Előkészítő ülés


Dr. Mikofalvi Adam # 2022.04.05. 10:06

Tisztelt Fórumozók!
Amennyiben a témában további információra van szükségük, kattintsanak a weboldalamon található cikkre:
https://drmikofalvi.hu/…eszito-ules/

Slainte # 2022.03.01. 04:11

"Hallottam olyat hogy öt évnél nagyobb súlyú büntetésnél kapásból az ítélethirdetés után ráteszik az emberre a bilincset és irány az előzetes fogvatartás a jogerőre emelkedésig. "

Nincs olyan büntetési tartam, ami fölött kötelező lenne a letartóztatás. Az kétségtelenül egy újabb, csak a nem jogerős ítélet meghozatala után alkalmazható letartóztatási ok, ha a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés tartamára figyelemmel áll fenn a szökés, elrejtőzés veszélye, de ezt is a vádlottnak az eljárás alatti magatartásával és egyéb személyi körülményeivel együtt kell vizsgálni.

Vagyonelkobzás: attól is függ, hogy milyen bűncselekményről van szó. Ha a Btk. 74/A. § (2) bekezdésében írt bűncselekmények valamelyikéről van szó, akkor neked kell bizonyítani, hogy a vagyon nem bűncselekményből származik,, ha másról, akkor az ügyészségnek.

Erinaceus # 2022.02.28. 09:13

Hallottam olyat hogy öt évnél nagyobb súlyú büntetésnél kapásból az ítélethirdetés után ráteszik az emberre a bilincset és irány az előzetes fogvatartás a jogerőre emelkedésig. Különös feltétel fennáll akkor, a kiemelkedő tárgyi súly. Akkor ez nem igaz? A pénz egy része, olyan 20%a származik bizonyíthatóan bűnös dologból, a többinek nagy része viszont kölcsönökből és fekete munkából, valamint megtakarításokból. Csak úgy elvitték hogy hátha, és el is koboznák a vádiratban nagyon szívesen:)

Slainte # 2022.02.27. 06:25

Mondjuk pont a vagyonelkobzás nem alkuképes. Ha fennállnak a feltételei, akkor el kell rendelni a bűncselekménnyel szerzett vagyon egészére, ha nem, akkor pedig nem lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.24. 21:42

Ez nem a piac. De a bíró adhat a mértékes indítványnál kevesebbet is. (Nem szokott.)

Ha nem vagy amúgy is fogva, akkor nem szokták elrendelni az azonnali foganotosítást. Majd küldenek behívót.

Erinaceus # 2022.02.24. 20:16

Üdv! Előkészítő tárgyalás során, ha elismerem bűnösségemet, hat évet adnak fegyház fokozatban plusz vagyonelkobzás x összeg. Első kérdésem az lenne hogy ez esetben egyből visznek börtönbe a tárgyalás után? Második kérdésem hogy ott még lehet alkudozni, hogy vagyonelkobzás ne legyen például, vagy ne fegyház?

Dr. Pinczés Ferenc # 2021.05.12. 12:18

Tisztelt kerdezo98,

Amennyiben az előkészítő ülésen elismeri bűnösségét és lemond a tárgyalás tartásának a jogáról, akkor a bíróságot annyiban köti az ügyészség alternatív indítványa, hogy annál hosszabb tartamú bűntetést nem szabhat ki, tehát enyhébb büntetést igen. De azt megmondani, hogy reálise felfüggesztett szabadságvesztés büntetteés nem lehet ennyi adatból, ahogy az esetleges eltérés mértékét sem, hiszen minden ügy más.

4 évet elérő de azt nem meghaladó tartamú szabadságvesztés esetén nem jellemző súlyosabb kényszerintézkedés elrendelése.

Amennyiben felkeltettem érdeklődését: https://drpinczes.hu/…-felugyelet/

kerdezo98 # 2021.05.12. 10:48

Tisztelt hozzáértők!
Jelenleg 3 hónap előzetes után itthon ülök házi őrizetben.

