15.000 Ft foglalót,amikor megírták az adás-vételit.Ezek után nem fizetett többet.A párom úgy jött a képbe hogy mivel a hölgy nem tudta fizetni az autót,eladta a páromnak részletre,és lényegében a hölgyön keresztül a párom fizette az úrnak az autó részleteit.Erről a hölgy és a párom szóban egyeztek meg,semmilyen papír nem készült róla.Eddig rendszeresen levitte havonta a részleteket a hölgynek,aki elvileg továbbította az előző tulajdonosnak.Csakhogy most kiderült,h az öreg úr egy fillért sem látott abból a pénzből.A hölgyemény nem továbbította a részleteket.Mivel nem lett se részletekben sem egyben kifizetve a megbeszélt határidőig az autó az idős úr megelégelte a várakozást és most már egyben kéri az összeget.(Azt hozzáteszem h az úr nem tudott róla eddig h a hölgy eladta a szóban forgó személygépkocsit.)A nő követeli vissza az autót,az okát nem tudjuk.Viszont a párom addig nem hajlandó visszaadni az autót amíg nem kapja vissza az eddig kifizetett összeget.A nő rendőrséggel fenyegetőzik,hogy feljelenti azzal az ürüggyel h ellopta az autót.Az hogy ő nem továbbította a pénzt az idős úrnak,sikkasztásnak számít?
Ilyen esetben mi a teendő?A hatóság mit tud intézkedni ez ügyben,ha valóban feljelenti a páromat?a hölgy azt mondja ha visszaadjuk az autót később amint lesz pénze visszaadja az eddig kifizetett összeget.De én ezt kétlem,és úgy gondolom ha visszavisszük az autót,egy fillért sem fogunk látni a pénzből.Tanácstalanok vagyunk.Mi tévők legyünk?
A válaszokat előre is köszönöm.

Mazsola22 # 2011.06.01. 06:14

Nem vettem át, nem is adtam át sem papíron, sem szóban semmit.
A helyzet kicsit bonyolultabb volt. Február elején kezdtem el itt dolgozni (egy iroda), de az ügyvezető április közepén lemondott és kilépett a cégből. Jött egy másik (új) cég, aki átvette a dolgozókat. Most a régi cég új ügyvezetője követel és fenyegetőzik mindennel.
Soha nem volt átadás, átvétel irodai eszközökre, telefonra vagy bármire.
Gondolom megkapta a cég anyagát és abban látta, hogy van a cég tulajdonában némi eszköz (pl. nyomtató, ilyesmi).
Persze a gyerektartással nem tud elszámolni a dolgozók, illetve a jogosultak irányába.
De többen nem is jól kapták meg a munkabérüket, illetve nem került kifizetésre a táppénzük sem. A kilépőpapírjaikról nem is beszélve, amit neki kellett volna intézni.
Sztem csak piszkálni akar és mindenből pénzt kiszedni.
Én nem érzem magam felelősségre vonhatónak, hiszen én az ő irányítása alatt lévő cégnek nem voltam, vagyok az alkalmazottja. Ha vmi problémája van, gondolom az én főnökömmel kéne ezt megbeszélnie vagy levélben jeleznie.
Köszönöm az eddigi segítséget!!!


azsuzsa

buba # 2011.06.01. 03:34

vagy lehet BTK 318 §

manapság ez a két menő § mindenre rá lehet húzni

Gabicsek # 2011.05.31. 19:04

Ha levonta a gyermektartás díjat és a jogosult nem kapta meg, akkor lenyelte. Márpedig ez sikkasztás. Merthogy: Btk.
317. § (1) Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el.

buba # 2011.05.31. 14:03

Elviekben az gyakorlatban nem.

Mikor átadtál mindent a cégnek volt átvételi elismervény vagy valami papir készült?

Mazsola22 # 2011.05.31. 09:30

A tegnapi napon "érdekes" megállapítást hallottam:
dolgoztam egy cégnél, de tulajdonosváltás volt, nem maradt ott munkavállaló, tehát én sem dolgozom ott. Tegnap megjelent az új ügyvezető és közölte, amennyiben nem adom át a cége tulajdonát képező eszközöket, dokumentációkat, úgy kénytelen feljelenteni, mert sikkasztást követtem el.
Megjegyzem, nem vettem át semmit a munkámhoz és megkértem, hogy ne is fenyegessen semmivel.
Utólag kicsit megijedtem, nincs kedvem a rendőrségre vagy bíróságra járni.
Ellenben az is érdekelne, hogy 2 volt munkavállalótól levont közel 100e Ft-ot gyermektartásdíjként, de a jogos tulajdonosa (a volt élettársak) ezeket a pénzeket nem kapták meg.
Ez sikkasztás?
Köszönöm a segítséget!!!!
Üdv,
Mazsola


azsuzsa