Hamis tanúzás


Gabicsek # 2012.03.17. 22:01

mammamia30!
Tehát van egy írás, amiben arra kéred, mondja el a valóságot.
Nyugodtan feljelenthet hamis tanúzásra felhívás miatt, ebből így nem fognak ügyet csinálni. A legjobb, ha bemutatja ezt a papírt, amin az van, amit leírtál.
Ez nem hamis tanúzásra felhívás. Ez akkor valósulna meg, ha azt mondtad volna B. bácsinak, hogy mondja már azt, hogy látta ezt és azt, miközben ott sem volt a helyszínen. Ez lenne a hamis tanúzásra felhívás. Megnyugodhatsz, ez nem bűncselekmény, amit írtál neki.
Ha B. bácsi azt nyilatkozza, hogy semmit nem látott és hallott, de az ellenkezője bebizonyosodik, ő követ el hamis tanúzást.

mammamia30 # 2012.03.17. 18:16

Tisztelt Gabicsek! Várnám segítő válaszodat.

mammamia30 # 2012.03.17. 10:22

Tisztelt Gabicsek!
Ezt úgy értettem hogy igaz, hogy én B. bácsit anno a neki írt és postaládájába bedobott levélben CSAK arra kértem, hogy mondja el a valóságot DE az idős tanú akinek derogált elmenni a rendőrségi idézésre, közben feljelenett engem azzal hogy én hamis tanúzásra akartam őt felhívni.(Azt hitte a bácsi hogyha azt nyilatkozza hogy semmit nem látott és nem hallott,könnyebben kijön a témából.Megijedt az engem késsel fenyegető apától is, hátha majd vmikor őt is bánthatja, ha megtudja,ellene vallott.)
Mivel azonban közben nekem a másik tanúval és a fenyegetőző apával sikerült készítenem hangfelvételeket, amiből egyértelműen lejön a történet:akkor mivel megtörtént cselekményről van szó,ugye eleve szó sem lehet hamis tanúzásra felhívásról?
Megtisztelő válaszodat előre is köszönöm!

Gabicsek # 2012.03.16. 20:59

Köszi a választ,de a szakemberek is írhatnának.

Honnan veszed, hogy nem szakember válaszolt???
Ahogy lajcsó mondja: Nem hamis tanúzásra felhívás, ha azt mondod, hogy mondja el az igazat.

AKKOR EZ NEM TANÚZÁSRA VALÓ FELHÍVÁS HAMIS TANÚZÁSRA VALÓ FELHÍVÁS HELYETT?

Hogyan is van ez? Nem hamis tanúzásra felhívás hamis tanúzásra felhívás helyett? Feltennéd a kérdést érthetően? (habár a választ megkaptad lajcsótól)

Ha ezt is mondta a gyermeked apja a hangfelvételen, hogy „B. bácsi meg jobb ha nem mer kimenni a térre, mert vele is bármi történhet!
megvalósíthatja a büntetőügyben elkövetett hatósági eljárás akadályozása bűntettét (5 éves kérdés)

mammamia30 # 2012.03.16. 20:01

Köszi a választ,de a szakemberek is írhatnának.
A LÉNYEG:VAN 2 MP3 HANGFILE AMR AZ ELKÖVETŐTŐL,AMIN ELMONDJA MIT TETT a valóságot ami történt- panaszkodott nekem a gyermektartásdíj mértékéről és közben én a késeléses dologra terelve a figyelmet, lépre csaltam és felvettem mindent.
Továbbá van 3 mp3 hangfile a másik tanútól,amin szabadkozik hogy félt a késtől és neki is volt már kellemetlensége az elkövetővel, ezért kér hogy ezt értsem meg.
A levélben nem mondom meg hogy mit mondjon a bácsi,úgy fogalmazok: hogy a késelést amit látott nyugodtan mondja el, mert adatai zártan lesznek kezelve.
Nos, ha ő beijedt és úgy nyilatkozik hogy nem látott semmit,DE itt vannak a hangfelvételek, amik igazolják hogy a késsel való ijesztegetés megtörtént,
AKKOR EZ NEM TANÚZÁSRA VALÓ FELHÍVÁS HAMIS TANÚZÁSRA VALÓ FELHÍVÁS HELYETT?

lajcsó # 2012.03.16. 18:42

Ha azt kéred a tanútól, hogy mondja el a valóságot, nem minősül hamis tanúzásra való felhívásnak. Fontos: ne te mond meg neki, hogy mi a valóság!

mammamia30 # 2012.03.16. 18:09

Szakember segítségét szeretném kérni:
hamis tanúzásra felhívás kísérlete ügyében,
ill. PC Csini olvassa el az esetemet,meríthet belőle példát!lÉGY SZEMFÜLES,AZAZ FÜLES:-))MERT AZOKNAK ÁLL A VILÁG!
Volt élettársam, 2,5 éves a kislányom apukája folyamatosan zaklatott 2 éven át.
Háromszor jelentette fel ügyvédem nevemben: zaklatás miatt. Tanúk=szomszédaim leigazolták a rendőrségen hogy tényleg éjjelente őket is felkaputelefonozta hogy engedjék be hozzám.( Saját lakásban élek,ahová ő lakcímkártyával nincs bejelentkezve!Gyermektartásdíjat sose fizetett.)Szüleim tanúskodtak, hogy őket is megfenyegette hogy rájuk gyújtja a családi házat,ill. be akart hatolni ablakon keresztül hozzájuk többször részegen éjjel,"hogy lásson engem meg a lányunkat."Tettleg is nekik próbált menni. Nappal felénk se nézett az aggódó apuka :-)))!
2011. májusában egy vidéki város főterén,a közeli borozóból ittasan kicsörtetve engem és akkor 1,5 éves kislányomat pillangókéssel megfenyegetett-sokadszorra-hogy megöl bennünket,ha benyújtom a gyermektartásdíjat és gyermekelhelyezést a bíróságon. Rángatta a babakocsit, hadonászott a késsel ,megszorította a csuklómat, közben garázda módon belerúgott egy padba ,amin 2 lány ült.Kislányom is halálra volt rémülve.
Az esetnek 2 szemtanúja is volt!Akik baráti ismerőseim
Közben mentek AZ ÁLTALAM EL IS MENTETT FENYEGETŐ SMS-EK,TELEFONHÍVÁSOK rendszeresen általa a mobilora!
Ügyvédem által ismét fel lett jelentve késes fenyegetés és kiskorú veszélyeztetése miatt a városi rendőrkapitányságon.
Közben 100% pernyertes lettem a polgári gyermekelhelyezés/gyermektartásdíj eljárásban,aminek tükrében majdnem havi 30000Ft-ot ítéltek meg és 6 hónapra visszamenő tartásdíjat is gyermekünk számára,de azt részletekre osztva.A láthatásról maga az apuka lemondott,azt hitte talán hogy így majd nem kell fizetnie.
A BONYODALOM: B. BÁCSI AZ EGYIK TANÚ AKI LÁTTA A KÉSELÉSES ESETET TAVALY MÁJUSBAN A BELVÁROSI SZÖKŐKÚTJÁNÁL, M. NÉNIVEL (MÁSIK TANÚ)MEGIJEDTEK ÉS AZT NYILATKOZTÁK HOGY OTT VOLTAK AZ ESETNÉL, "DE NEM LÁTTAK SEMMIT",KÉST MEG PLÁNE NEM.
Az igaz, hogy én B. bácsinak írtam egy szimpla levelet,amiben szépen megírtam neki, hogy mondja el a valóságot,de nem erőszakoltam vele semmire.
B.bácsi elvitte a levelet a rendőrségre-közben berezelt hogy az apa őt is esetleg később felismerve bánthatja- letagadott mindent és megvádolt engem hamis tanúzásra felívással.
Idén olyan szerencsés helyzetbe kerültem, HOGY EGY PRESSZÓBAN,AHOVA A GARÁZDÁLKODÓ APUKA INVITÁLT ENGEM,MISZERINT BESZÉLJÜK MEG HOGY NE KELLJEN NEKI GYEREKTARTÁSDÍJAT FIZETNI,MP3 HANGFILE-RA VETTEM FEL AZ EGÉSZ BESZÉLGETÉST,AMI BIZONYÍTJA A KÉSES FENYEGETÉST, mivel bevallott mindent. Sőt azt is rámondja a hangszalagra,hogy nem bánt meg semmit, mert én se vagyok elnéző vele kapcsolatban a tartásdíj tekintetében.
B. bácsi meg jobb ha nem mer kimenni a térre, mert vele is bármi történhet!
Hangfile-ra vettem a másik tanú dumáját is,aki elmondja hogy nem szeretne egy kést a hátába kapni és ezt én értsem meg.
Nevek,dátumok, konkrét dolgok vannak az mp3 hangfile-okon.
Ennek segítségével enyhülhet a vád:sima tanúzásra felhívásra? Mivel eleve hamis tanúzásra felhívás nem történt:hiszen az eset valós.
Az meg hogy B. bácsi beijedt és nem nyilatkozik,azért ugye engem nem zárnak le 3 évre börtönbe?
Köszi válaszotokat,PC Csininek meg üzenem: rögzíts mindent adandó alkalommal diktafonra vagy mp3 mobil hangfile-ra! 2009 óta ez elfogadott bizonyíték bírósági eljárásoknál.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.14. 18:13

