Intézkedés alá vont személy fegyvert vesz elő!


Véleményem # 2012.03.08. 16:19

Akkor egyértelmű a fegyverhasználat.
Elég ha előveszed, és már hatásos, de lehet hogy egy figyelmeztető lövés is kell.

supreme # 2012.03.08. 15:36

Hát közben találtam választ:

Ha más kényszerítő eszköz alkalmazása nem vezet eredményre, lőfegyver használható:

Azzal szemben, aki a nála lévő fegyvert, vagy más, az életre és testi épségre veszélyes eszközt felszólításra nem teszi le, és magatartása annak ember elleni közvetlen használatának szándékára utal;

Véleményem # 2012.03.08. 14:51

Érdekes egy helyzet. Nem tudok mit mondani erre. Húzz egy másik tételt :)

supreme # 2012.03.08. 14:24

(igen, volt oktatás, de ilyen szituáció nem került elő, különben már tudnám a választ, és nem kérdezném. )
Nem arról van szó, hogy nem vagyok tisztában a jogkörrel, hanem, ebben az esetben egy furcsa szituáció alakul ki - ő tulajdonképpen közvetlenül nem fenyeget, de mégis kilátásba helyezi pl: "ha közelebb jön ... "

Ebben az esetben jogos-e a fegyverhasználat?

Véleményem # 2012.03.08. 14:02

Gondolom képzés is volt a vizsga szituáció mellett vagy előtt. Csak eltudod dönteni hogy mit kell csinálni, milyen jogkörötök van.

Szerintem felszólítod hogy dobja el, vagy te is fegyvert veszel elő, és közlöd hogy használni fogod ha nem dobja el a fegyvert. (talán figyelmeztető lövésig nem kell elmenni) De ha ellened nem irányul akkor csak felszólítás. Vagy gyors vagy és kiütöd a kezéből, de ez lehet hogy nem szakszerű.

supreme # 2012.03.08. 13:48

Üdv!

Remélem nem nyitom rossz helyen a témát,
mivel sehogy sem találok erre vonatkozó konkrét segítséget, ezért érdeklődnék, mi ebben az esetben a teendő? Szakmai vizsgakérdés(szituációs feladat)

"Az igazoltatott személy az okmány helyett lőfegyvert vesz elő, annak használatát szóban kilátásba helyezi, de az eszköz személy elleni közvetlen felhasználásra nem utal."

Mi ebben a helyzetben a helyes intézkedés, milyen jogi védelem illeti meg az intézkedőt (Ebben az esetben FBŐ - FEGYVERES BIZTONSÁGI ŐR)? Azt gondolnám, hogy mivel közvetlen felhasználásra nem utal, meg kell próbálni eldobatni vele, és folytatni az intézkedést. De mi a teendő abban az esetben ha a személy nem engedelmeskedik? Gondolom nem állunk ott, és nézzük egymást órák hosszat. Jogos fegyverhasználat fennállhat ebben az esetben? Vagy mi ebben az esetben a helyes eljárás?