Antropológus szakértő


ObudaFan # 2011.10.25. 12:54

Be. 106. § (1) A megvizsgálandó személy testének sérthetetlenségét érintő szakértői vizsgálat csak a kirendelő külön rendelkezése alapján végezhető. A terhelt és a sértett köteles a szakértői vizsgálatnak, illetve beavatkozásnak magát alávetni, kivéve a műtétet és a műtétnek minősülő vizsgálati eljárást. A sértett köteles a szakértői vizsgálat elvégzését egyéb módon (pl. adatszolgáltatással) is elősegíteni. A kirendelő külön rendelkezése alapján a terhelt, a sértett, valamint a szemletárgy birtokosa tűrni köteles, hogy a birtokában lévő dolgot a szakértő - akár az állag sérelmével vagy a dolog megsemmisülésével járó - vizsgálatnak vesse alá.
(2) A szakértői vizsgálattal okozott kárért - külön jogszabály szerint - kártalanításnak van helye.
(3) Ha a terhelt a közreműködési kötelezettségét nem teljesíti, vele szemben elővezetésnek és kényszer alkalmazásának van helye. Ha a sértett szegi meg a közreműködési kötelezettségét, elővezethető, valamint rendbírsággal sújtható.
(4) Az (1)-(3) bekezdésnek a sértettre vonatkozó rendelkezéseit a tanúra is alkalmazni kell, azonban a 81-82. § rendelkezései irányadók.

titussz # 2011.10.25. 12:50

Tisztelt Jogi Szakértő!
Egy három évig terjedő börtönnel fenyegetett ügyben az egyetlen bizonyíték ellenem egy rossz minőségű kamerafelvétel. A bíró szerint én vagyok a felvételen. Antropológus szakértőt rendelt ki az ügyben, aki vizsgálatra hívott. Azt mondta muszáj megerősíteni egy kicsit a vádat. Kötelező e megjelennem ezen a vizsgálaton? A távolmaradásért milyen szankciókra számíthatok a bíróságtól?
Tisztelettel köszönöm a válaszát
üdvözlettel