Email feltörés jogi következménye? (sürgős)


Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.25. 12:41

Számítógépes rendszer biztonsága elleni bűncselekmény. Polgári jogi igényt nem lesz könnyű érvényesíteni az előfizetési díjon túl.

Kenderice # 2012.06.25. 12:10

Ne haragudj, de nemlétező virtuális dolgot hogyan lehet ellopni?
Ha meg ezért ráadásul még fizettél is, akkor elég nagy lúzer vagy.
Ilyenért fizetni kb. akkora fasság, mint telket venni a holdon vagy a marson.

Comenius # 2011.09.17. 23:03

Kedves fórumozók!
Az alábbi eset történt Velem, szeretném megkérdezni, hogy milyen jogi lépéseket tehetek. 5 éve regisztrált felhasználója vagyok egy internetes fórumnak. A fórum funkciói között lehetőség van a regisztrált felhasználóknak egymásnak "pü"(privát üzenetet) küldeni. Jó pár kollégám is tagja a közösségnek egyikük admin jogokkal is rendelkezik. A regisztrációkor megadtam a nevem (mert feltétel volt) és választottam egy nicknevet. Mindenki tudta a csapatból, hohy melyik nick kit rejt. Egyik kollégámmal megromlott a viszony és pü-ben vitatkoztunk. Leírtam neki a véleményemet (nem trágárul!!!!) a viselkedéséről. Hangsúlyozom két egyenrangú partner "beszélgetése" volt PRIVÁTBAN és nem a nyilvános fórumban. Pár nappal később a munkahelyen feljelentett a főnökömnél és etikaieljárást kezdeményezett oly módon, hogy beidézte a pü-ben írt véleményemet (nem munkaidőben, nem munkahelyről írtam..) és közölte, hogy a küldemény feladója én vagyok.Magyarul a nicknév mögött rejlő személyt ( személyes adatom, a nevem) az engedélyem nélkül felfedte. Azt állította, hogy én ezt a véleményemet az ellene való hangulatkeltésre használom fel a munkahelyen. Ami természetesen nem igaz, senkivel nem beszélgetek a kollégáról..annyira nem fontos..amúgy mindenkinek meg van róla a véleménye a stílusa miatt. Mit javasoltok? Tgadajam le, hogy én írtam a pü.-t, vagy ne tagadjam le és jelentsem fel személyes adatokkal való visszaélésért (mert kiadta a nickem) és rágalmazásért, mivel valótlant állít!?

tzolesz # 2011.09.12. 18:15

Köszönöm a választ!
És mi a helyzet az e-mail címhez való illetéktelen hozzáféréssel? Levéltitok?
Ezen az irányon lehet kezdeni valamit?
Az igazság az, hogy nekem már annyi is bőven elég lenne, ha kapna egy hivatalos papírt valami hivatalos szervtől, hogy 'tudunk rólad', és biztos h úgy berezelne, az életbe nem merne többé gép elé ülni :P

Dr.Attika # 2011.09.12. 18:09

Milyen jogi lehetőség lehetne? Tönkre tette valaki a játékukat? Ön írta, hogy nem jövedelemérdekelt a dolog.
Jogi lehetőség az, hogy kérik a bíróságot, hogy tiltsa el a "játékrontót" a tevékenységtől. Ha hoz is ilyen határozatot a bíróság, akkor ezt Csehországban nagyon macerás végrehajtatni. Nem kevés pénzt kellene ebbe a perbe befektetni.

tzolesz # 2011.09.12. 17:58

Kedves fórumosok!
Segítségre lenne szükségem.
Egy közepes méretű online non-profit számítógépes játékot üzemeltetetek, másodmagammal magánszemélyként. Tehát nincs mögöttünk semmiféle cég, se ügyvédek hada, semmi. Ez amolyan hobby-játék.
Egy rendbontót kitiltottunk a játékból, aki azóta folyamatosan hacker-támadásokat indít a szerverünk ellen, valamint a személyes e-mail címeink ellen is.
Sajnos néhány alkalommal sikerült is neki a szerverre betörni, ami programozóként az én szégyenem, azonban köztudott, hogy teljesen biztonságos rendszer nincs.
Az én személyes mail címemre több alkalommal is bejutott, igaz tény h gyenge jelszó miatt, de akkoris bosszantó.
Tartok tőle, hogy előbb-utóbb sikerül tönkretennie több éves munkánkat.
Amit sikerült kiderítenünk, az a számítógépe IP címe, proxy-t nem használ, statikus IP-je van. A gond az, hogy ő cseh-országi magyar. A cseh internet-szolgáltatójának írtam levelet, hogy kezdjenek vele valamit, de ők annyit válaszoltak, hogy 'nem az ő dolguk, miket művelnek a felhasználóik, védjem a szerveremet jobban'.
A kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen lehetőségünk jogi úton rendezni a problémát, és ha igen, akkor hol, hogyan kellene elkezdeni a dolgot?
Mikre lesz szükségem a bizonyításhoz?
Milyen anyagi vonzatai lennének a dolognak?
előre is köszönöm

hunfrakk # 2011.08.24. 19:45

Levéltitok megsértése

178. § (1) Aki másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét, a tartalmának megismerése végett felbontja, megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja, úgyszintén aki távközlési berendezés útján továbbított közleményt kifürkész, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) A büntetés egy évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt foglalkozás vagy közmegbízatás felhasználásával követik el.

(3) A büntetés

  1. két évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekmény,
  2. bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény

jelentős érdeksérelmet okoz.

Laci21 # 2011.08.24. 19:28

Van egy ismerősöm,aki feltörte az emailemet.(később elmondta,hogy nem programmal,hanem első tippre eltalálta!) Bár én voltam hülye,mert a nevem volt a jelszó!
Nem törölt semmit,nem módosított semitt,csupán megnyitott egy sima hírlevelet! A barátaim mondják,hogy jelentsem fel,de én előbb tudni akarom,hogy ennek milyen jogi következményei vannak Magyarországon???(nagyon fontos lenne a válasz!)