Súlyos testi sértés


wendég # 2013.11.28. 21:45

T Jogi Fórum.

Október 12. körforgalomban baleset ért. Zsákutcából a körforgalomba sebesen haladó gépkocsi vezető nem körültekintően fékezés nélkül belém rohant,nem adta meg az elsőbbséget.Kórházban 9 napot töltöttem,,sérüléseim eszmélet vesztés,arccsont többszörös töréssel,arcomról féloldala teljesen lement a bőr ,két borda törés ,agyrázkódás ,nagy felületen zúzódások,jobboldali fülemre 1 hónapig nem hallottam..

Szíveskedjen tájékoztatni milyen kategóriába tartozik a testi sértés.

Köszönöm

T. Wendég.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.17. 11:41

Szerintem a súlyos testi sértés a jelnkiknél is közvádas.

mico01 # 2013.05.17. 10:47

Egy, az USA-ban ellenem elkövetett súlyos testi sértés ügyében tud -e valaki érdemleges segítséget válaszokat nyújtani a kérdéseimre itt Magyarországon büntető jogi ügyben? Magyarul!
Aki esetleg jártas az Amerikai büntető jogban stb.

Vele folytatnám akkor privátban, egyelőre.

Köszönöm a válaszokat

Tomyhun # 2012.10.06. 15:42

Sziasztok!
Menny időbe telik míg az ügyész vádat emel?
A rendőrség elküldte az iratokat vádemelésre,már lassan 1 hónapja de még mindig nem tudunk semmit,egyáltalán emel-e vádat.Meddig szokták ezt húzni?Mindennap csak a postást lessük...nem várjuk épp ellenkezőleg csak hát elég idegtépő...Köszönöm!

Laci30 # 2012.10.01. 08:33

Mint kiderül, a sértett kezdeményezte... Azt mondta az ügyész, hogy el kell mennem a kirendelt ügyvédhez, ott bocsánatot kérek és kártérítést fizetek és megszüntetik az eljárást ellenem...

Köszönöm a segítségeket!!

ObudaFan # 2012.09.24. 13:27

Lehet, ha a sértett megjelenik.

Laci30 # 2012.09.24. 12:27

Az ügyészségtől ma kaptam egy levelet, hogy a Be.221/A alapján közvetítői eljárás lefolyását indítványozhatom...És jelenjek meg egy megadott időpontban náluk...
Lehet az én esetemben ez eredményes?

Köszönöm!

asdw # 2012.09.17. 15:47

Súlyos testi sértést követtek el ellenem (arc csont repedés)szórakozó helyen történt, az elkövető kezdeményezett lökdöséssel és rugással,amitől megijedtem beestem a kocsma ajtón és a kezembe vettem egy sörös üveget (de nem indultam felé,hogy leütöm vele vagy akármi,csak a kezembe vettem és tétlenül álltam) ekkor folytatódott a verekedés, én földre kerültem, az elkövető rám térdelt és úgy verte a padlóhoz a fejem,majd csak akkor hagyta abba mikor már nem kaptam levegőt és hallotta,hogy fuldoklom... Ő arra hivatkozik,hogy azért kaptam a verést mert üveggel akartam leütni,de ezt csak ő állítja,hogy támadtam felé..tanúm van rá. Sok ügye volt már a rendőrsége/bíróságon, garázdaság,hamis tanúzásért több év felfüggesztett,pénzbirság,jó pár verekedés.Nagyjából mire számíthatok majd? még nem volt 1 tárgyalás sem.

