szabálysértés elévülési ideje


Stage # 2016.10.10. 12:42

gerbera317: azért számít, mert nem hagynak békén, bíróságra citálnak és zavar. szeretném ha megszűnne az ügy és békén hagynának.

gerbera317 # 2016.10.09. 07:19

Ha nem te vagy az elkövető, és egyébként sem tudják bizonyítani, mit számít, hogy elévült-e?

Stage # 2016.10.08. 13:36

Ja és a vallomásomban is kértem az ügy megszüntetését, szóval hülyeség a bíróságnak a kifogása, írottan, aláírva is ott van náluk, csak nem hajlandóak rá reagálni.

Stage # 2016.10.08. 13:35

Azt vágom, csak eljárás alá vont személyként a rendőrségtől kértem pontos jogszabály megjelöléssel hogy az eljárást milyen okból szüntesse meg. Ők azt mondták nincs hatáskörük erre, lefolytatták az előkészítő eljárást és megküldték a bíróságnak. A bíróságnak elektronikus levélben küldtem el újra, hogy szüntessék meg, amire azt a választ kaptam, hogy elektronikus úton nem lehet benyújtani indítványt, majd Ők jól ülést tartanak és megvizsgálják a tényállást. Ez meg is történt, de nem mentem el direkt mert komolytalannak tartom, de újra beidéztek. Most bevittem az indítványt személyesen, remélem hogy észhez térnek. Egy piti ügyről van szó, piti kárértékkel. És nincs semmi bizonyítékuk arra hogy én voltam.

Öreg Tölgy # 2016.10.07. 02:47

Így van. Csak a feljelentésben felteheteőn nem azt jelezték, hogy hat hónapnál régebben történt az eset.

Stage # 2016.10.06. 21:06

Sosem tennék ilyet. Valaki érdemi válasz? Ha elévült, a bíróságnak meg kell szüntetnie az eljárást.

gerbera317 # 2016.10.06. 16:57

Egyébként te vagy az elkövető? :-)

Stage # 2016.10.06. 15:19

Kedves szakértők!

A szomszédom feljelentett engem év elején februárban szándékos rongálás miatt. A cselekménnyel Ő engem bizonyíthatóan már 2015 nyarán meggyanúsított, és ekkor is észlelte a rongálásokat. (valaki betömte a zárát)

Jól gondolom, hogy elévült a szabálysértés? Hat hónap eltelt az észlelés és a feljelentése közt.

ObudaFan # 2011.10.10. 20:55

5 év.

pili # 2011.10.10. 19:32

Köszönöm. És ennek az igénynek mennyi az elévülési ideje? (mivel a 3 év 2010-ben telt le).
Fontos, hogy időben tudjak szólni valamelyik rokonnak, abban, segítsen intézkedni. Mivel nekem még jelenleg is sok az emlékezet-kiesésem, és magamtól nem tudnék belekezdeni.

ObudaFan # 2011.10.07. 12:43

Közjegyzőnél lehet fizetési meghagyás kibocsátását kérni. Attól, hogy a bűncselekmény elévült, még nem évült el az azon alapuló polgári jogi igény. De ha nem csinálsz semmit, el fog.

pili # 2011.10.07. 12:32

Köszönöm a választ.
Viszont nem tudom mi az a fizetési meghagyás. Hol kell intézni, és a per pénzbe kerülne, vagy hogyan lehetne elindítani, ha állítólag 3 év alatt elévült az ügy?

ObudaFan # 2011.10.05. 12:59

Fizetési meghagyás és esetleges polgári per útján érvényesítheted.

