Közmunka nem teljesítése


Dworen # 2012.01.25. 11:45

Tisztelt Fórum!

2006-ban volt egy bűncselekményem, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás. Egy hipermarketben kinyitottam egy műanyag szerkezetet (széfer) amiben pl. a DVD-ket is tárolják társaim a benne lévő terméket kivették de az áruházból nem hozták ki.

Ezért a bíróság 2010-ben 40 nap közmunkára ítélt, figyelembe vették, hogy 2 napot fogdán voltam ebben az ügyben így 38-nap maradt.

Mivel nehéz anyagi helyzetbe kerültem sokat kellett dolgoznom egyik munkahelyemről mentem a másikra. Mivel szinte folyamatosan dolgoztam nem tudtam az ítéletem ledolgozni összesen két alkalommal jelentem meg.A pártfogómnak folyamatosan jeleztem, hogy sokat dolgozom, ő ezeket mindig jegyzőkönyvbe vette. Időközben barátnőm is akivel együtt élek elvesztette a munkáját és helyette is nekem kellett helyt állnom, nem sikerült, tetemes adósságot halmoztam fel.

2011 Októberében visszaküldték a bíróságra az ítéletem mivel nem dolgoztam le. Azóta mióta ezt a cselekményt elkövettem semmilyen szabálysértést/bűncselekményt nem követtem el.
Nem tudom hogy azon kívül, hogy ezt a büntetést nekem most átváltják letöltendő büntetésre van-e más lehetőségem. Egy ilyen büntetés jelenleg szó szerint az utcára tenne, nem tudnám az albérletem kifizetni és elveszteném a munkahelyem is.

Összegezve azt szeretném megtudni, hogy ennek a büntetésnek börtön büntetésen kívül van e más átváltási módja illetve, hogy a fentebb leírt dolgokat figyelembe veszik-e?
Természetesen az anyagi gondjaim tudom igazolni a bíróság felé pl. bankszámla kivonataimmal...

Válaszukat köszönöm.

ObudaFan # 2012.01.25. 12:18

Látni kellene az iratokat, de ebből jó eséllyel szabadságvesztés lesz.

Gabicsek # 2012.01.25. 22:31

De próbáld meg inkább ledolgozni (hétvégeken), még mindig jobban jársz, mert el fognak zárni.

Dworen # 2012.01.26. 06:48

Válaszokat köszönöm!

Pont ez volt a probléma, hogy az elején úgy láttam, hogy talán ha hétvégenként bemegyek akkor le tudom dolgozni ezért olyan helyre küldtek ahova vasárnap kellett volna mennem. De menetközbe annyi pluszt kellett bevállalnom, hogy ezt sem tudtam teljesíteni.

Mivel az ügyet visszaadták a bíróságnak így már akkor ahogy értelmezem a válaszokat ez mindenképp elzárás lesz...

Azt szeretném még megtudni, hogy halasztást lehet-e ilyenkor kérni, hogy legalább valahogy elő tudjam teremteni az albérletemre és egyéb dolgokra elegendő pénzt amíg bent vagyok?

palasthy.m@gmail.com # 2013.07.27. 09:07

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Férjem munkanélkülin van, már 2. éve. Tavaly is elvitték közmunkára, amit tisztességesen meg is csinált. Idén, elkezdtük a házunk felújitását, és már a tetőt is leszedték, amikor megint közmunkára behivták. Bementünk, és mondtuk, hogy szét van kapva a házunk, 1 hónap halasztást szeretnénk kérni.Aki ezt intézi, az csak annyit mondott, irja alá, hogy elfogadja a közmunkát, és majd a munkaadóval egyetessen. Mert ha nem fogadja el, akkor megvonják a 22.800ft-ot tőle. Aláirta a férjem. Majd elmentünk a jegyzőhöz, aki nem csinált semmit. Elmentünk a munkaadóhoz, ahol is közölte a hölgy, ez nem alku kérdése, nem ad halasztást.
Ilyenkor most mi van? A munkások dolgoznak a házunkon, az anyagot biztositani kell, nem lehet levonultatni őket, mert akkor hol lakjunk? A közmunkaadó az önkormányzat itt Jászfényszarun mellesleg.