Bobba # 2012.09.06. 11:58

Segítsetek légyszi! már átnyálaztam a btk.-t meg próbáltam minél több helyről információt szerezni, de még vannak kételyeim. páromat a bátyja és annak a barátnője feljelentette súlyos testi sértéséért, miután összeverekedtek. mivel páromnak nem volt tanúja, ezért nem sok mindent tudott tenni. viszont az eset után 9 hónappal (tavaly szept.) egy szóváltás alatt a bátyja két tanú (én és a legidősebb testvérük is ott voltunk) előtt elismerte, hogy ő kezdte a verekedést. (anno egy fadeszkával akarta leütni hátulról páromat, aki ezután a konyha felé menekülve próbált azzal védekezni, ami a keze ügyébe került - az egyik ilyen lehetett valami pohár, mert a bátyjának felszakadt a homloka, és állítólag a keze is eltört. páromnak vélhetően bordatörése volt, de eszébe sem jutott hogy feljelentené, így orvoshoz sem ment el látleletezni, számára a feljelentés ténye is csak akkor derült ki, amikor 4-5 hónappal később megkapta az idézést).

Kérdésem az volna, hogy elfogadják-e a két tanút, hogy a báty kezdte a verekedést, és ejthetik-e a vádat, vagy ez nem számít?? Párom még felfüggesztettet sem akar!!!! mert nem ő kezdte, ő csak védekezett!! Vagy az hogy ők elmentek látleletet vetetni, az mindent visz???

sos várom a válaszokat.

ui.: a verekedős esetnél, a legidősebb testvér két kiskorú gyermeke is jelen volt, végignézték, de ennek nem hiszem, hogy sok jelentősége van, mert nem hallgatják meg őket, meg párom sem akarja bevonni őket.

nagyon köszi.

Fttadeusz # 2012.09.06. 07:45

Gabicseknek köszönöm a választ!

Laci30 # 2012.09.05. 07:17

Köszönöm a válaszokat.
Azt még hozzá kell tennem, hogy az embernek másnap már én vittem be a dolgait(egyedülálló nyugdíjas, alkoholista) a kórházba és segítettem neki , amíg bent feküdt, meg persze bocsánatot is kértem tőle.. Ő nem akar belőle ügyet csinálni, sőt ügyvédet sem fog fogadni, az biztos. Egyrészt pénze sincs rá, másrészt meg leginkább nem is akar foglalkozni az üggyel. Persze ez nem így működik. Azt hitte, hogy kijön a kórházból kezet fogunk egymással és le van zárva az egész ügy. A ruhái, amik véresek lettek ki akartam fizetni, de még arra nem akarta elfogadni a pénzt, úgyhogy nem hiszem, hogy nagy kártérítési igénye lenne, főleg egy jelenleg munkanélkülivel szemben.
Majd meglátom, hogy halad az ügy és akkor majd ügyvédet fogadok, vagy a tárgyalások előtt érdemes még ezt megtenni?

Ügyvédbank # 2012.09.04. 10:16

Laci30 esetéhet annyit kívánok hozzászólni, hogy ellentétben egy másik hozzászóló véleményével az ilyen esetben ügyvédet kell fogadni, a súlyos testi sértés egy elég súlyos megítélésű bűncselekmény, elég súlyosak lehetnek a jogi következmények, és a büntetőeljárás befejeztével még akár kártérítés fizetésére is kötelezheti a bíróság, főleg ha a sértett jó ügyvédet bíz meg a sértetti képviselettel. Egy jó büntető ügyvéd igen sokkat tud enyhíteni a joghátrányokon.

ugyvedbank.hu

Gabicsek # 2012.09.04. 07:49

Itt nem ez a határozat a lényeg, hanem az, hogy majd a nyomozás során mit lehet később megállapítani. Tanúból is lehet gyanúsított, gyanúsítottról is megállapíthatják később, hogy nem követett el bűncselekményt, vagy nem bizonyítható a bűncselekmény elkövetése. Ez a jövő zenéje.

Fttadeusz # 2012.09.03. 14:18

ObudaFan és Gabicsek köszönöm a segítséget!

