rágalmazás vagy becsületsértés


lencsike # 2012.04.16. 18:24

Segítséget szeretnék kérni rágalmazás ügyében.Megvádoltak hogy megcsalom a férjemet de ez nem igaz.Már elég sok mindenkitől hallom ezt a verziót.Kiderítettem hogy kiterjeszt rólam ilyet.Csak azt szeretném megtudni hogy érdemes-e bírósághoz fordulnom hiszen a becsületembe gázoltak.A férjem is már kételkedik az igazamban.Szeretném ha kiderülne az igazság én nem tettem semmit.Kérem segítsen nekem valaki tanácsot várok hogy mit tegyek.Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2012.04.16. 14:43

A helyi bíróságon lehet feljelentést tenni becsületsértés miatt.

bikkamakka # 2012.04.16. 12:25

Sziasztok!nekem olyan problémám lenne hogy a párom március 25dikén dobott,fél év együtt élés után!azóta is még neki áll feljebb a családjával amerre mennek,arra ocsárolnak!a családomat is zaklatták telefonon meg elmentek személyesen ott is csak köpköttek rám,ezt csinálják az ismerőseink előtt meg a volt munka helyemen is!a facebookra is tett fel elég sértő szöveget amit csak az ő pár haverja lájkolt!a szöveget ki tudom nyomtatni mert elmentettem bár ő már levette a nyilvánosság elől!mindez melett elég durva sértő és fenyegető smseket és facebook üzeneteket kaptam a 15 éves lányától és a volt páromtól is!már szóban figyelmeztettem ha nem fejezi be akkor feljelentem!ez ügyben mit léphetek?mit tanácsoltok hogy végre leszálljanak rólam és a családomról!

Adina # 2012.04.11. 11:58

Tisztelt Fórumozók, Tisztelt Szakértők!A szomszéd anyukámat rágalmazás miatt feljelentette. Anyukámra rá akarják fogni, hogy névtelenül leveleket írt. Anyukám egy idézést kapott rágalmazás
magánvádas ügyben. Nem volt feltüntetve, hogy kik indították meg az ügyet. Csak az volt benne, hogy a bíróságon
meg lehet nézni a papírokat. Inkább válasz levelet írt, amiben az állt, hogy anyukám nem foglalkozik senkivel, sokan szeretik. Mivel nem jelent meg (hiába írt választ), mégis elővezették. Akkor derült ki, hogy a szomszéd a jelentő.
Anyukám nem írt ilyen leveleket. A bíró nem engedte, hogy megszólaljon, így nem tudta megvédeni magát.
Anyukám nem fogadott ügyvédet. Amúgy ők viszonyultak hozzánk úgy, hogy nem szóltak hozzánk.
A szomszéd 70 éves öreg, és a 40 év körüli nő a 8. emeletről felköltözött hozzá. Évek óta már együtt élnek.
Folyton hangoskodnak. Nem akarják tudomásul venni, hogy hangoskodással másokat zavarnak.
Kötekedősek és előfordult, hogy sokszor beszóltak anyukámnak.
Nem akarnak alkalmazkodni. A bíró írásszakértőt is akar elrendelni.( Hol szokták ezt tartani, ha majd sor kerül rá???)Anyukám rokkantnyugdíjas, 27000-et kap,
apukám jövedelme 75000 és cukorbeteg. Anyukámnak többféle betegsége van(fekély stb.)
Így is nem tudjuk az összes gyógyszert kiváltani. Anyukám mekkora összegű büntetésre számíthat ilyen jövedelem mellett??? Sőt lakásfelújításra folyamatban lévő törlesztés 600.000 Ft körül van.
Teljesen alaptalanul vádolják anyukámat, mivel nem ő írta ezeket a leveleket.
Hogy lehet megoldani, hogy megszűnjön ez az egész ügy?
Már 7 hónapja nem érkezik semmi az ügy felől. Miért húzzák el ennyire?
Ennyi jövedelem mellett mennyit tudnak levonni???
Mekkora a minimális és maximális kiszabható büntetés rágalmazás ügyben???
Várom a választ.
Előre is köszönöm.

26Barbi # 2012.04.10. 14:27

Sziasztok

a segítségeteket szeretném kérni!Az lenne a kérdésem, hogy büntetőjogi feljelentést meddig lehet tenni valaki ellen?Egy ismerősöm a munkahelyén került kellemetlen helyzetbe, azonban onnan már eljött 2011 júliusban és az lenne a kérdésem, hogy akkor a cég nem tett ellene feljelentést, de most azt állítják, hogy feljelentették! mennyi idő után évül el a dolog?illetve, ha feljelentik, mennyi idő után kell, hogy kapjon erről valami bírósági levelet?

