Tanú idézés


Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.05. 10:06

A teendő azért adott: meg kell jelenni, vinni kell azt, amit kérte, és vallomást kell tenni. (A tulajdoni lapot csak akkor vidd, ha van - erre ne költs. A tanú nem kötelezhető olyan okirat beszerzésére, amellyel egyébként nem rendelkezik. Pláne, ha a hatóság maga is hozzáfér az adathoz, amelyre kíváncsi.)

ObudaFan # 2011.11.05. 08:47

Hát, ebből túl sok minden nem derül ki. Az sem világos, hogy milyen bűncselekmény gyanújával indult eljárás.

Szerafin22 # 2011.11.04. 22:59

Tisztelt Fórumozók!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, mivel még soha nem volt dolgom a rendőrséggel, de most beidéztek tanúként.
Az eset dióhéjban a következő: Kb. 2010 októberétől elkezdett számlaleveleket küldözgetni nekem az egyik tv és internet szolgáltató az U... Nekem már több éve nincs hozzájuk közöm. Az én címemre de nem az én nevemre szóltak ezek a levelek, melyben le is írták, hogy 2010. októberében kötöttek be hozzám állítólag valamilyen Gold csomagot, tv-t és internetet is. Hozzám ők semmiféle szolgáltatást nem kötöttek be. Egy darabig nem foglalkoztam vele, mivel gondoltam egyszerű adminisztrációs tévedésről van szó. Egy idő után betelefonáltam, hogy nekem ne küldözgessenek ilyen leveleket, de közölték, mivel nem én vagyok az a személy akinek a nevére állítólag bekötötték, nincs jogom intézkedni. Mivel ezek a számlalevelek csak nem szűntek meg, küldtem nekik egy panasz levelet is melyben leírtam, mi a helyzet, és hogy ezen a címen nem lakik, és soha nem is lakott ilyen nevű személy, erre a címre nem kötöttek be semmilyen szolgáltatást és, hogy a lakás az én tulajdonom. Erre közölték, hogy ezt igazolandó fáradjak be az ügyfélszolgálatra, és vigyek magammal egy friss tulajdoni lapot is magammal. Ezt én nem tettem meg, mivel úgy gondoltam nem nekem kell itt bizonyítani bármit is.

Eltelt jó pár hónap és most kaptam egy rendőrségi idézést a kerületi kapitányságtól, hogy egy adott időpontban jelenjek meg tanúként kihallgatás céljából, mert az én lakásomba ezen és ezen a néven U.. Gold szolgáltatást kötöttek be. Felhívják a figyelmem, hogy az ügyhöz tartozó iratokon kívül a bizonyításnál felhasználható iratokat, tárgyakat vigyem magammal.....A panaszlevél másolatát és a tulajdoni lapot természetesen viszem.
Mit csináljak?? Mire kell számítanom?? Mire készüljek?? Mit kell még vinnem esetleg??

A válaszokat előre is köszönöm, és nagyon várom!!!
Tisztelettel: Sz.

Gabicsek # 2011.10.05. 20:09

És ha ellentmondásos, azt tisztázniuk kell. Az sem kizárt, hogy - mint tanút - szembesítésre idéznek.

ObudaFan # 2011.10.05. 13:01

Kérheted, de pont ilyen esetben, ha a hatóság szerint ellentmondás lehet a vallomásodban, ennek szerintem kicsi az esélye.

banfik # 2011.10.05. 12:57

2011 nyarán tanúja voltam annak, hogy 2 rendőr megvert egy embert, akit én ismerek, de igen távolról.
Azóta már beidéztek a szegedi nyomozó ügyészségre mint tanút, kihallgatott egy ügyész. Természetesen azt próbálták kihozni, hogy én hazudok.

A minap kaptam ismét egy idézést, nincs megjelölve rajta, hogy milyen ügyben, de nyilván ebben.
A kérdéseim az alábbiak:

Milyen módon tudom elkerülni az újbóli megjelenést? Ennek oka, hogy az előző kihallgatás is eléggé megviselt, folyamatosan azt mondták, hogy hazudok, stb, egyszóval nagy lelki terhet jelentett.

Kérvényezhetem-e. hogy írásban tegyek vallomást? Amennyiben igen, akkor mire hivatkozzak?

Válaszukat előre is köszönöm
Üdvözlettel: