Önkényuralmi jelkép eladó gyűjtői tárgyon


minimalart # 2011.10.25. 12:25

Nagyon szépen köszönöm! Reménykedem!

lawcitrom # 2011.10.25. 12:00

Kedves minimalart,

Strasbourg álláspontját lassan a hazai bíróságok is magukévá teszik. Itthon már több esetben került felmentésre a mindenkori vádlott, ugyanis a bcs. elkövetési magatartása közül a terjesztésnek (az AB iránymutatása szerint is) az árusításon túlmenően az elkövetők részéről az ideológiákkal való azonosulást, az eszmék nyilvános terjesztésének szándékát is magába kell foglalnia. Az ilyen tartalmú érzelmi viszonyulás nélkül az árusítás, mint a terjesztésnél szűkebb fogalom terjesztői elkövetési magatartást nem valósíthat meg.

„…a bíróság álláspontja szerint azok részben korabeli ruhák, részben az említett diktatúrák összeomlására, megszűnésére, illetve azok bizonyos, a jelenből visszatekintve értékelhető jelenségeire reflektálnak, az önkényuralmi jelképeket nem önmagukban, hanem eredeti asszociációs körüktől lényegesen eltérő közegben mutatják be. E tárgyak így az önkényuralmi jelképek által felidézett, eredeti érzelmi, gondolati, kapcsolattól eltérő asszociációs körbe tartoznak, önkényuralmi jelképként így nem funkcionálnak. Ugyanez mondható el ezen jelképekkel dísztett használati tárgyakról, kulacsokról, órákról, melyeken nem csupán az önkényuralmi jelképek, hanem más, további motívumok is tetten érhetők, s melyekből úgyszintén nem vonható következtetés ezen tárgyak és az önkényuralmi jelképek által felidézett ideológiák terjesztésének, propagálásának lehetőségére.”

minimalart # 2011.10.25. 11:30

Tehát ez elméletileg így jogilag korrekt?: Az eladásra felkínált, illetve bemutatásra kerülő tárgyak kizárólagosan tudományos, ismeretterjesztő és a történelem jobb megismerését szolgáló gyűjteményi darabok. Maximálisan elhatárolódom az önkényuralmi jelképek mögött megbúvó eszmeiségtől, és az ezekkel összefüggésbe hozható mindennemű szélsőséges ideológiai és politikai irányzattól, illetve kirekesztő és gyűlöletkeltésre alkalmas gondolattól! Felhívom az érdeklődők figyelmét arra, hogy az 1978.évi IV. törvény 269/B § 2 (1) szerint: az önkényuralmi jelképeknek nagy nyilvánosság előtt történő viselését a törvény büntetni rendeli. Ezúton kérem önöket, hogy esetleges vásárlásuk egyik legfontosabb célja az önkényuralmi jelképek tartalma elleni egyértelműen elutasító propaganda legyen! Az ideológusok ideologizáljanak, a politikusok politizáljanak, a gyűjtők pedig csak gyűjtsenek! További szép napot kívánok!

minimalart # 2011.10.25. 11:01

Köszönöm szépen, ezt olvastam. De ha gyűjteményi tárgyként árulom és kénytelen vagyok így megmutatni aj elképes részt is az állapot miatt, beletartozhat a: (2) Nem büntethető az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt, aki azt ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követi el. Tehát valamilyen téren a történelem jobb megismerését szolgálja azzal, hogy gyűjteményi tárgy?

hunfrakk # 2011.10.25. 10:58

Önkényuralmi jelképek használata

Btk. 269/B. § (1) Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet

  1. terjeszt;
  2. nagy nyilvánosság előtt használ;
  3. közszemlére tesz;

ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) Nem büntethető az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt, aki azt ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követi el.

(3) Az (1)-(2) bekezdés rendelkezései az államok hatályban lévő hivatalos jelképeire nem vonatkoznak.
(4)

minimalart # 2011.10.25. 10:32

Üdvözletem!

Pár hónappal ezelőtt egy internetes aukciós oldalon eladásra kínáltam egy palack antik bort, melyen önkényuralmi jelkép is látható volt. Az adásvétel rendben lezajlott, egy antik borokat gyűjtő illető vásárolta meg a terméket. Elégedett volt, minden rendben történt. Pár napja kaptam levelet a rendőrségtől, ma hallgattak ki, mert valaki (nem a vevő) feljelentést tett, hogy diszkrimináló volt az eladásra felkínált tárgy. Tisztában vagyok vele, hogy a jelképet nem szabad nagyközönség előtt megmutatni, de révén, hogy gyűjteményi tárgyról beszélünk, fontos, hogy látszódjon nincs megrepedezve, lekaparva, megsérülve a címke rajta. Én úgy tudtam, hogy a tudományos, ismeretterjesztő és a történelem jobb megismerését szolgáló ilyen jellegű gyűjteményi darabokat gyűjtemény kategóriában szabad árulni. Novemberben elvileg bírósági ügy lesz belőle, mert a nyomozó szerint most hajtják be a pénzeket. Az lenne a kérdésem, hogy nincs erre valami törvénycikkely mellyel el tudnám magyarázni, hogy ez csak egy gyűjteményi tárgy amivel senkit nem akartam diszkriminálni, csak a tárgy gyűjtői mivoltából kénytelen voltam megmutatni a jelképet is, hogy milyen állapotú? Megtisztelő válaszukat előre is nagyon köszönöm! További szép napot kívánok!