Köszönöm előre is a választ!

Gabicsek # 2012.04.09. 20:38

Főleg, hogy egyelőre tanúként hallgattak ki, ha jól értelmezem.

ObudaFan # 2012.04.09. 14:09

Visszavonni bármikor lehet beismerő vallomást, csak kérdés, hogy célszerű-e. Azért ha egyszer már tettél egy részletes vallomást, akkor egyáltalán nem biztos, hogy azt a tényállás alátámasztására a bíróság nem fogja elfogadni.

speedygonzales # 2012.04.08. 05:24

rágalmazás ügyben lettem tanuként beidézve a rendőrségre ahol beismertem azt hogy a saját blogomban lopással vádolok egy magánembert. a blogbejegyzést követően 3 napon belül visszaszedtem a sértett fotóját a történetből nevét töröltem. elmondtam hogy a bejegyzést feltételezésem szerint 4-5 ember olvashatta mivel a blogom nem népszerű, pl hozzászólást sem engedélyezi. a lopási történetet szemtanuk elmondása szerint írtam, ezt a bejegyzésben közöltem is, azt is hogy a sértettet nem ismerem, vele soha sem találkoztam. a sértett rokona egy közismert sztárügyvédnek. mikyen büntetésre számíthatok és visszavonhatom-e a beismerő vallomásomat?

grofur # 2012.03.07. 14:07

Tisztelt Szakértők!
Röviden felvázolom az esetet:

  • 2010 nyarán megjelent egy sértő hozzászólás egy helyi BAZ megyei politikusról az interneten, aki feljelentést tett a rendőrségen "közfeladatával összefüggő" becsületsértés miatt, amit az ügyész magánvádas ügyként értékelve elutasított és a bírósághoz utalt. a rendőrség nyomozott, én tanúként megjelentem
  • vallomást tettem, melyben hivatkoztam arra, hogy a.)az elkövető személye nem volt megállapítható (volt amit én írtam, de az nem volt oly módon sértő, továbbá a sértő hozzászólás egy fals IP-ről ment) b.) közszereplőről lévén szó a hatályos AB határozatot hoztam fel
  • a rendőrség a bíróságtól az eljárás megszüntetését kérte

a tanúvallomásom több, mint 1 éve volt

  • múlt héten felhívott egy rejtett számról a nyomozó és kérdezte, hogy kaptam-e valamilyen értesítést az ügyről a bíróságtól ,én semmit...és ők sem
  • ha jól tudom, hasonló ügy van most folyamatban egy friss internetes hozzászólás kapcsán, a feljelentő ugyanaz

kérdéseim:

  • mennyi az esély rá, hogy ha a rendőrség több, mint 1 éve a lezárást javasolta a bíróságnak, akkor az eljárás megszűnt? a nyomozók nem kaptak semmilyen értesítést az ügyről. illetve a bíróság újra megnyithatja azt?
  • ha van egy új magánvádas cselekmény most, amihez nyilván semmi közöm, hozzá próbálják-e kapcsolni ahhoz az ügyhöz, amiben én tanú voltam?
  • még ha hozzá is kapcsolják, mi alapján tudnának nyomozni egy interenetes hozzászólás ügyében, ami több, mint másfél éve történt?
  • a rendőr azt mondta azért hivott fel, mert kiváncsi volt arra, hogy mi lett ennek az ügynek a vége? hogy hogyan végződik általában? mert van hasonló most folyamatban. lehet neki hinni? (kedves Rendőr Urak/Hölgyek)

köszönöm előre is megtisztelő észrevételeiket,
Üdv,

ANdris

Véleményem # 2012.02.17. 14:42

jogilag semmit. semmi köze a jognak ehhez hogy milyen belső viták vannak a munkahelyeden.

guba" # 2012.02.17. 12:15

Megmondani nekik?

ügyfél22 # 2012.02.17. 11:38

Akkor mit lehet tenni jogilag, ha azt akarom kifejezésre juttatni, hogy inkább mindenki a saját területével foglalkozzon és ne az egymás mószerolására fordítsa az időt.

Véleményem # 2012.02.17. 11:30

NEM!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.17. 09:49

Ugyan.

ügyfél22 # 2012.02.17. 08:00

Segítsetek légyszi!

Ha a munkahelyemen a felettem lévő kollégák - más igazgatóságon dolgozók, vagy más igazgatók - jelenlétemben a vezetőhöz, vagy konkrétan csak hozzám, a munkámmal kapcsolatosan minősítést intéznek - persze nagyon ügyelve a kifejezésekre, pl. "nem megfelelően dolgozik, nem jól csinálja" magyarul alpári szintre nem megy le,hogy hülye vagy, megvalósul-e valamelyik bűncselekmény. köszi!