pili # 2011.10.05. 08:06

Csak az a gond, hogy a betegségembe az is beletartozik, hogy nem merek emberek közé menni, főleg nem rendőrségre (nagyon félnék bemenni), illetve a jegyzői hivatalba is a rokonaim erős behatására tudtam csak eljutni, persze pánikroham, sírógörcs mellett, és el kellett kísérni, mert nem bírtam volna egyedül szembenézni ilyen problémával.
Elég hosszú ügyintézés volt így is, mert levelet kellett küldenem a jegyzőhöz, amiben rokonaim segítettek (magamtól nem bírtam volna), utána még hetekig tartott mire visszaírtak, hogy mikorra kell bemennem. Az ügyeimet nem igazán tudom még most sem egyedül intézni, pedig már sokkal jobb az állapotom. Plusz még az is, hogy halogatom a dolgokat, ez főleg emlékezet-kiesések miatt van, és volt, hogy több hónapig szinte csak aludtam.
Illetve a gyógyszerek miatt teljes kábultságban voltam évekig, a betegség egy időszakában vásárlási mániám lett, és olyan dolgokat vettem, amire semmi szükségem nem volt. Tehát a vásárlások kényszeresek voltak, és így utólag nem tudom, nem emlékszem miért fizettem egy szinte ismeretlen nőnek (és helyette), ezért szerintem azzal is bűncselekményt követett el, hogy kihasználta az állapotomat. Úgy tudom a gyógyszerek hatása alatti cselekvés miatt nem lehet senkit felelősségre vonni, a vásárlások akaratomon kívűl történtek, gyógyszerek illetve betegség hatása miatt. Az elévülési időbe meg nem tudom hogy nem számolják bele, hogy nem voltam beszámítható, tehát ha lett is volna időm a feljelentésre, nem tudtam tisztán, logikusan gondolkodni. 2010-ben már érdeklődtem, hogyan lehet feljelentést tenni, de csak 2010 végén kaptam infót arról, hogy állítólag a jegyző foglalkozik az üggyel, és akkor már nem tudtak volna fogadni, így csúszott át a feljelentés erre az évre.
És mivel a gyógyszerek lassítják, tompítják a gondolkodást, így ezt is jó lenne figyelembe venni az elévülési időnél, meg persze a tüneteket is, ami akadályozta, hogy feljelentést tudjak tenni.
A nő meg még az elévüléshez közel is ígérgette, hogy küldi a csomagot, ezért sem tudtam feljelentést tenni, mert reméltem, hogy meg tudom oldani a dolgot feljelentés nélkül is, fel sem merült, hogy jogi ügy lenne belőle.
Esetleg van olyan törvény, ami ezeket figyelembe veszi?

Gabicsek # 2011.10.04. 17:02

Kisebb értéknél az elévülési idő 3 év. Korábban kellett volna észbekapnod, és ezt nem befolyásolja az, hogy gyógyszert szedtél. Gondolom, lett volna az évek folyamán fél órád arra, hogy megtedd a feljelentést. Ennyi.

pili # 2011.10.04. 16:39

Sziasztok!

A problémám a következő: 2006-tól majdnem egy éven át vásárolt helyettem egy nő az egyik aukciós oldalon, aki a megnyert árukat (miután kifizettem) megtartotta illetve eladta, és jól megél belőle.
2011 elején feljelentést tettem ellene a jegyzői hivatalon keresztül, akik továbbították az ügyet a rendőrségnek.
Az volt a válasz, hogy az ügyet lezárják elévülési idő miatt, ami 3 év (de nem értem miért nem 5 év?). (A lopott áruk összege majdnem 70 ezer ft, de ebből csak közel 20 ezret küldtem a nő számlájára, a többit az eladók számlájára, így a rendőrségnek csak az volt bizonyított).
Viszont nekem tartós betegségem van (gondolkodásban és cselekvésben gátoltság) és mivel olyan gyógyszereket kaptam az említett időszak alatt is, amelyek tudatmódosítóak, így nem voltam teljesen cselekvő-illetve gondolkodóképes, emiatt sem intézkedtem hamarabb, mivel a gondolkodás lassultabb, illetve vannak "kiesett" időszakok, ez változat-e valamit a helyzeten?
És a lopott áruk összege nem 20 ezer hanem közel 70 ezer ft.
Tehetek-e még valamit az ügyben?
Nekem nagy összeg, amit ellopott az említett, így valamilyen törvény alapján jó lenne visszaszerezni.
Előre is köszönöm, ha tudnak megoldást.