Ami számomra nem érthető, hogy miért szerepel csak az egyik fél gyanúsítottként, ha a határozat arról szól, hogy az ügyet átrakják az illetékes hatósághoz?
Ez esetben a határozatban nem kellene vagy mindkét félnek gyanúsítottként szerepelni (mivel egyik sem ismerte el bűnösségét), vagy egyiknek sem (mivel súlyos testi sértés miatt a szabálysértési hatóság nem vizsgálja az ügyet, hanem átrakja az illetékes hatósághoz)?

Véleményem # 2012.09.01. 15:45

Laci30

Nem szükséges ügyvédet fogadnod szerintem. Ismerősöm hasonlóan járt egy két éve, fel lökött egy másik embert, szintén a könyöke törött el. Felfüggesztett börtön büntetést kapott, neki is ez volt az első esete. Az időtartamát hogy mennyit kapott rá, már nem tudom pontosan.

Laci30 # 2012.09.01. 07:23

Üdvözletem.

Velem sajnálatos módon tegnap történt egy eset. Hazafelé tartottam a boltból, és a hátam mögött kiabált valaki, amikor a kapunk melletti átjáróból kijöttem. Ekkor nem figyeltem fel rá, de amikor a nevemen szólított, hátranéztem. Láttam, hogy a lenti szomszédunk az és nekem kiabál kb20m-ről, hogy húzzam már be azt a k.... kukát. Szóváltásba keveredtünk, mert egyébként sem voltuk beszélő viszonyban. Én odafutottam hozzá és hanyatt löktem, aztán hazamentem tovább szitkozódva. Akkor nem tűnt úgy, hogy nagy baja lenne, de kiderült, hogy a könyöke eltörött és műteni kell. A rendőrök kihallgattak, majd később bevittek a rendőrségre is a szokásos előállításra. Ott felvették a vallomásom, ahol mindent elmondtam. Bűntetlen előéletű vagyok, soha nem keveredtem senkivel még ilyen összetűzésbe és most is ilyen rosszul sült el. Mire számíthatok a bíróságon? Kell ebben az esetben ügyvédet is fogadnom? Mert anyagilag nem állok olyan jól.
A szomszéd is meg a tanúk is ugyan azt mondják, akkor gondolom nem húzódik el a tárgyalás sokáig... A rendőr azt mondta, hogy a súlyos testi sértéshez valószínű garázdaság is lesz, mert kinnt az utcán történt az eset.
Köszönöm!

Gabicsek # 2012.08.31. 22:13

Szerintem egyelőre az a helyzet, hogy nem szabálysértés, hanem - ha balesetről beszélünk - közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt büntetőeljárás van folyamatban. Elvileg ha az egyik fél lett a gyanúsított, akkor megalapozott gyanú merült fel arra, hogy az ő hibája a súlyos sérülés.
Hogy aztán a másik fél is lesz-e gyanúsított, erre itt senki nem tud választ adni, mivel a körülményeket senki sem ismeri.
Ha pedig nem balesetről van szó, akkor aztán végképp nem tudunk semmit:)

ObudaFan # 2012.08.31. 20:36

Bűnösséget majd a bíróság állapít meg, azt meg az ügyészség fogja eldönteni, egyáltalán ki ellen emel vádat.

Fttadeusz # 2012.08.31. 10:54

Tisztelt Fórumozók!

A következő ügyben szeretném a segítségeteket kérni:

Adott egy szabálysértési eljárás melyben megtörtént a rendőrségi helyszínelés és a jegyzőkönyvben egyik fél sem ismerte el a bűnösségét, viszont történt 8 napon túl gyógyuló sérülés (a két fél egyike sem sérült meg, mindkét fél szerint a sérülés a másik hibájából történt).
A rendőrségi határozatban - melyben az szerepel, hogy szabálysértési hatóság súlyos testi sértés miatt az ügyet átrakja az illetékes hatósághoz - csak az egyik fél szerepel gyanúsítottként.

