lopás gyanúja


lajcsó # 2012.02.23. 15:35

A cselekmény minősítése attól függ, hogy mire irányult a szándékotok. Amennyiben szándékotokban állt eltulajdonítani a konténert, akkor lopás állapítható meg a terhetekre. Ebből logikusan következik, hogy amennyiben nem állt szándékotokban eltulajdonítani a konténert akkor lopás miatt nem vonhatnak felelősségre benneteket. Még talán a garázdaság jöhet szóba. Viszont arra nem mernék fogani, hogy a garázdaság vádja megállna a bíróság előtt. Az általd közöltek alapján ez a szakmai véleményem. Feltéve ha nem titkoltál el a néhány - nem elhanyagolható - részletet. A rendőrök blöffölnek nem szabad őket komolyan venni!

oxodrom # 2012.02.23. 14:57

Köszönöm szépen az épitő jellegű választ!:)

ius latratus # 2012.02.23. 14:44

Az egy dolog, hogy kevered a szezont a fazonnal, de világos, hogy utána próbáltál nézni pár dolognak, s így a legutóbbi hozzászólásodba már némi garázdaság is vegyült, igaz, mentségedre legyen mondva: ennyit tudtál kihámozni adott passzusból.
De az, hogy most már a rendőri intézkedést magát próbálod jogellenesnek minősíte(tt)ni, s még neked áll feljebb, az ám az öntudatos viselkedés! Javaslom, hogy a TASZ honlapján nézz szét, mert azért mégiscsak felháborító, hogy a hülye rendőr nem kínált meg kávéval reggel a kihallgatás előtt. Azok az ilyen jog által eltiport, a hatóság által emberi mivoltában megsértett kis nyomorékoknak szívesen segítenek, élj vele!
A szemetes konténert meg jogotokban állt elhúzni, az egészben az a legszebb, hogy jogodban áll keresetet indítani a kommunális szolgáltatóval szemben is, mert neked most bizonyítható károd keletkezik amiatt, hogy nem lakatolták le a kerekét.
Nekik meg mindez felróható: azaz, ti a szolgáltató hibájából, s a rendőrség erőszakos viselkedéséből kifolyólag bűnhődtök, holott napnál világosabb: a rendszer áldozatai vagytok.

oxodrom # 2012.02.23. 14:09

Köszönöm a gyors választ!
Érdekelne továbbá, hogy mivel tettenérés nem történt valamint nem viselkedtünk közösségellenesen és nem tanúsítottunk erőszakos magatartást sem ítélhető-e bűncselekménynek ez az eset. Ha nincs bizonyítékuk, hogy mi tettük lehet e jogerős ítélet lopás gyanújában.
Ha mégis bűnösnek találnak minket, az az erkölcsi bizonyítványban szerepelni fog?
Továbbá ha a rendőri intézkedések erőszakosak voltak valamint kijelentették, hogy ők nyolcan mi pedig öten vagyunk és bármit állíthatunk úgysem érünk el semmit, érdemes-e az intézkedés ellen panaszt tennünk vagy az ő többségi szavuk fog számítani!

ObudaFan # 2012.02.23. 12:44

Ha megállapítják a bűnösséget, és még nem voltatok büntetve, akkor leginkább pénzbüntetés.

oxodrom # 2012.02.23. 12:13

Tisztelt Jogász Urak!

Négy társammal a belvárosból hazafelé menet 500m-en keresztül húztunk egy műanyag szemetes konténert. Két lakossági bejelentésre kirendelt rendőrautó megérkeztekor már nem volt nálunk a konténer, azt 50m-rel arrébb parkoltattuk le, amit a rendőrük nem láthattak. Az igazoltatást előállítás követte, melynek során az éjszakát bent töltöttük, majd reggel nyomozók hallgattak ki bennünket. Négyen tagadtuk a vádakat, melyek szerint elloptuk a szóban forgó tárolót. Az ötödik ember egyelőre nem tett vallomást. Továbbá megemlítettük, hogy abban az időpontban más társaságokat is láttunk a közelben. Az okozott kár a jegyzőkönyv szerint 67.300 forint, mely meg is térült, mivel a konténer sértetlenül visszakerült eredeti helyére.
Kérdésem az lenne, hogy a továbbiakban milyen következményekre számíthatunk.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel,

oxodrom