A mai nap megkaptam hogy a vádiratban 4 évet kérnek rám.

A büntetőtételem 2-8 év, első büntényes 22 éves fiatal vagyok és van egy 3.5 éves eltartott kisfiam ,teljesen aránytalannak tartom ezt a büntetést.

A kérdésem,hogy ha 4 évet kérnek rám,attól mennyivel kaphatok enyhébb ítéletet? Azért kérdezem ezt,mert többen is azt mondták,hogy a vádiratnál maximum 1 évvel adhatnak enyhébb büntetést.

Kaphatok még ebből felfüggesztettet?
Illetve azt szeretném kérdezni,hogy háziőrizetből visszavihetnek-e előzetesbe az előkészítő vagy az elsőfok után?

Előre is köszönöm,
B.

szakvizsga2015 # 2021.02.25. 16:06

Köszönöm, köszönöm!!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.22. 17:38

mértékes indítvány esetén a Bíró eltérhet a vádlott javára, csak terhére nem?
Igen. Értelemszerűen felmentő ítéletet nem hozhat. (Pontosabban hozhat, de csak úgy, hogy nem fogadja el a beismerést, és tárgyalást tart.)
Érdemes tudni, hogy az ügyész nem köteles mértékes indítványt előterjeszteni.

szakvizsga2015 # 2021.02.22. 15:37

Köszönöm szépen!!

alfateam # 2021.02.22. 15:25
szakvizsga2015 # 2021.02.22. 15:12

Köszönöm szépen a hozzáértő válaszadást! Nem, nincsen semmi trükk, egyszerűen nem tudtam, illetve nem voltam benne biztos.

Tehát mértékes indítvány esetén a Bíró eltérhet a vádlott javára, csak terhére nem? Ha jól értem.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.22. 10:49

A vádlottnak nincs olyan lehetősége, hogy "elfogadja" az ügyész mértékes indítványát. Ez ugyanis - minden ellenkező híresztelés dacára - nem alku.
A vádlott abban dönthet, hogy a bűnösségét beismeri-e, és lemond-e a tárgyalás jogáról. Ha igen, és ezt a bíróság elfogadja, akkor már az előkészítő ülésen ítéletet hoznak.
Ha az a kérdés, hogy a vádlott tehet-e indítványt az előzetes mentesítésre, akkor a válasz igen. Ha az a kérdés, hogy a bíróság az előkészítő ülésen, a beismerés és tárgyalásról lemondás esetén előzetesen mentesítheti-e a vádlottat az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, a válasz arra is igen. Miért ne?

Esetleg van a dologban valami trükk? Mert ez így elsőre triviálisnak tűnik.

szakvizsga2015 # 2021.02.22. 09:11

Tisztelt Hozzáértők!

Adott egy ügyészi "mértékes" indítvány, miszerint kapna a vádlott beismerés esetén X év szabadságvesztést Y időre felfüggesztve.

Ezt a vádlott el is fogadja, egy kitétellel, előzetes mentesítést is kérne, hogy tiszta legyen az erkölcsi bizonyítvány a munkáltatók felé.

Ez kérhető a előkészítő ülésen?

pindy # 2019.04.23. 13:04

300 km tölem a bíróság ahova mennem kell

rigoz # 2019.04.23. 13:01

Tisztelt pindy!

Igen, bár a határnap közelségére és a május 1. körüli munkaszünetre is tekintettel Én inkább bevinném személyesen a bíróságra.

Ha postázás mellett dönt, akkor javaslom rakjon rá mindenképpen s tértivevény mellett elsőbbségit is.

Azt azonban már külön, a lakóhelye szerinti kerületi/járási kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Osztálytól kell kérnie, hogy ennek költségeit ne Önnek kelljen viselnie (költségkedvezmény), erre rendszeresített nyomtatványon.

pindy # 2019.04.23. 12:58

Tisztelt Rigoz, Köszönöm! Ezt úgy érti,hogy még az elökészítö ülés elött,akár holnap, feladhatom a kérelmet a biroságra, a bírohoz cimezve?

rigoz # 2019.04.23. 10:58

Tisztelt pindy!

