Mit tehetek?


j.janos # 2004.09.28. 17:50

Trillian: annak, hogy tőletek nem vettek ujjnyomatot, az lehet az oka, hogy a helyszíni szemlekor rögzített ujjnyomok azonosításra alkalmatlanok voltak. Egyékként azt, hogy a nyomozók mit tettek 2 hónap alatt, megtudhatod úgy, hogy bemégy a rendőrségre és mint sértett kéred, hogy had tekints be a nyomozás irataiba.

escoriad # 2004.09.26. 22:27

Azt hiszem a rendőri intézkedésre vonatkozóan nem tennék komolyabb észrevételt, hiszen előttem szólók, majd minden formáját leírták.

Én annyit jegyeznék meg, hogy a kocsmáros nagyon szorult helyzetben van én a helyében nem nagyon ugrálnék. Ha a fiú állítása valóban megalapozott és ők ittak a kocsmában, akkor kérdéses, hogy mit. Szeszesitalt vagy egyéb italt, mert, ha szeszes italt ivott egy 16 éves, és erre tanúk is vannak akkor a kocsmát bizony be is zárhatják, mivel 18 év alatt tilos kiszolgálni szeszes itallal egyént. Azért megkérdezném a rendőrt is, hogy ha ezt észlelte, és tudomása volt róla, miért nem írta ajelentésében?

Nos, mindenképpen javaslom, hogy menj utána za ügynek, ne engedd, hogy megvezessenek. Természetesen, mindenhol ahová csak mész írásban kérj tájékoztatás, állásfoglalást, jegyzőkönyvet stb., mert egy esetleges per esetén csakis ezzel tudod igazad bizonyítani.

Trillian # 2004.09.26. 18:34

Sziasztok
Elmesélek egy történetet, hátha valaki okosabb mint én ez ügyben.
Egy kisvárosban élek, nagyon megnőtt a betörések száma. Mi sem maradtunk ki. Pénzre és ékszerre spacializálódtak.
Májusban betörtek hozzánk is. Elvittek pár ékszert.
Jött a rendőrség, 2 helyről ujjlenyomatot vett. Majd küldtek egy levelet: 2 hónap és lezárják a nyomozást. Ez megis történt..és úgy, hogy a mi ujjlenyomatainkra nem voltak kiváncsiak. Szóval nem értem, hogy mehetett a nyomozás..semmit nem tettek.
Ez így van mindenkivel. A rendőrök a háttérből vigyorogva figyelik az eseményeket miközben a lakosság már fél és mindenki fel van háborodva. Mellesleg senki nem tesz semmit.
Mit lehet tenni?
Előre is köszönöm a hozzászólásokat.


Betty

Csontoszs # 2004.09.10. 06:53

Kedves Rinoa!

Hát itt-ott hézagos s történet, lenne mit kérdezni ezzel kapcsolatban, de teljesen Nickkel értek egyet.

Óriási hiba a rendőrök részéről, hogy nem a kocsmárossal szemben jártak el, ugyanis ő valóban elkövette a bűncselekményt. Az, hogy ennek mi az oka nagyon érddekes büntetőjogi szempontból.

Azt nem nagyon hiszem, hogy valamilyen jegyzőkönyvet irattak alá a gyerekekkel, mert a járőrök ilyen esetekben, és helyszíneken soha nem írnak jegyzőkönyvet, sőt szinte soha nem készítenek semmilyen jegyzőkönyvet. De az emberek gyakran az igazoltatási lapot hiszik jegyőkönyvnek.

ha az én gyerekemmel tették volna ezt, akkor én is óriási dörgedelmekkel támadnék, és ha ez nem segítene, akkor én is az ügyészségi nyomozóhivatalnál folytatnám.


Csontos Zsolt

Nick Name # 2004.09.09. 18:36

Büntetőjogi szempontból a kocsmáros a közokirattal visszaélés vétségét követte el, emiatt kellett volna velük szemben a rendőröknek intézkedniük.

A rendőrök - ha igaz, amit írtál - szintén bizonyosan bűncselekményt követtek, ami lehet hivatali visszaélés, de akár hivatalos személy által elkövetett zsarolás is. Ha a feljelentés hivatalból kötelező, akkor azt a rendőrök sem tehetik utólagos kártérítéstől függővé. körülmények egyébként inkább saját zsebre történő akcióra engednek következtetni.

Én irgalmatlan balhét vernék ki, hogy ha nem hajlandóak a közokirat visszaszerzése miatt eljárni, akkor megyek az ügyészségi nyomozóhivatalba. A kocsmáros meg tegyen feljelentést, és járjanak el a fiaddal szemben, ha nem ők voltak, nincs félnivalójuk.


