A házkutatásig fejlődött bevásárlókocsis eset


ObudaFan # 2011.08.03. 15:14

Szabs. tv. A tulajdon elleni szabálysértésekre, valamint a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértésére vonatkozó külön rendelkezések

128/A. § (1) A 152/B. §-ban, valamint a 157. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott szabálysértés miatt a feljelentést a rendőrségnél kell megtenni; ha máshol tették meg, azt a rendőrséghez kell haladéktalanul továbbítani.

(2) A rendőrség az (1) bekezdésben meghatározott esetben a tényállás felderítése, az elkövető kilétének megállapítása, valamint a bizonyítási eszközök felkutatása és biztosítása érdekében bírósági eljárást előkészítő eljárást folytat le. A rendőrség eljárására a szabálysértési hatóság eljárására vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni.

(3) A rendőrség a (2) bekezdés szerinti eljárása során elrendelheti ház, lakás, egyéb helyiség vagy azokhoz tartozó bekerített hely átvizsgálását, ha alaposan feltehető, hogy az tárgyi bizonyítási eszköz megtalálására vezet. Az elrendelő határozatban meg kell jelölni azokat a bizonyítási eszközöket, amelyek megtalálására az intézkedés irányul. A határozatot az intézkedés megkezdése előtt az érintettel közölni kell, és végrehajtásától el kell tekinteni, ha a keresett dolgot az érintett előadja. Az intézkedés csak az érintett, vagy képviselője jelenlétében hajtható végre.

mokamester # 2011.08.02. 17:36

Hétvégén lementek barátnőmék fesztiválozni Csornára. Szombaton az ottani tescoban vásároltak, és kifele menet a Tesco területén kívülre tolták a kocsit és játszottak vele. Eddig oké, hogy lopásnak minősül, de innentől már nem értem. A rendőrök meglátták őket és ugye odamentek. Az a gyerek, aki ténylegesen játszott a kocsival és tolta ki a területről beismerte, hogy ő volt, viszont belekeverte barátnőmet is, hogy ő is kitolta vele együtt, ezért ők kettőjüket vitték be a rendőrségre. 4 óra hosszáig benn tartották őket levetkőztették átmotozták mindkettőjüket. Ma az történt, hogy kimentek barátnőmhöz Egerbe a rendőrök és házkutatást csináltak, megbüntették őt 30000 Ft-ra. A másik gyerek, aki tényleges eltolta a kocsit hozzá meg nem mentek el házkutatásra, ráadásul az áll a jegyzőkönyvbe, hogy több mindent is loptak, pedig egyáltalán nem, sőt barátnőmnek az egészhez semmi köze, csak annyi, hogy ő is ott volt. Ilyenkor mi a teendő, egyáltalán mért történt ez az egész? Holnap felhívom a csornai tesco biztonsági igazgatóját és megnézettetem vele a felvételt, és ha tényleg nem nyúlt hozzá a bevásárló kocsihoz, és tényleg nem lopott semmit, akkor milyen lépéseket tudok megtenni ez ügyben?