Igen, de a bíróságnál kell.

pindy # 2019.04.23. 06:47

Üdvözlöm a kedves Tagokat!
Március végén átvette édesapám az elökészítö ülésre való idézést. (Ugyanaz a nevünk) tegnap jöttem haza , igy most került a kezembe. Szeretném megkérdezni,higy ügyvédet kérhetek-e? Majus 13-án lesz az ülés. Szakértöt szeretnék bevonni az eljárásba, és állitolag ha magam kérem, figyelembe se veszik. Lehetséges egyáltalán védöt kérni? Ha igen, a bírót nem fogom nagyon felidegesiteni. Köszönöm

rigoz # 2019.03.31. 20:34

Tisztelt kerdezo30!

Az ügyész feladata a vádemelés körében, hogy arra az esetre nézve, hogyha a vádlott a bűnösségét az előkészítő ülésen beismeri, indítványt tegyen a kiszabandó büntetésre nézve.

A bíróság azonban attól eltérhet, kisebb fokú, enyébb büntetést is kiszabhat.

Beismerő vallomás megtétele esetén kizárólag a büntetés, illetve intézkedés ellen lehet.

Fellebbezést mindenképpen a felettes törvényszék, mint másodfokú bíróság három hivatásos szakáig bíróból álló tanácsa bírálja el, az elsőfokú bíróság büntetőügyekben kötve van a saját döntéséhez, azt akkor sem változtathatja meg utóbb, ha az azzal szembeni fellebbezésben foglaltakkal egyetért.

Súlyosbításért való fellebbezés esetén a másodfokú bíróság mérlegeli, hogy arábyos-e a kiszabott büntetés, ha nem, akkor súlyosbítja, egyébként az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyja vagy az eljárási szabályok súlyos megsértése esetén azt hivatalból hatályon kívül helyezi és a megismételt eljárásra irányadó kötelező iránymutatás adásával új eljárás lefolytatását rendeli el.

kerdezo30 # 2019.03.31. 13:29

Tisztelt Rigoz!

Köszönöm.

Az előkészítő üléssel kapcsolatban azt olvastam, amit az ügyészség indítványoz (pl 1 év börtön 2 évre felfüggesztve), abból indul ki a bíró, ha elfogadjuk a vádiratban leírtakat..
És általában az, de van, hogy kisebb mértékű büntetést szabnak ki.

Nekem lényeges lenne, hogy az erkölcsibe ne szerepeljen, ezt ott lehet kérvényezni? És van ilyenre esély?

Illetve mi van akkor, ha mondjuk enyhébb büntetést ad a bíró, mint amit az ügyészség indítványozott, az ügyészség viszont súlyosbításért fellebbez?
Akkor első fokú tárgylás lesz?
Ott viszont miből indulnak ki, honnan? Büntetés súlyát tekintve?

rigoz # 2019.03.30. 19:02

@kerdezo30: Lehet, hogy úgy lesz, de akkor sem hiszem, hogy szeptember vagy augusztus vége előtt lesz belőle bármi is.

kerdezo30 # 2019.03.30. 18:52

Tisztelt Rigoz!

Köszönöm szépen.

Nyilván nem volt ilyen ügyem és az előkészítő ülés sem régi dolog, azt hittem, a vádirattal együtt küldik az ülés napját is. :)

rigoz # 2019.03.30. 18:36

Tisztelt kerdezo30!

Amíg nem kapja meg a vádiratot, addig nem lesz előkészítő ülés sem kitűzve.

Vádiratra hagyni fognak egy kis időt, legalább 15 napot, hogy 'eméssze' a benne foglaltakat, megtehesse előzetesen írásban az elsődleges észrevételeit, azt követően tűznek ki határnapot az előkészítő ülésre.

Mivel július 15-augusztus 20 közt ítélkezési szünet van, így szerintem nyugodtan elmehet nyaralni, csak jelezze a bíróság felé, szeptembernél előbb ebből nem lesz semmi szerintem.