Testi sértés


tilinkó # 2012.03.31. 06:24

Tisztelt, Jogszakértők!

Élettársam bántalmazta a gyerekünket, illetve önmagát folyamatosan falcolta, megsebezte. Ezt az óvodában, és a "gyejóban" jeleztem, ott a pszichés terhelést és az öncsonkítást igazolták a rendőrségen pedig bejelentettem. Nem született ezzel kapcsolatban semmilyen ítélet, de a gyermeket alapellátásba vették, illetve az anyának és a gyereknek rendszeresen meg kell jelennie családgondozáson és pszichológiai foglalkozáson.
Ezt megtolandó élettársam, az apjával közösen megjelentek otthonunkban és megfenyegettek, hogyha nem akarok magas pozíciójú rendőr rokonukkal szembekerülni akkor lépjek le. Így én másnapra kiköltöztem. Élettársam még aznap amikor utasított a távozásra, feljelentett könnyű testi sértésért. Orvosi látlelet a nyakán halovány felhám sérülést állapított meg, melynek eredete tisztázatlan. A bíróságon ezt állította, 10mp-ig fojtogattam, kismértékben. A bíró megkérdezte a súlyunkat: Ő 45 kg én 110. A bíró kérdésére azt felelte ebből könnyedén kilépett, segítséget nem kért a lakásban tartózkodó apjától (akit majd a következő tárgyaláson idéznek tanúként). Én a cselekményt nem követtem el. mellékeltem számos olyan anyagot amely bizonyítja, hogy élettársam előszeretettel vagdalja magát, fétis rendezvényekre jár. Véleményem szerint ehhez kapcsolódó a felhám sérülése. Mire számíthatok ebben a perben? Mindenki segítségét köszönöm!

katca # 2012.03.28. 18:55

Tisztelt Tanácsadók! Az ismerősöm feljelentette a férjét könnyű testi sértés miatt/látlelet is van/,megkapták az idézést,amiben pénzösszeg fizetése is fel van tüntetve mindkettőjüknek,kérdésem:milyen ítéletre lehet számítani?/visszavonható,békéltető tárgyalás van ilyen?/
A másik kérdésem:mennyi a válás összege,és van e kedvezmény ha nem tud fizetni a fél?
Köszönöm válaszukat!

etke # 2012.03.17. 09:11

Könnyű testi sértés (8 napon belül gyógyuló sérülés) esetén 30 nap (magánindítvány előterjesztésének határideje), súlyos testi sértés esetén 3 év (elévülés).

pioneerdj22 # 2012.03.17. 08:38

Nekem az lenne a kérdésem, ha valaki testi sértést követ el ellenem, akkor mennyi ideig tehetek feljelentést? Mennyi idő után érvénytelenedik a dolog és jelentéktelenedik el?

Gabicsek # 2012.03.16. 08:56

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak
230. § (1) A 229. § rendelkezései szerint büntetendő, aki az ott meghatározott cselekményt közfeladatot ellátó személy ellen követi el.

(229. § (1) Aki a hivatalos személyt vagy a külföldi hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, vagy eljárása alatt, illetőleg emiatt bántalmazza, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő)

Dexter06 # 2012.03.15. 23:06

Kedves Forumozók!

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Egy ismerőst feljelentettek könnyűtesti sértésért, amit közfeladatot ellátó személy ellen követett el (konkrétan részegen megütötte az őt ellátni próbáló mentőst). A kérdésem pedig az lenne, hogy milyen szankciót vonhat maga után a történés?

lana78 # 2012.01.02. 14:02

Segítséget kérek!

Holnap délelőtt a VII. ker. Kapitányságon ki fognak hallgatni könnyű testi sértés miatt, mint sértettet. A feljelentés szerint az ügy nem visszavonható. Azóta az illetővel kibékültem és mielőbb szeretnék pontot tenni a dolog végére, hogy a továbbiakban senkinek ne legyen kellemetlensége. Mit kell mondanom holnap a kihallgatáson. Mire számíthatok a továbbiakban?

tuningnorbi # 2011.12.16. 11:43

Köszi az infót.Az a helyzet,hogy repesztett arccsonttörést szenvedett és többszörös bordatörést amit nem értek mert hozzá sem értem a bordáihoz,na és persze ha valakinek bordatörése van akkor nem hiszem,hogy futkozni és hadakozni tudna.Ezt meg is kérdeztem attol az orvostól aki az Én látleletemet levette és ő is ezt mondta.Ezt hogy bizonyítom?

Sherlock # 2011.12.12. 10:25

Garázdaságot nem lehet házon belül elkövetni.

Gabicsek # 2011.12.12. 08:15

tuningrobi!
Súlyos a sérülés büntetőjogilag általában akkor, ha törés, repedés van. Nem tudom, mekkorát ütöttél, de az is elképzelhető, hogy csak könnyű a sérülése, amit bíróságnak kell elbírálni.Ha te is szenvedtél sérüléseket (van róla látlelet), te is megteheted a feljelentést.

Gabicsek # 2011.12.12. 08:13

Bobba!
Feltehetően nem súlyos testi sértés miatt folyik az eljárás, mivel az általad leírt sérülések büntetőjogilag könnyűnek minősülnek, én inkább garázdaság vétségére voksolok. (egy homlok bőrének felrepedése és a láb belilulása szerintem még súlyos testi sértés kísérlete sem)
Ha idézték a párodat az ügyészségre kihallgatásra, mondja el, amit itt leírták, lehet indítványozni azt, hogy a tanúkat hallgassák ki ennek bizonyításául. Erre az ügyész reagálni fog.