Tényleg megtagadhatják a halasztást?

Tisztelettel: Palásthy Mária

sarafanni # 2013.09.06. 16:30

Tisztelt Ugyved Ur!

Az egyik jo baratom kapott egy ajanlott kuldemenyt. eleg sok (nem emlekszem pontosan mennyi kb. 200 ora) kozerdeku munkat kapott.. penzbirsag lehetosege nem volt a levelben... ez tortent kb, 3 honapja.. a baratom most szolt, h azota sem tortent semmi. nem ment el elvegezni a kozerdeku munkat es a levelet is elhagyta amit kapott.. igy csak fel de nem tudja, hogy kezdjen bele ugye megoldasaba! mit kene tennie, ahhoz, h a legkonnyebben meg tudja oldani ezt a helyzetet?


sarafanni

hebria83@freemail.hu # 2014.09.28. 13:30

Üdv ! nekem olyan kérdésem lenne hogy pénteken (2014.09.27.) leigazolták a párom és kiderült hogy közmunka átváltása miatt körözteti a BV bíró ! na szóval előzetesben van hétfőn azaz holnap kell hogy átvigyék tárgyalásra a fogdáról ! nekem az lenne a kérdésem hogy hogy ha át váltja neki a bíró letöltendőre van rá esély hogy halasztást kapjon a letöltés megkezdésére mivel utólsó idős terhes vagyok ő a család fent tartó van egy tartósan beteg epilepsziás kisfiúnk jön a tél !!! kiváncsi lennék a lehetőségekre vagy azzonal meg kellneki kezdeni a büntetés letöltést ??????????????

ObudaFan # 2014.10.02. 13:41

Minimális az esély rá ennyi idő után, de meg lehet próbálni.

ronny277 # 2014.10.03. 15:43

Udv Hebria83@freemail.hu
Nekem is volt ilyen esetem hogy nem dolgoztam le a kozmunkat es ezmiatt elfogatoparancsot adtak ki!A ceges kocsibol vittek el a rendorok!10napot kellett volna ledolgoznom!Eloallitottak es fogdan voltam.3napot!Utanna elvittek a bv birohoz targyalasra de a maradek 7napot azt azonnal lekellett ulnom a kecskemeti bv-be!

ricsss # 2014.10.04. 07:30

Sziasztok. Nekem olyan problémám lenne hogy kaptam 300 óra közmunkát viszont külföldre lenne lehetőségem menni dolozni. Nah most az lenne a kérdésem hogy erre van e valami halasztási kérelem vagy esetleg olyan formáció hogy akkor dolgoznám szépen lassan lefelé ezt a 300 órát amikor itthon vagyok szabadságon. Várom válaszotokat.

Köszönettel: Richárd

ObudaFan # 2014.10.06. 12:08

Ha már végrehajtható a büntetés, akkor a bv. bírótól lehet kérni a büntetés félbeszakítását.

Dr.Attika # 2014.10.06. 13:21

Kérni lehet, de a bv. bíró át fogja változtatni szabadságvesztés büntetésre.
Félbeszakításnak csak ekkor van helye:

A közérdekű munka végrehajtásának félbeszakítása

67/A. § (1) A büntetés-végrehajtási bíró az elítélt vagy védője kérelmére fontos okból, különösen az elítélt családi körülményeire, egészségi állapotára tekintettel a közérdekű munka végrehajtását félbeszakíthatja. A félbeszakítás tartama - a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel - évente a hatvan napot nem haladhatja meg.

