Tágan értelemezett 'zsarolás'


Hudvig # 2012.04.17. 12:58

Kedves Matthiasi!
Kéményseprő vállalatnál dolgozom és azt vettem észre, hogy minden fórumban csak rosszat írnak a kéményseprőkről. Kötelességemnek érzem azt, hogy kiálljak mellettük (legalábbis a közvetlen kollégáimért, Dél-Alföld). A kéményseprők igenis dolgoznak. Van olyan, aki a reggeli eligazításra is úgy jön, hogy elzavarjuk fürödni, mert még az orra és a füle hegye is kormos. Sajnos már kénytelenek maguk vásárolni a munkaruhát, ami egy évre jár nekik, mert nem bírnak ki annyit. Védőkesztyűből is havi 40 pár fogy el. És elhiheti, hogy használhatatlanul hozzák vissza (mert veszélyes hulladéknak minősül). A pénzszedés is benne van a dologban, hiszen sajnos jutalékra dolgoznak. Ami annyit jelent, hogy havi szinten nekik 600-700ezer forintot kell behozniuk, hogy 100 000,-Ft körüli fizetést kapjanak. Amit, ha kis túlzással egy kéményre 2000,-Ft-ot számolok(egyébként 1560 és 1800 a tarifa), havi 300-350 kémény.
Másfél éves tapasztalatom alapján csak egy panasz volt, ami nem oldódott meg szép szóval. Mivel sajnos őket is köti a jogszabály és amíg készülék van a kéményen, az használatban van.
Az aláírásért pedig azért harcol, mert azzal igazolja Ön le, hogy kint volt a kéményseprő és a munkát elvégezte. Amíg azt ön nem írja alá, addig a kéményseprő elvileg nem is jutott be önhöz, ezért neki az 1. fokú tűzvédelmi hatósághoz kell fordulnia.
Egyébként nem kívánom azt az érzést senkinek, amit Ők éreznek, ha egy háznál baj van. A becsületes kéményseprő ilyenkor gyomorgörcsöt kap és azonnal megy a helyszínre.
Nagyon sajnálom azt, hogy az ország egész területén nem ilyen kéményseprők vannak. De őket is meg kell hallgatni. Egyébként nagyon sok ügyfél fellépése olyan velük szemben, hogy már nem szívesen dolgoznak.Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten!
Azt tudni kell, hogy bármilyen seprés igenis korommal jár. Az irodába rendszeres látogatóink a festeni készülő emberek, mert előtte kérik a seprést, tudják, hogy mivel jár, még ha óvatosan is dolgozik. És ő egy héten belül biztos hogy kimegy, mert erre is kötelezi őket a törvény.
Sajnos kár, hogy sok vállalat nem tartja magát a törvényi előírásokhoz, de most legalább tudja, hogy van kivétel is. Érdekes módon a területen még nem történt olyan baj, amiről a kéményseprő tehet. A hibákról az ügyfél tájékoztatva lett, de a hiba nem lett megszüntetve, vagy a kémény ellenőrzését sem engedték. Ezekről ők nem tehetnek, erről mindig van írásos bizonyíték. A papírok a kapu becsukása után a kukában landolnak, arról a kéményseprő nem tehet. Haláleset pedig több évre visszamenőleg nem történt, mert nálunk tényleg becsületes munka folyik.

matthiasi # 2011.08.05. 09:00

T. Érdeklődők, Szakértők !

Még új topikot soha nem nyitottam - itt az ideje !
A probléma a következő :
Van pár a lakosságra ráerőltetett un. közszolgáltató.
Ilyen pl. a kéményseprés (amit manapság már nem nagyon végeznek ).
Van viszont az un. éves kötelező sorellenőrzés, amit a lakosság tűrni köteles - azaz köteles beengedni a lakásába a kéményseprőt és köteles türni a vizsgálódást. Ezzel eddig semmi baj nem lenne - ha komoly lenne az az ellenőrzés. Az nagyon felületes, de legtöbb un. kötelezett fogyasztó örül ha megszabdul ettől a tehertől - egy nap szabadság vagy valamilyen szivesség kérése árán. Tehát általában mindenki beengedi a lakásba a 'szervet'.
és természetesen fizetni kell ezután a szolgáltatás után - sok esetben már előre. Pl. nálunk már év elején jön a számla kb. 5 eft két kéményre amit csak majd valamikor májusban ellenőriznek. Megjegyzendő - az egyiket az un. tartalék kéményt az elmúlt 18 évben soha meg nem nézték - a díjat természtesen ( ? ) kaszírozták.
Na egyszer az egyik családtagnál én is ilyen szivességi beengedő voltam.
Jön a mester. Ténykedik tán 20 másodpercet (állítólag mért ) Majd adminisztrált. Kiállított egy un. sor ellenőrzési nyomtatványt, amiben szerinte minden megfelelt (szerintem is ), de ezt ő 20 sec alatt honnan tudná megállapítani. Ok. kiállította és én aláírtam. Majd tovább írt kiállított egy számlát és monja írjam alá.

Mondom nem írom !
Na erre szót szót követ, majd végül 'a mester', mondja ,hogy akkor vegyük úgy, hogy nem volt szolgáltatás és majd ő feljelent. Magyarul zsarólt olyannal, ami nem igaz. Szolgáltatás meg volt, erről okíratott állított ki, amin állította , hogy minden mindennek megfelelt.
Amennyiben ezt az okíratott mesemmísiti, okíratot hamísit. Tehát zsarolt azzal, hogy ha nem írom alá, úgyállítja be az esetet, hogy én a szolgáltatást megtagadtam - ami nem igaz.
Viszont egy kötelező szolgáltatásnál egy külön számlát milyen jogszabály alapján vagyok köteles alírni - szerintem semmilyen szabály nincs erre - egyáltalán nem vagyok köteles írni tudni - mivel már elfelejtettem, béna vagyok stb.
Szóval a 'derék mester' zsarolt a feljelentéssel, olyan akart állítani ami nem igaz.
Így én fogom őt feljelenteni - zsalolásért !

zsarolni nem csak pénz kéréssel lehet hanem sok más mindennel is.
ennyi !!