okirathamasítás


ObudaFan # 2011.07.11. 12:15

Hogy mennyire komoly a szakértő, vagy mennyire nem, az jó kérdés, de láttam már néhány olyan szakvéleményt, ami hasonló megállapításokat tartalmazott.

spaniel # 2011.07.11. 11:53

Úgy írta, hogy 99 % valószínűséggel".. Jól kinézek, ezek után nem fogja elhinni nekem senki, hogy tényleg nem én írtam!!! Az az igazság, hogy nincs büntetőjogilag semmiféle felelősségem akkor sem, ha én írtam volna. Csak maga a tény idegesít, hogy ennyire könnyű lenne valakit elmeszelni??

Dr.Attika # 2011.07.11. 10:05

Ilyet nem szoktak leírni komoly írásszakértők, hogy 99%-os. Azt írják le, hogy nem kizárt, hogy ő írta, de teljességgel nem is állapítható meg. Ebben az esetben a bíróságnak más bizonyítékok alapján kell eldönteni, hogy ő írta vagy nem. Én nem javaslom más szakértő kirendelését kérni. Ha biztos benne, hogy nem ön írta, akkor a bíróság más bizonyítékokra alapozott döntését kell támadni. Ugyanis a határozat indoklása ismerete nélkül nem lehet tudni, hogy a bíróság miért fogadta el a 99%-ot. Ez analóg arra, hogy a bíróság nem alapozhat arra ítéletet, hogy lehet, hogy ő követte el, lehet, hogy nem ezért enyhébb büntetést szab ki. A bíróságnak kétséget kizáróan kell azt megállapítani, hogy az írás a terhelttől származik.

ObudaFan # 2011.07.11. 08:44

Az eddigi szabályok szerint a vádlottnak alanyi joga volt új szakértő kirendelését kérni, és ez a strasbourgi gyakorlat szerint is követelmény lenne. Ha minden igaz, a sok más alkotmányellenesnek tűnő (48 óra védő nélkül, 120 óra őrizet, ügyész által kiválasztott bíróság, stb.) , a Köztársasági Elnök aláírására váró törvénymódosítás ezt a szabályt hatályon kívül helyezi, így ezen túl indokolni kell a kérelmet, le kell írni, miért ellentmondásos a szakvélemény. Hogy ez a nem szakértő vádlottaknak - de még az orvostudománytól a műszaki, vagy éppen grafológiai kérdésekig nyilván nem mindenben szakértő védőknek is - hogy fog menni, az a törvényhozót nem nagyon érdekelte.

spaniel # 2011.07.11. 06:01

Üdv. Mindenkinek!

Kérdésem lenne! Ha a kirendelt írásszakértő 99 %-os véleményével nem értek egyet, van e lehetőségem másik igazságügyi írásszakértő igénybevételére, és ha az más eredményt hoz ki, a harmadikat fogadja el a bíróság? Az írás ténylegesen hasonlít, de nem én írtam!!! Mit lehetne csinálni!
Köszönöm a segítséget!

Dr.Attika # 2011.07.11. 04:26

Szép Napot!

Az 5/2007. BJE hatályon kívül helyez több Büntető kollégiumi véleményt, többekközött a 48-ast. Tehát ebből nem tud meg semmit az elévülésre vonatkozóan. Bírósági eljárásban nem igen következhet be elévülés, mert azt félbeszakítja minden az elkövető felelősségre vonása iránt tett intézkedés. Alap helyzetben a büntethetőség elévülés a büntetési tétel felső határa, de legalább 3 év. Mivel nem írta, hogy köz-vagy magánokirat-hamisítás, de a felső határ 3 év a legsúlyosabbnál, így 3 év.
Bírósági eljárásban akkor következhetne be elévülés, ha pl. vádiratot kézbesítik és utána 3 évig nem történik semmi. Lassúnak lassú a magyar büntető igazságszolgáltatás, de ennyire nem.

eggers # 2011.07.10. 20:30

és természetes köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni, ez lemaradt...

eggers # 2011.07.08. 20:28

Szép estét Mindenkinek!

Egy hozzá értőtől szeretném megkérdezni, hogy mennyi idő az okirathamisítás elévülési ideje a bírósági eljárás során? A párpmnak kellene a segítség, próbáltam rá keresni, megkeresni, de nem találtam sehol. Állítólag a 48-as büntető kollégium az 5/2007 es BJE alapján három év? ezt hol találom meg?