Amíg tart az eljárás, csak az eljárás lefolytatója tehet feljelentést az adott eljárásban elkövetett hamis tanúzás miatt.

PC-Csini # 2012.03.14. 17:57

Kedves fórumozók!

segítségeteket szeretném kérni, egy olyan ügyben, hogy 2011. január 24.-én a volt élettársam megfenyegetett, hogy bántalmazni fog a közös gyermekünkkel együtt. ( Tette mind ezt azért mert nem fizetett gyerektartást több mint egy évig és a végrehajtó kivonta a forgalomból a gépjárművét addig amíg nem rendezi felém a tartozását.) Majd egy későbbi tárgyalás (apai jog megszüntetése )után ahogy kiléptem a tárgyaló terem ajtaján ismételten megfenyegetett és lehordott mindennek. Mindezek után én egyből a rendőrségre mentem feljelentést tenni. A 2011. január 24.-i esetnek az édesanyám volt "fültanúja" . A negyedik emeletről hallotta a veszekedés foszlányait amire felfigyelt és rögtön az ablakhoz lépett akkor látott meg bennünket az utcán, és indult lefelé a ház elé hogy nehogy valami baj történjen. De akkora már elindultam a kislánnyal felfelé a lakásba. Egy pár hétre rá a rendőrök kijöttek körbe kérdezgették a szomszédokat stb... És most kaptam egy olyan papírt hogy vádiratot nyújtottak be az ügyészségre, de közben édesanyám kapott egy papírt, hogy a volt élettársam hamis tanúzás miatt feljelentette. Az ügyészségen azt mondták hogy minden tanút feljelentett, hol ott olyanok is vannak közöttük akiket én nem is ismerek. Természetesen a volt élettársam mindent tagad. De volt már körözés alatt, öngyilkossági kísérlete és folyamatosan hazudik. Ebben az esetben mi teendő ugyan is ezeket nem veszik figyelembe sem a bíróságon sem az ügyészségen?
Segítségeteket előre is köszönöm!

Gabicsek # 2012.03.01. 08:22

Panaszold nyugodtan. Legfeljebb még jobban magad alá teszel.

Mazsoladeka # 2012.03.01. 06:51

Kedves Lajcsó!
Véleményem szerint te nem ismered a történteket! Sőt azt sem tudod, hogy miről van szó! Igen ellentmondásba keveredtem magammal, mivel a bíró már apró részletekre rákérdezett és az alap cselekmény 2009. júniusában történt. Szerintem te sem emlékeznél már olyanra, hogy egy ballagási ebéd után szólt-e a zene, táncoltak-e az emberek és hogy az autóm, hogyan állt! De eldöntöttem a tegnapi napon, hogy a Városi Bíróság elnökénél befogom panaszolni a bírót, mivel a tárgyaláson kép és hangfelvevő készülék is van, hogy nem fogadta el azt, hogy nem emlékszem már a történtekre.

lajcsó # 2012.02.29. 12:14

Mazsoladeka!

Te nem csak a mások tanúval kerültél ellenmondásba, hanem saját magaddal is. Minek kell össze-vissza beszélni? A bíróság nem egy pletykafórum. Vagy az igazat kell mondani vagy semmit.

Gabicsek # 2012.02.29. 12:01

Semmivel. Felhasználják.

