böngészési előzmények ellopása


Gabicsek # 2012.02.23. 20:58

Hát, szerintem mivel a laptop az iskola tulajdona, joga van megnézni, hogy mit nézegetnek a laptopján. Pontosan úgy, mint a munkahelyemen lévő számítógép sem az enyém, és logikus, hogy az ember az ilyen eszközökön dolgova (vagy nézelődve) nem ad magának támadási felületet.
Szerintem jogszerűen ellenőrizték, elvégre az eszköz az ő tulajdonuk.
A munkahelyi számítógépeket is ellenőrzik a rendszergazdák. Ebből a szempontból pedig szerintem mindegy, hogy a számítógép helyileg hol van.

ObudaFan # 2012.02.23. 12:47

Ez így legfeljebb személyes adattal visszaélés lehet, de az is csak akkor, ha valamilyen hátrányt okozott, vagy ha a célzata jövedelemszerzés volt.

parahalu # 2012.02.22. 20:08

Tisztelt Jogászok!

Édesanyám általános iskolában dolgozik pedagógusként. Az iskolataneszközként egy laptopot biztosít számára. A laptopot hazaviheti, otthon is dolgozhat rajta, feltehetőleg korlátozott mértékben, de saját ügyeire, például internetes böngészésre is használhatja.

A minap az történt, hogy az iskolai informatikus igazgatói utasításra lementette egy hordozható merevlemezre a böngészési előzményeket. A laptopot azzal a hazugsággal kérte el, hogy az internetkapcsolatot beállítsa rajta. Nincs róla tudomásom, hogy bármiféle keylogger szoftvert föltelepített volna, de nem kizárható. A böngészési adatok eltulajdonítása viszont egyértelműen bizonyítható.

A kérdésem a következő: nem számít-e lopásnak, illetve valamilyen adatvédelmi törvény megszegésének a fenti történet? Mennyire meghatározó, hogy nem saját laptopról, hanem kölcsönbe adott munkaeszközről van szó? Érdemes-e valamilyen lépéseket tenni az ügyben, vagy el kell viselni a kiszolgáltatott helyzetből fakadó megaláztatást?

Leszögezném, hogy Édesanyámnak nincs semmilyen rejtegetnivalója, böngésző használata a hírek olvasgatásában, levelezésben, receptek és lakáskultúra oldalak nézegetéseben kimerül.

A válaszokat előre is köszönöm.