Magyarországnak Magyrar állampolgár kiadása


MartonR # 2012.12.14. 12:12

Tisztelt Dr.Attika!

Előző levelemből lemaradt:

a. szabadságvesztés letöltés elkerülése végett hagytam el az országot. /nem sok kedvem volt egy nemlétező vétség miatt a komcsi rendszer "szanatóriumában" üdülni./
b. ha az európai elfogató kerethatározatában meghatározott 10. napon belül elfogni nem tudnak, ennélfogva átadni sem, akkor mi következik, mit lép a kibocsátó vagy a vh. szerv?
c. mielőtt a "behivót" megkaptam volna már bizonyithatóan kint éltem élettársi kapcsolatban, tehát se szökés se menekülés nem áll fent, max. lakhely változás.

Röviden összefoglalva a két levelemben ismertetett tényállást, a szlovák szervek zsigeri gyűlölet miatt kiadnak mindenáron, VAGY mérlegelik a tényeket a körülményeket és a kerethatározat szerint járnak el?

Illetve: ön szerint a határozatban foglalt kiadatás menetében résztvevő ügyvéd az magyar legyen vagy szlovák? Melyik előnyösebb? Sajnálatos módon az általam eddig felkeresett magyar nemzetközi büntetőjogászok teljességgel tapasztalatlanok és ezért alkalmatlanok is voltak ezen a területen! Mit tegyek?
Köszönöm a gyors választ!!!

MartonR # 2012.12.14. 10:59

Tisztelt Szakértők!
Jogi kérdésem a köv: Nemzetközi vagy Europai elfogató kiadása esetén konkrétan Szlovákia milyen gyakorlatot folytat, ha:

  1. a terhelt megtagadja/nem akarja a kiadatását magyarországnak.
  2. a kerethatározatban foglalt 32 fajta bcs. között nem szerepel a kiadni kért személy által elkövetett véts.
  3. ha a kiadni kért személy már évek óta lakosa szlovákiának.
  4. ha a szlovák b.jog szerint az adott cselekmény már elévült. /a magyar szerint még nem/
  5. ha a kerethatározat szerintieknek több pontban tartalmilag sem felel meg a kiadott europai elfogató /nem hiteles és eltúlzott minősités, stb.../
Dr.Attika # 2012.02.27. 18:37

Minden fogvatartásban tötött idő belezsámít a jogerősen megállapított szabadságvesztés büntetésébe.

jozskapista # 2012.02.27. 18:35

Köszönöm a választ Dr.Attika!

Még azt had kérdezzem meg hogy ugyan ezek feltételek mellet csak annyi hogy Nemzetközi az elfogató parancs,akkor is 1 év? és ez az idő beleszámít a büntetésbe?

Dr.Attika # 2012.02.27. 17:47

Tisztelt "józskapista"!
Az európai elfogatóparancs csak az Unió területén hatályos. Nem viszik át azonnal a magyar oldalra. Szerbiában kiadatási őrizetbe helyezik és megkezdődik a kiadatási procedúra. Véleményem szerint egy év még kiadja Szerbia Magyarországnak. Persze, ha önként beleegyezik a kiadatásba, akkor rövidülhet a kiadatási időtartam.

jozskapista # 2012.02.27. 16:53

Tisztelt Hozzáértők!

Azt szeretném megtudni hogy ha Magyarországon kiadott európai elfogatóparancs van egy Magyar állampolgárságú személy ellen érvényben,és elfogják Szerbiai határon,ahogy éppen Magyarországra szeretne átjutni,de még a Szerb oldalon,azt mennyi idő alatt adják haza letölteni a büntetését? Azonnal átviszik a Magyar oldalra? Vagy egy szerbiai BV-be helyezik el amíg a jogi procedúra lezajlik?
remélem érthető a kérdés.
Köszönöm a válaszokat.