Bobba # 2011.12.12. 06:14

Sziasztok!

SOS kérdésem volna:
A szitu: tavaly karácsony előtt két nappal összeverekedett párom (akkor mi még nem voltunk együtt) és bátyja, ahol rajtuk kívül a báty barátnője volt jelen, illetve két kiskorú gyerek. Ők ketten (báty és barátnője) feljelentést tettek súlyos testi sértéséért (bátyjának felrepedt a homloka, barátnőjének belilult a lába, mindkettő állítólag 8 napon túli). Párom nem tett vallomást, mivel a rendőri is közölte, hogy ketten vallanak ellene, a két gyerek szava meg nem számít (megjegyzem szóba se jöhetett, hogy őket bevonja az egészbe). A verekedést a barátnő provokálta, és a báty kezdte, párom tulajdonképpen védekezett (ami felé repült azt dobta vissza).

Új fejlemény: idén szeptemberben újabb heves szóváltásra került a sor (itt már én is jelen voltam, plusz a legidősebb báty, aki mellénk jött át tanúnak, elkerülendő a korábbi szitut). Itt a báty BEISMERTE hármunk előtt (a barátnője a szobában volt már) hogy tavaly decemberben Ő KEZDTE A VEREKEDÉST, ÉS HOGY TULAJDONKÉPPEN Ő VERTE VÉGIG AZ ELŐSZOBÁN ÉS A KONYHÁN ÁT PÁROMAT a két gyerek szeme láttára, és nem pedig fordítva. Úgy gondoltuk ezt jól elbaszta, mert két tanú előtt beismerte, hogy ő kezdte az egészet, de párom már nem tehetett vallomást.

Sors iróniája: Jézuska meghozta az idézést az ügyészségre december 14-ére, gyanúsítottként hívták be páromat (a tegnapi hangos szóváltás keretében kiderült, hogy a bátyját, meg annak nőjét is).

Kérdezem, hogy egyáltalán lesz-e vajon lehetősége elmondani, hogy azóta két tanú előtt beismerte a fentieket, és mire számíthat?? (+ rágalmazás, mert le "faszszopó kurvázta" a nőt, de ezt vállalja).

A másik kérdés: ez a lakás amiben lakunk a párom, a bátyja, és az apjuk tulajdona. A nő a tavalyi eset óta (de legfőképp mióta én is a képben vagyok) folyamatosan provokálja a páromat (azt reméli, ha még egyszer feljelentheti súlyos testi sértésért, akkor azonnal lecsukják), a párom a saját lakásában nem élhet úgy, ahogy szeretne. Mit lehet tenni??? Nem hiszem el, hogy a magyar jogrendszer szerint nem lehet ezt a nőt innen valahogy eltávolítani, főleg hogy feljelenti súlyos testi sértésért és utána még provokálja is? (nincs módunk elköltözésre, tehát őt kéne valahogy innen eltávolítani).

Aki tud, légyszi sos mondjon valami okosat, mert a helyzet egyre rosszabb. Köszönöm.

tuningnorbi # 2011.12.07. 18:57

Üdv!
Kérem segítsen valaki az ügyemben!
Apám rám támadt de Én önvédelemből vissza ütöttem,majd próbáltam menekülni de arcon ütött majd hátba rúgott.A rúgást a párom is látta már.Feljelentett súlyos testi sértésért.Most,hogy megvédtem magam és a párom még Én húzom a rövidebbet?Kérem segítsen valaki!Köszönöm!

pacsi74 # 2011.12.05. 15:10

Ha volt már pénbüntetésem a következő ilyen jellegű büntetés nagyobb összegű lesz biztosan?

ObudaFan # 2011.12.01. 15:12

Nincs mit.

walaky # 2011.12.01. 15:06

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2011.12.01. 14:45

Nem.

walaky # 2011.12.01. 14:13

Értem.
Ez szeptember elején történt, még nem késő a rendőrségre mennem ezügyben?

ObudaFan # 2011.12.01. 14:07

A kiskorú veszélyeztetése és a garázdaság közvádas bűncselekmények. Ezekben nem képviselheted a vádat, hanem a rendőrségen feljelentést tehetsz, ha akarsz.

walaky # 2011.12.01. 14:04

Köszönöm a tanácsokat.
Bár a feljelentést egyenlőre csak könnyű testi sértés miatt tettem meg. Ezt a békítés (amit nem fogadok el) eljárás utáni tárgyaláson is kibővíthetem majd "kiskorú veszélyeztetésre", illetve "garázdaságra"?

végrehajtó1 # 2011.12.01. 13:30

Valamint garázdaság miatt is tegyél feljelentést.

ObudaFan # 2011.12.01. 13:17

Kiskorú veszélyeztetése miatt is tegyél feljelentést.

Csak ha a volt feleség élettársa a gyerek nevelőapja. MErt egyébként nem minősül a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személynek.

ObudaFan # 2011.12.01. 13:15

Pénzbüntetésnél több nem lesz szerintem.

végrehajtó1 # 2011.12.01. 13:15

Kiskorú veszélyeztetése miatt is tegyél feljelentést.

walaky # 2011.12.01. 13:11

Szerintem nem.