Személyi szabadság megsértése - lehetőségek


orion68 # 2012.01.23. 09:58

Sziasztok!

Van egy eset, amit meg kéne oldanom, ehhez kérek segítséget.

Jogerősen elítélt fogvatartott büntetésének végrehajtását a LB félbeszakítja (később az eljárást megszüntette törvényes vád hiányában), azonban az elítélt nem szabadulhat, mert van 50 ezer forint pénzbüntetése. Az LB határozat megérkezik csütörtök délben, de az elítéltet csupán péntek délután értesítik, így a családja nem tudja kifizetni legközelebb csak hétfőn a pénzbüntetést, mivel a BV-ben délig van pénztár, és a postai befizetés csekkjét, valamint igazoló számlát nem fogadják el. Az elítéltet csütörtökön nem helyezik át fogház fokozatú körletre, ahogy azt a jogszabály elrendeli, csupán pénteken délután. Több mint egy napot eleve olyan fogvatartási fokozatban van, amely nem az előírásnak megfelelő. Hétfői napon szabadul, négy nappal azt követően, hogy szabadulhatott volna.
jogszabályi hivatkozást keresek a LB határozatának végrehajtására, hogy történt-e olyan mulasztás ,amely a jogellenes fogvatartás tényállását megvalósítja.

ps: a pénzbüntetést azért nem fizették ki a szabadításig, mert a családnak fölösleges megterhelés lett volna. Elvileg, ugyebár, bármikor befizetheti, és már szabadul is. Itt a BV éppen azt a lehetőséget vette el tőle, hogy befizethesse. Miután ártatlanul ült öt hónapot, még ráhúzattak vele fölöslegesen négy napot.

Nagyon kérem, jogszabályi hivatkozás elérésében segítsetek!

koti1978 # 2012.01.17. 22:21

Helloka!!!!!
Érdeklödni szeretnék ha véletlen kiirom forumba valakinek a nevét cimét mert sajna megkárositott.
Azért irtam ki hogy mást ne tudjon átverni.
Ha feljelent milyen büntetésre számithatok???????
Üdv koti78

nz5502 # 2012.01.13. 11:57

Rendben, akkor mit tehetek, ha valaki (akár ellenőr, akár nem) ilyesmire vetemedik, és nem hagyja, hogy rendőrt hívjak? Semmit, törődjek bele?

guba" # 2012.01.12. 20:28

Nem elvonatkoztatva a BKV ellenőrtől egy ilyen magatartás közfeladatot ellátó személy elleni erőszak.

ObudaFan # 2012.01.12. 19:54

Elvonatkoztatva a BKV ellenőröktől, puszta személyes szabadság megsértésével szemben a testi sértés már aránytalan védekezés lehet.

hunfrakk # 2012.01.12. 19:42

vegyél jegyet
engem még nem akadályoztak
*
nem foghat meg
csak rendőr akadályozhatja szabadságot

mivel nem követsz el bűncselekményt, nem tarthatnak fogva a testükkel

Károsult_Laci # 2012.01.12. 19:40

Megpróbál lefogni?Tanud legyen ez a lényeg.BKV ellenőrt pedig jó erösen bokán kell rúgni.Egymás után mindkettőt.Nagyon gyorsan.És elmenni.Ha ő fog le,kiszabadithatod magad.Lényeg h tudd bizonyitani.Tanu!Láttam én olyat is h mellkason rugták az ellenőrt a buszon azt kiesett az ajtón.Sajnos visszaélnek a nem létező hatalmukkal.Meg nem támadhatod de ha próbálsz kimenni és megfog, azzal már megsérti a szem.szabadságod.De ne hagyd magad!Cigókkal már nem olyan nagyfiúk ám.

nz5502 # 2012.01.11. 19:28

Azt szeretném kérdezni hogy személyi szabadság megsértése esetén mihez van joga az embernek, hogy kiszabadítsa magát, feltéve, hogy nem tud/nem hagyják rendőrt hívni.
Megtámadható-e az, aki pl beáll az ajtóba, és nem hagyja, hogy kimenjek. Vagy az, aki megpróbál lefogni.
Ezek a magatartásformák sajnos a hatalmaskodó BKV ellenőrök, biztonsági őrök körében sajnos különösen kedveltek, ezért kérdezném, mit tehetek ebben az esetben. Előre is köszönöm!