1. Ha egyik fél sem ismerte el a bűnösségét és csak az egyik szerepel gyanúsítottként akkor az azt jelenti, hogy lefolytatták a szabálysértési eljárást és csak az egyik fél gyanúsítható?
(Tehát, ha nem kellett volna átrakni az illetékes hatósághoz, akkor határozatban már megállapították volna az egyik fél bűnösségét?)

2. Lehetséges, hogy a büntetőeljárás nyomozati szakasza során a másik fél is gyanúsítottá válik?

Gabicsek # 2012.08.03. 19:10

Csak vigyázz, mert súlyos testi sértésnél az elévülési idő három év, ami ha jól számolom, most fog lejárni.
Ha maradandó fogyatékosságot okoz (amit igazságügyi orvosszakértő állapítana meg, aki nem egyenlő a kezelőorvossal)csak abban az esetben öt év.

agyatlanka # 2012.08.03. 18:32

köszönöm. most egy páran megköveznek, de még várok a feljelentéssel mert sajnos megintcsak közbe jött valami. egyenes.ági te már tudod :(

agyatlanka # 2012.08.02. 22:56

Köszönöm szépen a válaszokat. Még annyit kérdeznék, hogy ennek mennyi az elévülési ideje?

Gabicsek # 2012.07.26. 10:59

akkor megintcsak nem tettem feljelentést, mert a gyermekelhelyezéses per kellős közepén voltunk.

Ezt írta, nem félelmet, erre válaszoltam.
De válaszoltam a kérdésére is az elévüléssel kapcsolatban. Ezzel úgy érzem, megadtdam a tanácsot, amit kérdezett.

Azt ecseteltem, hogy a hatóságok meg fogják kérdezni, miért három év után tesz feljelentést.

Gabicsek # 2012.07.25. 08:28

Még nem évült el.
Az, hogy bntetőjogilag maradandó a sérülésed, nem a műtétet végző orvos dönti el, hanem a nyomozóhatóság által kirendelt igazságügyi orvosszakértő. Azt is neki kell eldönteni, hogy egy három évvel ezelőtti bántalmazás következménye. Ettől függetlenül jó kérdés, hogy közel három éved volt a feljelentés megtételére és miért csak most tennéd meg. Az nem kifogás, hogy nem volt rá időd.
Ezt a hatóságok is meg fogják kérdezni, ha a feljelentést most teszed meg.

agyatlanka # 2012.07.24. 18:40

Tisztelt fórumozók!

2009 szeptemberben az akkori élettársam ittasan fellökött, majd ráugrott a térdemre, úgy hogy porcleválással műteni kellett. akkor nem tettem meg a feljelentést, mert nem tudtam hova menni a két gyerekkel. 2010 decemberben sikerült elmenekülnöm amikor a gyerekek a nagymamánál voltak, de akkoris úgy hogy jól összevert. a 2009-es események miatt, 2011 januárban újra műteni kellett a térdemet, mert a porc tovább törött. akkor megintcsak nem tettem feljelentést, mert a gyermekelhelyezéses per kellős közepén voltunk. hozzátenném, hogy ebben a perben az összes bántalmazásra kitért a bíró, és ő elismerte, és az ő tanúi is igazolták ezeket. most megint úgy néz ki hogy újra kell műteni a térdemet, és az orvos azt mondta, hogy 2009-re vezethető vissza az egész, mert akkor olyan rossz helyen tört le egy darab, hogy az továbbra is törni fog, egészen addig amíg van a porcból.
most már rendeződött az életünk a gyerekekkel együtt, és elérkezettnek látom az időt hogy megtegyem a feljelentést maradandó súlyos testi sértés miatt.
annyi lenne a kérdésem, hogy mennyi ennek az elévülési ideje? illetve mire számíhatok?
hagynám az egészet, ha ugyanúgy működne a térdem mint régen és nem kellene immár 3 gyerek mellett egyfolytában a kórházat járnom.
a válaszokat előre is köszönöm.
tisztelettel: Katalin