(2) A büntetés-végrehajtási bíró a közérdekű munka végrehajtását hivatalból vagy az elítélt kérelmére félbeszakítja, ha az elítélt

  1. a tizenkettedik hetet meghaladóan várandós, a gyermek egy éves koráig, feltéve, hogy gyermekét a saját háztartásában gondozza,
  2. gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozási segélyben részesül, annak hátralévő idejére, de legfeljebb egy évre,
  3. egészségi állapotában olyan tartós változás következett be, amely a közérdekű munka végrehajtását ideiglenesen nem teszi lehetővé, vagy a foglalkoztathatósági szakvélemény alapján a foglalkoztatási korlátozásokra és a kijelölhető munkahelyekre figyelemmel az elítélt ideiglenesen nem foglalkoztatható, legfeljebb egy évre.

Álláspontom szerint a külföldi munka nem tartozik ide.

ObudaFan # 2014.10.06. 14:35

Igen, fontos okból van helye, amit a törvény nem részletez. Azt részletezi, amikor kötelező félbeszakítani.
Természetesen amíg a bíróság nem dönt, addig végezni kell a közérdekű munkát az előírtak szerint és akkor természetesen átváltoztatásnak nincs helye.

Szkoti # 2014.12.08. 18:44

Tisztelt Fórumozók!

Az idei év nyarán 50 000 Forint pénzbírságot szabtak ki rám, melyet önként tíz nap közmunkára váltottam.

Minden rendben ment, jelentkeztem az illetékes hivatalokban, megvolt az orvosi vizsgálat, majd bementem a helyi önkormányzathoz és ott közölte egy hölgy, várnom kell még mert nincs hely dolgozni és hétvégén itt nem tudom elvégezni a munkát. Azt ígérte amint lesz hely és elkezdhetem a munkát akkor értesít telefonon.

Novemberben hívott az illető hölgy, hogy miért nem mentem nyár végén dolgozni?! Hülyének nézett és váltig állította, ő nem mondta, hogy hív majd, hanem nekem kellett volna mennem.

El is mentem egy alkalommal, majd később megegyeztem a hölgyel, hogy e-mailben egyeztetünk a következő munkanapról. Először válaszolt, azóta nem hajlandó.

Én jelengeg diák vagyok, minden hétköznap háromig iskolában vagyok, legalább két munkanapon dolgozom is éjjelente, a hétvégéim is többnyire munkával töltöm.

Igyekszem szabadnapot keríteni, hogy dolgozzam, de a hétvégéimet leszámítva nincs sok lehetőségem rá.

Mi a teendő ha esetleg elzárásra akarják váltani a büntetésem? Én szívesen dolgoznék hétvégén, de ugye közölték, hogy itt nem lehet.
El lehet intézni, hogy más településen dolgozzak hétvégén?

Úgy hallottam, hogy az egyháznál is ledolgozhatom a maradék 9 napom. Van ennek igazság alapja? Ha igen, hogyan működik?

És végezetül a legfontosabb kérdésem. Engem felelősségre vonhatnak (akár elzárásra váltással) azért, hogy önhibámon kívül nem tudom teljesíteni a vállalt közmunkát?

Köszönettel:
Szkoti

zsofar # 2015.08.26. 03:35

Sziasztok!

Kaptam 260 óra közmunkát de nem tudtam minden heten megjelenni a munkahely miatt. A jövő hétre intéztem egy hét szabadságot ezt jeleztem is a munkahely vezetőnek, de tegnap kaptam a hírt hogy vissza küldte a papírom. Mit tegyek?

Az ítéletben az szerepel hogy csak szabadidejében foglalkoztathato. Én mar az elején jeleztem hogy nekem csak a hétvége lenne jó , de erre az volt a válasz hogy Ő nem fog bemenni a kedvemert a hétvégén.

Mit tegyek? Nem akarok ülni ez miatt!!!

Dr.Attika # 2015.08.26. 07:02

Közérdekű munka, nem közmunka.
Kötelesek Önt hétvégén és a szabadsága alatt is foglalkoztatni.
Lehet, hogy kenőpénzre vár a munkafelügyelő. Sajnálatosan nagyon elszaporodtak az ilyen korrupciós ügyek.

