Magánokirat hamisítás / visszaélés


Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.08.03. 10:28

az indoklással,hogy nem adok haza pénzt nem segítek anyagilag semmiben” - Tuti hogy nem erre hivatkozással kérte. Egyedülálló szülőként viszont kérhette...

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.03. 10:05

Rosszul tudod.

Heve # 2015.08.03. 01:14

Segítségüket kérném.
Feleségemmel váló félben vagyunk.
A kormányhivatalban kiemelt családi pótlékot kért azzal az indoklással,hogy nem adok haza pénzt nem segítek anyagilag semmiben.Ezt nem tudtam és én is igényeltem a családit,meglepetésemre mondta a hölgy,hogy a feleségem azt nyilatkozta,hogy egyedül neveli a gyerekeket 3 kiskorút,mi még nem váltunk el és egy háztartásban élünk én fizetem a rezsit a ház hitelét és ételt veszek otthonra.
Ezt jelezni szeretném a kormányhivatalnak,de hogyan?És mit írjak és hogy?Annyit tudok,hogy ez bűncselekmény.

guba # 2011.12.04. 10:14

Igen, bizonyítani kellene, és e körben éppen azt kell vizsgálni, hogy milyen céllal adta át a kártyát. Éppen ezért alapvető tévedés azt állítani, hogy teljesen mindegy milyen célból adta át, mert a kártya az államkincstár tulajdona.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.04. 08:03

Szándékosan? Azt bizonyítani kéne.

Izaliza # 2011.12.03. 23:27

Szerintem meg bűnsegéd, mivel szándékosan segítséget nyújtott a bűncselekmény elkövetéséhez. Az más kérdés, hogy ezért őt elő fogják-e venni, és ezt lehet-e bizonyítani, de attól ez még az.

Ditke30 # 2011.12.03. 18:34
Tiszteletem! Segítséget szeretnék kérni magánokirat hamisítási ügyben! Mégpedig a volt élettársam ( német állampolgár)a közös gyermekünk után igényelt családi ellátást az én nevemben vette fel a német folyósító szervtől. 2004-ben igényeltem meg a németektől az ellátást mivel ki költöztünk német országba, de 2007-ben elváltunk és magyar országra vissza költöztünk a gyermekkel. A hamisítot irat a válásunk után nem sokkal keletkezet , , melyben én beleegyezek abba hogy a ő számlaszámára legyen utalva a ellátás,,, egy régi igazolvány méretű képemmel , az aláírásommal és az akkori érvényes útlevél számommal van ellátva,,, melyet természetesen nem én írtam alá és tudomásom sem volt róla!!! Mind 2011. szeptemberéig, amikor jogalap nélküli családi ellátást miatt 33%-kos tiltás jött ellenem....2010-ben meg igényeltem a Magyar államkincstártól az ellátást és ez év nyarán meg is kaptam a jogosultságot mivel egyedül álló anyukaként vagyok a gyermekemmel.2011 augusztus-szeptemberi hónapban nem teljes összeg jött , érdeklődtem hogy hol történt a hiba , ekkor mondták hogy a németek 2010-decemberben kérték a tiltás mivel én 1400.000 forintnak meg fellelő összeget vettem fel tőlük jogtalanul.Így 2011-szeptember vége fele kaptam meg a összes tájékoztatást amiről én végig nem tudtam mert nem kaptam semilyen értesítés a kinti ügyről és így fellebbezni sem tudtam és jó hogy segített a Magyar Állam Kincstár hogy tisztába legyek mi ez az egész! A kérdésem ez a ügy elévült, mert 2007-ben keletkezet , de most jutott a tudomásomra a egész--
  • és mit tehetnék, hogy ne én fizessem vissza azt a pénzt ,amit fel sem vettem. Sajnos már az apuka csalás miatt 1 év fogházbüntetésben volt, és sajnos több ügye is van.Várom a választ és előre is köszönöm segítségét!!
guba # 2011.12.02. 16:11

A kártya egy hatósági igazolvány, amely a benne foglalt jogosultság igazolására szolgált, ameddig hatályos volt. Önmagában a kártyának nincs értéke. Ha az átadás nem azért történt, hogy más jogosulatlan felhasználását lehetővé tegye, akkor nem bűnsegéd. De a közokirathamisításnak akkor sem válna bűnsegédjévé pusztán azon az alapon, hogy a kártya nem a saját tulajdona lett volna, mivel nem tulajdon elleni bűncselekményről van szó.