Nick Name

szajbertattila # 2004.09.09. 12:16

A személyit nem tarthatja vissza zálogba senki - gondolom visszaadták. Ami meg a pénzt illeti:

A fiú korlátozottan cselekvőképes, ezért a nyilatkoazt érvényességáéhez kell a szülő hozzájárulása - véleményem szerint a nyilatkozat emiatt érvénytelen. feltehetően ez egy tartozáselismerő nyilatkozat lesz - szerencsére ez úgy is megdönthető majd, hogy a többiek, akik a gyerekkel voltak, tanúként igazolják, hogy hogyan írták alá a dolgot, és milyen körülmények között. Egyébként nem volt korrekt a rendőrtől, hogy aláírattatotta a papírt - szerintem itt a rendőrt is fel lehetne jeleneti legálább egy fegyelmi miatt a felettesénél.

Még ha tartozna is a gyerek a pénzzel, akkor sem valósít meg a nemfizetéssel semmilyen búncselekményt vagy szabálysértést, ez egy segyszerű polgári peres ügy lehet. Ezért én nem fizetnék, és ha esetleg per lenne belőle (nem hiszem, h 10E Ft az lesz), akkor hivatkoznék a tartozás elismerés érvénytelenségére, a tanókra, akik ott voltak, plusz azokra a haverokra, akikkel együtt ivot a kissrác - azok megmondják mind, hogy nem biliárdoztak aznap, hanem ittak, és elvesztette a személyijét.

Úgyhpgy szerintem nincs nagy baj - én nem fizetnék.

Rinoa # 2004.09.09. 10:58

Szeretnék tanácsot kérni egy ügyben.
A dolog azzal kezdődött, hogy kissebbik fiam (16 éves) elvesztette az iratait (bérlet, diákigazolvány, személyi igazolvány) múlt csütörtökön este, mikor edzésről jöttek haza. Pénteken este buli volt a sportklubban, ott szólt neki az egyik csapattársa, hogy a személyi igazolványa az egyik kocsmában van és a tulaj azt állítja, elloptak 16 billiárdgolyót tőlük. Valamelyik felnőtt játékos kivitte őket oda, hogy visszakérjék az igazolványt, de persze nem adták vissza neki mondván, fizesse ki a golyók árát. (Letétbe kell helyezni a személyigazolványt, hogy játszani tudjanak.) Hétfőn reggel, mikor iskola előtt lementek a buszvégállomásra bérletet venni, ott volt az irattartója a diákigazolvánnyal és a lakcímkártyával, valaki leadta. Nekem hétfőn este mesélték el, mi történt a személyi igazolványával. Elmondták azt is, hogy az igazolvány elvesztését megelőző héten, mikor az egyik haverjuknál buliztak pénteken este, elmentek oda billiárdozni. A golyókat a fiam személyi igazolványára vették ki, de állítják, hogy ők visszavitték és akkor vissza is kapta az igazolványát. Tegnap egyik haverjával meg annak az apjával elmentek a rendőrségre bejelentést tenni. Egy járőr kivitte őket a kocsmába, de akkor még nem volt nyitva. Azt mondta nekik, délután menjenek vissza és ha nem kapják vissza hívják a 107-et és kimegy egy járőr megint. Délután elmentek két haverjával és úgy volt, hogy az egyiknek az apja, aki a rendőrségen is velük volt megy velük, hogy egy férfi legyen a társaságukban, de mint később kiderült nem ért rá, de nem szóltak nekem, elment a három gyerek felnőtt nélkül, mind a három kiskorú. (Egyedül nevelem a két gyereket, az apjukat évek óta nem is látták, ezért ajánlotta fel az illető, hogy ő elkíséri őket.) Azt mondják, a kocsmában többen állították, hogy látták, amikor kivitték a golyókat, hiába mondták, hogy ők nem vitték el, a rendőr pedig megírta a jegyzőkönyvet amiben az állt, ha 4 napon belül nem fizet 10 ezer forintot feljelentik és aláíratta a gyerekkel, amiből persze ő nem kapott egy példányt. Az lenne a kérdésem, jogosan járt-e el a rendőr, alírathat-e egy ilyen iratot egy 16 éves gyerekkel anélkül, hogy valamelyik szülő (vagy akár csak egy felnőtt is) vele lenne? És mit tehetek én most ebben a helyzetben? Hozzátenném, hogy amellett, hogy egyedül nevelem a gyerekeket munkanélküli is vagyok több, mint egy éve, tehát semmiképpen nem tudnék 10 ezer forintot kifizetni, mégha akarnék se. Előre is köszönöm a segítséget.