zsarolás?


Stevie # 2020.03.01. 07:29

Tisztelt Gulyás Tibor!

Drbjozsefhez csatlakozom. Ha tényleg csak ennyit írtál a levélben, akkor az nem zsarolás, ugyanis jogkövetkezmény kilátásba helyezése nem büntetendő. Olyan eljárások megindítását helyezted kilátásba, amelyek az igényérvényesítés jogszerű eszközei. A zsarolás/önbíráskodás bűncselekmény létrejöttéhez szükség van erőszakra vagy fenyegetésre. Erőszak esetedben szinte biztos vagyok, hogy nem történt. A fenyegetés jogi tényállása BTK 459.§. szerint a következő:

fenyegetés: eltérő rendelkezés hiányában súlyos hátrány kilátásba helyezése, amely alkalmas arra, hogy a megfenyegetettben komoly félelmet keltsen

Na most azok, akiknek a levelet írtad a biztosítónál, mondhatják azt, hogy a fogyasztóvédelemmel, szerződés bontással való fenyegetésed bennük komoly félelmet keltett, de ezt a bíró ki fogja röhögni, jó esetben az ügyész is, de talán még a rendőrök is.

Más lenne a helyzet, ha mondjuk leírtál volna ilyeneket:

Ha nem fizettek, meglátlak az utcán, felrúglak.

vagy

Ha nem fizettek, börtönbe juttatlak titeket.

Ha ilyeneket nem írtál, akkor az így nem zsarolás.

drbjozsef # 2020.02.29. 17:10

Gulyás Tibor,

Nem jogellenes eljárás (fellebbezés, kifogás, MNB, ÁNTSZ, kormányhivatal, pápa, fogyasztóvédelem, Fedák Sári) kilátásba helyezése nem nagyon lehet zsarolás.

Szomorú örökös # 2020.02.29. 16:10

Lyonne

Az én felmondott biztosítóm neve A-val kezdődik az enyém, de nem a nagyhírű németről, hanem a kisebbről van szó, amelyiknek N betűre végződik a neve. :-)

Gulyás Tibor # 2020.02.29. 15:48

Szia Lyonee!

Nem akarok és nem is fogok nevet írni. Nem hiányzik egy hitelrontási per sem. Annyira rávezetlek, hogy meglátásom szerint a kisebb biztosítók, fele pénzért is ugyanazt nyújtják esetenként, mint a nagyok.

Lyonee # 2020.02.29. 15:02

G T és Sz Ö. Melyik biztosítóról van szó? Biztosításkötés (lakás, családi ház) előtt állok, korrekt biztosítót keresek, aki nem csak a pénzt hajtja be.

Gulyás Tibor # 2020.02.29. 12:20

Szia!

Köszönöm!

Gondolom én is, hogy a magyarországi cégek napi ezres számban kapnak ilyen leveleket (összesen, nem cégenként), ha emiatt mindenkit fel lehetne jelenteni, akkor a fél ország vádlott lenne.

Csak jobb félni, mint megijedni. :)

Szomorú örökös # 2020.02.29. 08:02

Gulyás Tibor

írtam egy levelet a biztosítónak és az igazgatójának is, hogy ha nem fizetik ki a maradék összeget, akkor MNB-hez, fogyasztóvédelemhez fordulok panasszal, ha kell polgári pert is indítok, és felmondom az összes szerződésemet velük.

Én pont most mondtam fel mindhárom biztosításomat egy biztosítónál, mivel úgy vettem észre, hogy rohadtul nem foglalkoznak a dolgaimmal. Egészen pontosan egy újabb szemlét kértem a házam felújítása után, mert a korábbi állapota miatt volt egy erre vonatkozó záradék. Illetve egy év után úgy gondoltam, hogy kedvezmények járnának, mert gyakorlatilag hiába volt három biztosításom is náluk, listaáron fizettettek velem mindent.

Mivel másfél hónapig semmi érdemleges nem történt, úgy döntöttem, hogy nekem ennyi elég is volt, bementem és a biztosításaim felmondását kértem. A mókás az volt, hogy kb. másfél hét múlva hívott a kockázatelemző időpontegyeztetés miatt a szemlére, bevallom majdnem elröhögtem magam a telefonban, de mondtam neki, hogy már ne fáradjon, mert érdekmúlt lett a történet, mivel felmondtam nekik. Viszont ez nem volt túl egyszerű! A felmondást elviekben minden egyes biztosításnál csakis évfordulóra lehet felmondani. Más kérdés, hogy a KGFB-n kívül minden más biztosításnál a nemfizetés általában biztosítás megszűnéshez vezethet. Az szintén más kérdés, hogy egyes biztosítók ez esetben a felmondási időre szóló utolsó díjat simán követelhetik még akár behajtással is, ami jogosan jár is nekik, de a legtöbb esetben nem foglalkoznak vele.

Bár a panasziroda hivatalosan ajánlott levélben tájékoztatott a 30 napos tájékoztatási határidőt szigorúan betartva, hogy közös megegyezéssel a kötelezőmet és a lakásbiztosításomat is megszüntették évfordulóra, mégis élő biztosításként ott felejtődött a rendszerben. Külön köröket kellett futnom, hogy végre töröljék őket és ne fenyegessenek mindenféle szankcióval. Pedig akkor már mindhárom biztosításom az új biztosítómnál ketyegett.

Szóval nem veszik szerintem ők ezt fenyegetésnek, ne aggódj. Úgy gondolják, hogy továbbra sem fizetnek és egy ügyféllel kevesebb. Majd jön a következő... :-O

Gulyás Tibor # 2020.02.29. 07:03

Kedves Jogászok, Fórumozók!