ObudaFan # 2011.09.15. 11:49

Az előbbi aligha. Az utóbbi vonatkozásában: ha ezek plusz a tömegközlekedés együtt többletköltséggel jár, esetleg. De ehhez is igazolni kell, hogy hibázott a hatóság éspedig igen súlyosat.

nicky75 # 2011.09.15. 11:09

Mondjuk ha naponta autót bérelnék és benyújtanám róla a számlát erre a kieső egy hónapra. Vagy a kocsi fenntartási költségei erre az időszakra, ami ugyan nem rúg valami magasra, de egy munkanélkülinek ezer Ft is pénz...

ObudaFan # 2011.09.15. 10:43

És mi lenne a károd?

nicky75 # 2011.09.15. 09:08

Szia ObudaFan!

Kb. egy hónapja írtam a közigbírsággal kapcsolatban, amikor is olyan levelet akart rajtam a rendőrség számonkérni, amit rossz helyre címeztek. Nos, én akkor küldtem a rendőrségre egy levelet, hogy szüntessék meg az eljárást ellenem adott okok miatt, amit javasoltál, de erre a mai napig nem kaptam választ. Úgy tudom, 30 nap az ügyintézési idő, de ezt nem biztos forrásból tudom. Nekem közben le kellett adnom a forgalmit és a rendszámot, mert az önkormányzatnál nem lehet az eljárást szüneteltetni, csak ha van papírom a rendőrségtől, hogy megszűnt az eljárás. Kérdésem az lenne, hogy tudok-e kártérítést kérni a rendőrségtől, mivel egy hónapja nem tudom használni az autót. Jelenleg nincs ugyan munkám, amire feltétlen kellene az autó, de azért a gyereket valahogy el kell vinnem iskolába. Meg szerintem ne kelljen már beszámolnom arról, mire kell a kocsi, ha én tartom fenn. Szerinted van értelme bolygatni az ügyet, vagy arra fognak hivatkozni, hogy jár busz is...? Mondjuk a költségeket ugyanúgy fizetem a kocsira (súlyadó, kötelező), pedig használni nem tudom. Nagyon bosszant az ügy, hogy így szarnak az ember fejére, e-mail-re nem válaszolnak, telefonon nehéz őket elérni, és egyébként sincs pénzem arra, hogy hivogassam őket, hol tart az ügyem. Még abban sem vagyok biztos, hogy megszüntetik az eljárást, hiába mondja ki jogszabály feketén-fehéren, hogy 90 nap alatt kell kézbesíteni a felszólítást. Hallottam egy hasonló esetről, ott 2 év után küldtek ki felszólítást, az illető fellebbezett kétszer is, és elvesztette az ügyet. Nem tudom, ez hogy lehetett, de akkor én sem számíthatok semmi jóra.
Válaszod előre is köszönöm, Niki

276367 # 2011.08.18. 14:39

Oké, nagyon szépen köszönöm! Bocs, én a nicky75 voltam, csak más használta előttem a gépet, és nem lépett ki:-)

ObudaFan # 2011.08.18. 14:36

Az önkormányzatnál sokmindent nem tudsz sikeresen fellebbezni, a rendőrségnél tudsz.

276367 # 2011.08.18. 14:31

Akár önkormányzattól, akár a rendőrségtől?

ObudaFan # 2011.08.18. 14:29

Ha a fellebbezés sikeres, akkor visszakapod.

276367 # 2011.08.18. 14:19

ObudaFan!

Tudnál nekem még abban segíteni, hogy mi történik a fellebbezési illetékekre kidobott lóvéval, ha a rendőrség megszünteti az eljárást ellenem az ügyemben? Én ugyanis írtam Vas Megyei Rend-Főkap.-nak levelet, azokkal a címszavakkal, ahogy javasoltad (jogvesztő határidő elmulasztása a hatóság részéről, kézbesítési védelem megdöntése iránti kérelem,stb, úgy, ahogy kell), de az önkormányzat nem hajlandó felfüggeszteni az ügyet a döntés megszületéséig, nekik feltétlen fellebbezés kell vagy vegyem le a rendszámot. Ha tényleg kifizetem az illetéket, ami alaphangon 5000 Ft, (de még előfordulhat, hogy a rendőrség felé is kell), az ügy pozitív kimenetele esetén vissza tudom perelni valahogyan? Vagy az már veszett fejsze nyele?