Izaliza # 2011.12.01. 20:15

Kedves Mummer!

Az Államkincstár által kiállított kártya közokiratnak minősül, ezért a barátod a közokirat hamisítás bűntettét követte el azzal, hogy más nevére szóló közokiratot felhasznált.
Te ennek a bűncselekménynek a bűnsegéde vagy.
Tekintettel arra, hogy a kártya tulajdonosa nem te vagy hanem az Államkincstár azt másnak nem adhattad volna oda, ezért teljesen mindegy, hogy milyen céllal adtad oda.

A kábszerrel való visszaélés ügyében, most nem vehetnek elő, elvileg. Az elterelésen való részvétel által megúszhatod a vádemelést.

Idézést valszeg, mint gyanúsított fogsz kapni, és megjelenni kötelező. Vallomást már nam vagy köteles tenni, de személyes véleményem szerint jobban jársz egy beismerő és egyben megbánó vallomással.

mummer # 2011.11.28. 10:05

Köszönöm a választ.

Agent Cooper # 2011.11.28. 09:09

Mummer,

első látásra nem magánokirat-hamisítás, hanem közokirat-hamisítás történt.
Idézésre mindenképpen számíthat.
Ha nem kifejezetten a visszaélés céljából adta át a kártyát (a kártyagyűjtés nem ilyen), akkor nem állapítható meg a büntetőjogi felelőssége.
Eltérítés alatt jogszerűen kötelezhetik vizelet vizsgálatra.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

mummer # 2011.11.28. 01:21

Üdvözletem!
A következő üggyel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:
Asztmám miatt, a kiemelt családi pótlék mellé 18. életévemig járt nekem a Magyar Államkincstár által kiállított kis plasztik kártya, mely 90% kedvezményre jogosít fel távolsági járatokon, helyi járatokon ingyenes utazást biztosít. Az ilyen kártyák kb. 1 évig érvényesek és utána újat küldenek ki postán, a régit nem vonják be.
A régi kártyámat, ami már több mint egy éve lejárt, idén szeptemberben odaadtam az egyik barátomnak. Nos, ez a barátom múlt héten lebukott vele egy helyi járatos buszon az ellenőrnél. Az ellenőr persze rendőrt hívott, bevitték, kihallgatták. Ahogy én tudom, ez magánokirat hamisításnak számít, de visszaélésnek bizonyosan. Vallomásában azt mondta, hogy azért adtam neki oda a kártyámat, mert ő kért rá, mivel gyűjti a plasztik kártyákat. Ügy az biztos lesz belőle mert volt rabosítás is, meg minden ami ilyenkor szokás.
Én is számíthatok idézésre?
A helyzetem bonyolódik még két tényezővel:
A barátom bebukása előtt engem is elkaptak az ellenőrök egy ilyen kártyával, ami le volt járva (az enyém volt, 1 vagy 2 hónapja járt le, nem figyeltem az érvényesség dátumát). 10.000 Ft pénzbírságot kaptam.
Körülbelül egy éve elkaptak kábítószerrel való visszaéléssel. Nem volt semmi komolyabb, füvet fogyasztottam, csekély mennyiségben. Jelenleg is elterelésen veszek részt (1 vagy 2 alkalom van vissza). Persze benn vagyok a belső adatbázisban és a barátom kihallgatásakor kérdezősködött az egyik rendőr, hogy kábszerért cserébe adtam-e a kártyát. Persze nem.
Ha kapok idézést meg kell jelennem a rendőrségen. Ha ott vizeletvizsgálatra köteleznek, azt jogszerűen teszik? Egyáltalán mire számíthatok ebből az egészből?
Előre is köszönöm!