magánvádas feljelentés


ObudaFan # 2011.07.26. 09:25

Szabálysértési eljárásban egy figyelmeztetésre.

Lola24 # 2011.07.26. 07:42

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem az lenne, hogy mire számíthatok, akkor, ha valaki telefonon rögzítette azt, hogy én egy másik emberről elmondtam a negatív véleményem?

A volt barátom anyja megkeserítette azt a 4 évemet amit a fiával töltöttem, és mindig rondákat, csúnyákat mondott rám,elmondott alaptalanul mindennek (csak azért mert valamiért gyűlölt)mindig megpróbált rosszat tenni nekem/nekünk.Végül addig mesterkedett, szakítottam a fiával. Eltelt egy év, és a volt barátom húgának a párjával beszélgettünk telefonon,és elmondtam neki,hogy velem milyen húzásai voltak a mamának. Nem mondtam rá szép dolgokat az biztos. Ha feljelentenek becsületsértésért mire számíthatok?
Köszönöm a választ előre is.
L

Tiberis # 2011.07.24. 11:17

Tisztelt Fórum!

A megelőző kérdésemmel kapcsolatban három dolognak nem tudom, hogy van-e jelentősége egy esetleges rágalamzás megítélése szempontjából:
Az egyik az, hogy abban a kijelentésben, hogy "szándékosan megtévesztette bíróságot", ezzel tulajdonképpen a "szándékosan" szóval a belső tudatomra utal a kijeletést megfogalmazó, pedig (az ő szempontjából) akár tévedhettem is. (Csak zárójelebn: természetesen semmiféle megtévesztés nem történt.)
A másik dolog, hogy ha ez a kijelentés egy polgári bíróság elé kerül írásban, akkor ez más előtt "elhangzottnak" tekintendő-e?
A harmadik kérdés, hogy az a körülmény, hogy a bíróság felé(előtt), a polgári peres eljárásban jelenik meg egy ilyen kijelentés, ez mentesíti-e a megfogalamzóját, és ezért nem lehet rágalamazásról beszélni?

Izaliza # 2011.07.24. 08:22

Igen, épp ez az, hogy nyugdíjas. Max. megrovásra gondolnék, nem hiszem, hogy büntetést kapna, sőt végrehajtandó szabadságvesztést.
A polgári per nem rossz ötlet szerintem sem.

Ha erre akarsz szánni egy kis időt, szerintem látogass el az indexre, fórumra, és ott a keresőbe írd be, hogy szomszéd. Régebben olvastam innen pár topicot, csuda dolgok vannak. Lehet, hogy kész megoldást is találsz, jogi értelemben az ügyedre (merthogy mások talán már előbbre jutottak, és megosztották a tapasztalatukat).

namostmivan # 2011.07.23. 20:29

Köszönöm a választ. Kerülném én de , folyton itt áll az ajtóm környékén. De kerülöm ahogy lehet. Neki kell esni az ügynek mert már tűrhetetlen amit csinál. "Rossz szomszédság..." a fenébe is milyen igaz. Remélem a rágalmazást és a becsületsértést is ráverik. Javasoltak polgári pert hátha pénzt lehet "kiszedni" belőle.Nem a pénze kell nekem de hátha az "megfogja".Mondjuk 1 nyugdíjast mire büntetnek?

Izaliza # 2011.07.23. 14:44

Kedves namostmivan!

A helyzet nem túl rózsás, és nem irigyellek miatta.

A büntetőjog nem kínál megoldást a rossz szomszédi viszonyra, azt sokszor inkább csak elmérgesíti :-(

Ha viszont mégis rászánnád magad jogi lépésre tedd meg a feljelentést, ismeretlen tettes ellen. Zaklatás miatt fognak nyomozni szerintem. A pillanatragasztós dolgaiért meg majd előbb utóbb belefut egy rongálásba is a mami, úgy érzem. (ha jól értettem, most érte kár a záradat)

A zaklatásra szerezz tanúkat, videofelvételt vagy hangfelvételt, bármit. Plusz ha vasbottal kopogtatja az ajtódat vagy mi, akkor az nem látszódik rajta?

Ami pedig a nem jogi tanácsot illeti, próbáld meg őt elkerülni, nem szólni hozzá, és azt se hagyni, hogy ő szóljon hozzád.

Megoldás szerintem sajnos nincs a helyzetre. Ha megáll a zaklatás, akkor a néni majd kap egy ejnye-bejnye kaliberű büntit, és minden megy tovább.

Sajnos.

Üdv,

Liza

namostmivan # 2011.07.23. 11:55

A "szakértő szemtanú" a videó a srác édesanyja.Ez lemaradt.

namostmivan # 2011.07.23. 11:54

Lenne a magánvádas ügyem.Csak nem tudom , hogy fogjak neki pontosan. A szomszédom 1 idős mamika. 10 éve mindenféle módszerekkel keseríti az itt lakók életét, több tucatszor lebukott hogy hallgatózik(tegnap "csak" kétszer nálam) és elég furcsán zsarol. Követelt már lakáskulcsot hozzám mondván lopom az áramát és a kábel tv-t és szeretne bejárni hozzám ellenőrizni. Nemegyszer lekapcsolta a folyosón a villanyórám mondván neki joga van ahhoz hogy lekapcsolja , mert így tudja ellenőrizni elhallgat-e a tv-m stb. Híreszteli a házba hogy tolvaj vagyok és neki erről papírja is van. Nincs de lényegtelen. Van 1 "szemtanúja" is a kábel tv lopásra. Ugyanis állítólag amikor kint volt a UPC megállapították hogy volt az ajtóm felett 1 rákötés de erről nem a UPC ad ki papírt hanem 1 szakértő szomszédnak kell felvenni a jegyzőkönyvet. :) Ő mindenkinek úgy adja elő erről neki van hivatalos papírja hogy loptam. Namost a szakértő szomszéd 1.60 magas és 20-30 cm-ről kell nézni a lakáskulcsát is melyik jó. A rákötés helye 2.40 magasan volt állítólag.Más se okés a hölgynél nézzétek meg , itt a "szakértő szemtanú":


