rendőrautó kontra én - szabálysértési ügy?


Véleményem # 2012.04.16. 09:24

A közúti közlekedés rendjének megzavarását úgy követik el hogy az független attól hogy más szabályosan vagy szabálytalanul közlekedik. A te cselekményed képezhette a közúti közlekedés rendjének megzavarását.

pl.: ha te úgy haladsz az úttesten hogy jobbra balra rángatod a kormányt, más autó vagy aki részt vesz a közlekedésben szabályosan/szabálytalanul nem számít (független), mivel te ezzel a cselekménnyel már megvalósítottad a szabálysértést. De ha üres az út és senki sincs ott, és így a kormányt rángatva közlekedsz, mivel te úgy gondolod hogy senkit nem zavar, az is ugyan úgy közlekedés rendjének megzavarása.

Az első kérdésedre próbáltam meg magyarázatot adni.

Pénzbírságra és vezetéstől való eltiltásra lehet számítani.

Sok minden függ attól hogy mit meg hogyan helyszíneltek le, illetve mit mondtak a feletteseiknek.
A szabálysértés el nem követését nem tudom, hogy bizonyítod majd. A károk rendezést meg a biztosítós herce hurcát sem tudom ebben az esetben hogy lesz, de nem lesz egyszerű, ez egy hosszú ügy lesz, ha te nem ismered el a dolgokat.
Amúgy az ő sebességét valószínű hogy nem vizsgálják. Szakértő utólag megteheti. De a vallomásuk az nem fog tartalmazni gyors hajtást, ha nem volt indokolt.

mimiike0212 # 2012.04.16. 08:41

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne:

Közel egy hónappal ezelőtti este 4 barátommal együtt autómmal szabályosan haladtam. Egy útkereszteződéshez érve, ahol STOP tábla volt, megálltam, mivel azonban a kereszteződést bal irányba egyáltalán nem lehetett belátni, lassan araszoltam befelé. (ez kb. 30 cm-t jelentett)
Abban a pillanatban nagy sebességgel elszáguldott előttem egy autó. Az autóban mindannyian összerezzentünk. A másik autó vezetője ekkor fékezett, balra, majd jobbra rántotta a kormányt. 27 méterrel arrébb felugrott a padkán keresztül a jobb oldali járdára és ott megállt. Személyi sérülés nem történt, de a jobb első kereke a padkától kidurrant.
Vesztemre e személygépkocsi egy rendőrautó volt.
Megkülönböztető jelzést nem használt.
Neki 40 km/h sebességkorlátozó táblája volt. Fentiekből ugye egyértelmű, hogy nem annyival közlekedett (feltételezem kb. 90km/h).

Véleményük szerint én vagyok a hibás és "közúti közlekedés rendjének megzavarása" miatt szabálysértési ügyet indítottak ellenem. Mondván megzavartam a másik személygépkocsit.
Véleményem szerint, ha Ő betartja a sebességkorlátozást, egyrészt bőven van idő, hogy lássam, észrevegyem, hogy jön, másrészt teljesen simán és nyugodtan megtudott volna akár állni is bőven a kereszteződés előtt!

Kérdéseim:

  • Nemcsak akkor zavarom meg, ha Ő szabályosan halad??
  • Mire számíthatok? Nem érzem úgy, hogy csak kizárólag én lennék a felelős.
  • A biztosító kéri a károkozói nyilatkozatot, amit addig nem szeretnék megadni, amíg nem tudom, hogy mi lesz egyáltalán ennek a szabálysértési ügynek az eredménye. Ezt jogszerűen megtehetem???
  • Mivel egyáltalán nem tudom, hogy a rendőr bevallotta-e, hogy gyorsabban haladt, mint lehetett volna, félek, hogy ezt a részét elhallgatnák, figyelmen kívül hagynák. (20 éve van jogosítványom, rendszeresen vezetek nem is keveset, és még sohasem volt közúti problémám)

Előre is köszönöm a gyors segítségeket!!