Mazsoladeka # 2012.02.29. 10:43

Tehát röviden elmondom a történetem:
Keresztfiam ballagásának a másnapján barátoknak tartottunk egy ballagási ebédet, amiből lett egy ügy és az egyik tanú azt vallotta, hogy ő nem volt jelen a ballagási ebéden és ezt a cellainformációja is igazolja, mivel máshová jelentkezett be! Mivel lehet érvelni, hogy a bíróság ne használja fel a cellainformációját?

Gabicsek # 2012.02.29. 09:57

Ha az ügy lényeges körülményére tettél hamis vallomást, akkor el fogják indítani az eljárást.
A bíró dönti el, hogy szembesít, vagy sem.

Mazsoladeka # 2012.02.29. 09:39

A másik tanúval a közöttünk lévő ellentéteket szembesítéssel lehet-e tisztázni és ha tisztázzuk, hogy valamelyikünket megbüntetik-e hamis tanúzásért?
Továbbá én súlyos daganatos beteg vagyok és a napokban vettem részt kemoterápián, hogy hivatkozhatok arra, hogy rossz egészségügyi állapotom miatt tévedtem és kérhetem e a bíróságot arra, hogy új vallomást tegyek

Gabicsek # 2012.02.29. 09:34

Igen, válaszolni köteles vagy. De ha valamire nem emlékszel és ezt meg is mondod - idő eltelte, stb. -ebben az esetben nincs hamis tanúzás. Hamisan az tanúzik, aki az ügy lényeges körülményeire hamis vallomást tesz. (szándékosan) A nem emlékezés nem hamis tanúzás.

Mazsoladeka # 2012.02.29. 08:57

Közöltem a bíróságnak, hogy nem emlékszem már pontosan és a bíró felszólított, hogy válaszoljak a kérdésre és felhívta a figyelmemet, hogy ha nem válaszolok a kérdésre, akkor hamis tanúzás miatt hivatalból eljárást kell, hogy indítson ellenem!

lajcsó # 2012.02.29. 08:25

Mazsoladeka!

Ha nem emlékszel valamire akkor azt közölni kell a kihallgatás során! Nem vagy köteles mindenre emlékezni, ezt a bíróság is tudomásul veszi.

Mazsoladeka # 2012.02.29. 07:49

Nem még nem vádoltak meg!
A bíró figyelmeztetett arra, hogy ha hamis tartalmú tanúvallomást teszek, akkor hivatalból köteles engem feljelenteni!
Hát igen én is a gyógyulásommal szeretnék törődni, de még mindig idéznek a következő bírósági hátárnapra is!

C a s a b l a n c a # 2012.02.29. 06:54

Megvádoltak már valamivel?

Nem?

Akkor mit aggódol előre?

Nem hiszem, hogy olyan horderejű lenne az ügy, hogy az ügyben ég rád is kitérnének...

Egyedül és kizárólag magaddal és a gyógyulásoddal foglalkozz!

Mazsoladeka # 2012.02.29. 06:01

Kedves Fórumozók!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy tegnapi napon a bíróság kihallgatott tanúként egy büntető eljárásban. Az a cselekmény, amelyben kihallgattak (2009. júniusában)történt és a vallomásomat teljesen fenntartottam, de a bíróság a cselekmény legapróbb részleteire kérdezett rá (pl. szólt-e a zene? táncoltak-e a tanúk?) és már nem emlékeztem rá és a másik tanúval ellentmondásba keveredtem, aki szomszédom és barátnőm! És véletlenül még egy olyan tanút is megneveztem, aki nem volt jelen a cselekménynél, de azért tévesztettem össze mert már többször találkoztam velük családi rendezvényen, mert sok rendezvényen részt vettek, de ezen pont nem voltak ott!
Kérdésem az lenne, hogy:
A másik tanúval a közöttünk lévő ellentéteket szembesítéssel lehet-e tisztázni és ha tisztázzuk, hogy valamelyikünket megbüntetik-e hamis tanúzásért?
Továbbá én súlyos daganatos beteg vagyok és a napokban vettem részt kemoterápián, hogy hivatkozhatok arra, hogy rossz egészségügyi állapotom miatt tévedtem és kérhetem e a bíróságot arra, hogy új vallomást tegyek?

Válaszukat előre is köszönöm!
Mazsoladeka