Ha szóvá teszem neki álljon el az ajtóm elöl kiabál hogy én ne zaklassam és joga van hozzá mert itt lakik. Az ajtóm környékét folyamatosan üti-veri a vasbotjával de ahogy kimegyek...Elszalad ahogy tud. Mert tud. Van már videó is hogy elismeri hogy üti a falam és 50 percig szaladgál fel-alá a botja nélkül.Tegnap amikor rászóltam miért áll 2 perce az ajtóm előtt elkezdett kiabálni hogy meg akarom ölni. Mindegy mit tesz, mond megkérem hagyja abba. Már szalad is körbe a házba és híreszteli az "újabb lopási ügyem",azt hogy megfenyegettem , stb. Persze aki ismer tudja hogy bolond de amikor a rendőrség tévedésből nálam keresett valakit ott is próbált alámtenni nem is kicsit(nem jött össze neki) és 2 nap múlva 2 házzal odébbról mesélték mekkora maffivezér vagyok. A legnagyobb baromsága: Én adjak neki 25.000 Ft-ot és akkor kihívja a villanyász haverját aki bebizonyítja hogy lopom az áramot töle. Legalábbis ennyiért adna neki parírt erről és finanszírozzam.Lehülyéztem , erre ment 1 kört a házba miszerint elismertem hogy lopom az áramot. Ha akar valamit reggel 6 és este 10 körül dörömböl az ajtómon amig ki nem jövök. Most épp ott tartunk hogy békénhagy ha aláírok neki 1 papírt hogy tolvaj vagyok mert a UPC az mondta hogy akkor fele annyit ülök. Döbbenet. Félek előbb-utóbb az Elmű vagy a UPC megunja és rámver valamit csak hagyja már őket békén. A villanyóraszekrény zárját többször " valaki" bekente pillanatragasztóval mindíg ő vette észre...Van biztonsági szolgálat nekik és mindenkinek azt mondta az tette aki lopja tőle az áramot hogy ne tudja ellenőrizni az óráját. Nekik engem említett név szerint. Azt is megmondta tenni fog ellene és annak kéne ragasztót nyomni a zárjába aki ezt csinálta és aki lopja tőle az áramot. 2 nap múlva az én záram is be volt pillanatragasztózva 3 órát bombáztam az ajtót hogy bejussunk este 10töl hajnali 1-ig.
Ez tuti BCS. Amikor számonkértem tanúk elött a válasza:nem kellene lopni az áramot azért volt de nem ő tette. A veje rendőr volt azzal is fenyegetőzik hogy rámtöreti az ajtót és elvitet. Mondtam menjen el a rendőrségre ott mondja el a vádjait és ne rágalmazzon , mert nem tűröm. Persze nem megy , mert fél hogy revansot veszek rajta , mármint ezt mondja mindenkinek akik ezt az opciót ajánlják.A rendőrségre ha elmegyek akkor várjam meg a vizsgálat végét vagy a 2őt egybe kéne "letolni"? mi a leggyorsabb módszer hogy kiiktassam a mamit? Tegnap a párom aki 1 szót se szólt hozzá rászólt:dögöljön meg. Már nagyon szeretné kiprovokálni hogy nekimenjek(hiába). 1 szer a PC-m is "berezzent" nem tett jót a windows-nak a frissités közbeni áramszünet. Ott állt a nyitott szekrény előtt és azt mondta:valószinű az a baj hogy lopom az áramot és rosszul kötöttem be. itt tartunk perpill.Bocs a hosszú leírásért. Előre is köszönöm a jótanácsokat!

guba # 2011.07.23. 08:11

Igen.

Tiberis # 2011.07.23. 07:57

Tisztelt guba!

Köszönöm a válszt. Itt persze hosszadalams, és talán felesleges is lenne a részleteket leírni. Egy feljelentés persze mindenképpen meggondolandó. Azért még azt kérdezném, hogy a "Nem valószínű" a rágalmazás megvalósulására vonatkozott-e?

Köszönöm a válaszát.

guba # 2011.07.23. 06:19

Nem valószínű, de majd a polgári perben bizonyíthatod, hogy nem tévesztetted meg, vagy nem szándékosan tévesztetted meg a bíróságot. Szerintem ez elegendő elégtétel lehet számodra.

Tiberis # 2011.07.23. 06:03

Az alábbihoz kapcsolódik, ha nem lesz elkésett, hogy amiről a magánvádas feljelentésben szó lehetne az az, hogy a polgári peres előkészítő iratban el lehet-e követni rágalamzást azzal, ha valaki alaptalanul azt írja a másik peres félről, hogy "szándékosan megtévesztette a bíróságot"?

A korábbi választ is köszönöm.

végrehajtó1 # 2011.07.22. 14:30

akkor hétfő

Tiberis # 2011.07.22. 13:08

Tisztelt Fórum!

A magánvádas feljelentést a bíróságon lehet személyesen, vagy írásban megtenni. A kérdésem az lenne, hogy hogyan számítandó a 30 napos határidő, ha a harmincadik nap szombatra esik?