Levitte a vihar a házam tetejének egy részét. A biztosító nem fizette ki, csak a kár felét, mert szerintük "eltúlzott" az összeg, amiért javíttatva lett. Úgy felháborodtam, hogy írtam egy levelet a biztosítónak és az igazgatójának is, hogy ha nem fizetik ki a maradék összeget, akkor MNB-hez, fogyasztóvédelemhez fordulok panasszal, ha kell polgári pert is indítok, és felmondom az összes szerződésemet velük. Semmi erőszakos fenyegetés nem volt a levelemben, határozott, de higgadt volt.

Elkövettem ezzel zsarolást?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Gabicsek # 2012.01.26. 14:39

Szívesen.

Eszter1955 # 2012.01.26. 12:08

Köszönöm a választ.
Eszter

Gabicsek # 2012.01.25. 22:28

Nem zsarolás. Hárman adósok, hárman kell fizetniük. Ha egyikük helyett a másik fizet, a már kifizetett összeget fizetési meghagyás útján lehet megkísérelni behajtani a harmadik adóson.

Eszter1955 # 2012.01.25. 20:49

Tisztelt Jogi fórum és fórumozók?

A kérdésem a következő: Van 3 személy, édesanya, fia és leánya. Hármuknak van egy közös tartozásuk (régi OTP lakáshitel) amelyet a végrehajtónak mindhárman fizettek is egy ideig. A fiú (akinek több egyéb tartozása miatt az ingatlan tulajdonrészére már az értékénél jóval magasabb, vagy legalábbis azzal egyező mértékű végrehajtás van bejegyezve, amelyre már árverés is volt kitűzve) egy idő után nem volt hajlandó fizetni a reá eső tartozást (hiszen ha ki is fizeti akkor is marad még több nagy összegű terhelés a tulajdonrészén és továbbra is fennáll az Ő részére bejegyzett végrehajtási jog). A fennálló helyzetben az édesanyja és húga kénytelenek fizetni az Ő tartozását is azzal, hogy ha nem fizetik, akkor az Ő tulajdonrészüket is elárverezheti a végrehajtó, hiszen ez a tartozás közös.
Fennáll-e a zsarolás, hiszen a Btk. 323. §-ának (1) bekezdésében meghatározott zsarolás bűntettét „az követi el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön és ezzel kárt okoz”.

  1. Jogtalan haszonszerzés? Mással fizetteti ki az adósságát.
  2. Erőszak vagy fenyegetés van-e? Szerintem van hiszen amennyiben nem fizetnek (fizetik ki az adósságát) elvesztik a lakásukat.
  3. valamit tegyen vagy ne tegyen....” Fizessék ki az adósságát.
  4. Kár megvalósul? Igen, hiszen ha ki is fizetik a tartozás fiúra eső részét nem tudnak az ingatlanon tulajdonjogot bejegyezni, hiszen az már végrehajtás alatt áll.

Köszönöm: Eszter

csilla0909 # 2011.10.28. 07:21

Hát ezt tettem amit irtál, elutasitottam a fizetést felé, mivel ami megillette azt visszajuttattam hozzá, azt mondta feljelent lopásért!

Agent Cooper # 2011.10.27. 22:18

Kedves csilla0909,

arról, hogy partnerét milyen kár érte, kizárólag ő tud nyilatkozni. Amennyiben kártérítési igénye van, úgy a kár bekövetkezésének a tényét és annak mértékét neki kell bizonyítania. Nagyon meglepődnék, ha partnere peres eljárást kezdeményezne.

Azt javaslom, hogy hivatkozzon a vételár visszafizetésére és udvariasan utasítsa vissza a vásárló kártérítési igényét.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

csilla0909 # 2011.10.26. 20:46

Szerintem nem érte semmi kár! Milyen kár érhet valakit ilyenböl? 490 ft-ból?

ObudaFan # 2011.10.26. 12:24

A kár mértékét a károsultnak kell bizonyítania.

buba # 2011.10.26. 11:57

Ne foglalkozz vele ami a mailt illeti vagy írj egy visszavonó nyilatkozatot ,hogy a kialakult helyzet miatt tetted az első mailba. Nem fog bíróságra menni több lesz neki az illeték mint amit követel.Ha zaklat ne enged magad

csilla0909 # 2011.10.26. 09:12

Köszönöm Sherlock!
Állitása szerint idegeskedett miattam, meg a telefonszámla, meg eféle ami miatt kártéritést követel tölem. Leiratta velem emailban, hogy az állitólagos feljelentését (amit meg sem tett) visszavonja ha fizetek neki. Ugy irtam le neki, mert akkor még nem tudtam hogy mi a helyzet hogy tényleg feljelentett e vagy sem, hogy azon felül ami megillette, a kérésére hajlandó vagyok fizetni neki. De aztán ennek utánajártam a rendörségen és azt mondták, hogy nem jogos a kérése, viszont nem szeretnék biróságra járkálni, igy is épp elég ez az egész ügy! Féltem hogy mit tud tenni!

Sherlock # 2011.10.26. 09:09

490 Ft?!
Akkor lenne, ha ebből őt kár érte volna, de nehezen tudom elképzelni, hogy egy 490 Ft-os dolog miatt ilyen kára keletkezett.

csilla0909 # 2011.10.26. 09:06

Tisztelt fórumozók! Szeretném a segitségüket kérni az alábbi ügyben! Van egy hölgy vásárolt tölem 490-ft értékben valamit, amit nem küldtem idöben neki. Feljelentést nem tett ellenem, felvettem vele a kapcsolatot visszautaltam a számára 490 ft-ot, tehát kártalanitottam ugye. Most azt akarja, hogy fizessek neki 10000 ft-ot kártéritésként! Ehhez joga van? Szeretném ha segitenének nekem ebben!