Roland1337 # 2016.07.27. 12:07

Jó napot!
Az a kérdésem lenne hogy tavaly kaptam 250óra közmunkát amit el is kezdtem le dolgozni de most nem tudok menni a munkám miatt mert hétfőtől szombatig dologozom.
Mit lehet tenni ilyenkor hogy ne változtassák át szabadságvesztésre?

ius latratus # 2016.07.27. 13:34

Tényleg nem lehet egyet-kettőt visszaolvasni?

Öreg Tölgy # 2016.07.27. 17:42

Elmész dolgozni vasárnap.

offlife2015 # 2016.07.28. 12:07

Tisztelt Szakértők,

Egy ismerősömet súlyos testi sértés kísérlete váddal elítéltek 300 óra közérdekű munkára, amelyet nem töltött le, nem járt dolgozni. 2012. áprilisában az "X" törvényszék ezt a közérdekmunkát letöltendő 48 nap fogházbüntetésre váltotta át. 2012. augusztusában kellett volna BV-intézetbe vonulnia, azonban nem tett ennek eleget, jelenleg is szabadlábon van. Az augusztusi időpontot követően a rendőrség több esetben is kereste az állandó lakcímén, persze sikertelenül.

Kérdésem az elévülési idővel kapcsolatos. Mikortól kell számolni az 5 évet? Egyáltalán 5 év?

Köszönet a válaszokért!

Öreg Tölgy # 2016.07.29. 06:33

Az elévülési idő valóban 5 év, és a büntetés végrehajtása érdekében tett utolsó intézkedéstől kell számítani.

JG1995 # 2017.03.17. 17:34

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Tavaly (2016-ban) kaptam 160 óra közmunkabüntetést. Annak rendje szerint a pártfogómmal egyeztettem is erről és októberben megkezdtem a munkát, ahogy kellett. Viszont nappali tagozatos diákként (OKJ-s képzésben veszek részt) nagyon ritkán adódik időm végezni a közmunkát. Eddig összesen csak 26 órát sikerült ledolgoznom. A mai napon (2017. március 17-én) vettem készhez egy levelet a Kormányhivataltól, melyben felhívják a figyelmem, hogy nem rendszeresen végzem a munkát és ha 8 napon belül nem megyek dolgozni és nem indoklom a hiányzásom okát, akkor szabadságvesztést kapok. Kérdésem az lenne, hogy ez esetben a tanulmányaim igazolhatják a hiányzást? Sajnos sokat kell tanulnom minden nap, a kijelölt munkahelyen pedig hétvégi munkára nincs lehetőség. Még 8 napon belül vagyok, hiszen ma vettem át a levelet, tehát még elméletileg van lehetőségem menteni a dolgot és elkerülni a szabadságvesztést. A legfőbb kérdésem az lenne, hogy iskolalátogatási papírral, esetleg félévi bizonyítvánnyal (amely jó eredményű) igazolhatom-e az elmaradásom és folytathatom-e tovább a közmunkát.

Válaszukat előre is köszönöm!

NGeri # 2017.04.19. 13:46

Üdvözlök minden forumozót!
Mai nap kaptam itéletbe 120 óra szabadidő terhére elvégezendő közmunkát. Abban kérném a szakértők segítségét hogy mivel műveleti tartalékos katona vagyok augusztusban visznek a határra és nem tudom hogy addig le tudom e a 120 órát. Ilyen esetben mi a teendő? Kilétét váltani pénzel vagy valamien úton módon megoldani?
Előre is köszönöm!

ius latratus # 2017.04.19. 14:04

Augusztusig nem tudsz le 120 órát? Neb@sszki...
Egyébként kérvényt írhatsz, de ha megfogadsz egy tanácsot, akkor ne te írd, mert ha én kapnám a kérvényt, a francba dobnám...

Öreg Tölgy # 2017.04.19. 16:13

Nem lehet kiváltani semmivel, csak szabadságvesztéssel, az meg nem egy jó üzlet. Viszont halasztást kérhetsz, mondjuk a tartalékos katonai szolgálat elég nyomós érv.