Áramlopó keramikus


Egyjogász # 2012.04.22. 04:49

No akkor itt van neked a szakszerű válasz (amit egyébként az első hozzászólásomban is leírtam, remélem így jobb).

Büntető Törvénykönyv 333. § E fejezet alkalmazásában dolog a villamos- és a gazdaságilag hasznosítható más energia is.

Büntető Törvénykönyv 316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást üzletszerűen követik el.
(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást nagyobb értékre követik el.
(5) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást jelentős értékre követik el.
(6) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást különösen nagy értékre követik el.
(7) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást különösen jelentős értékre követik el.

A büntethetőséget megszüntető ok lehet, vagy a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha a tolvaj a kárt megtéríti.

PANELPROGRAM.EU # 2012.04.21. 22:56

Ezzel kapcsolatban azért nekem is volnának kérdéseim. Társasházak villamos korszerűsítésével foglalkozik a cégem és rendszeresen belebotlom áramtolvajokba. Ugyanakkor én inkább a megelőzést preferálom, mert, ha engem megkérdeznének egy feltárt eset kapcsán, hogy mennyi a kár, aligha tudnék válaszolni. Vannak olyan épületeink, ahol az egy lépcsőházra eső villanyszámla eléri a havi 200 000 Ft-ot. Ebből nagyon nehéz megmondani, hogy mennyit lopott a delikvens. Azt meg végképp nem látom hitelesen bizonyíthatónak (szakemberként, szakértőként), hogy mennyi ideje lopja a lakó az áramot. Előre ugyanis nem tudjuk mérni azt a nagy kupacból, amit még nem találtunk meg, utólag pedig hiába mérek, a társashazának rendszerint éves leolvasásuk van, ezáltal nem tudom bizonyítani egy-egy hónap fogyasztás változását. Önök szerint érdemes egyáltalán javasolnom a társasházkezelőnek egy ilyen esetben, hogy perre menjen?

Csak a tisztánlátás kedvéért a magyar valóság gyakran így néz ki:
http://www.panelprogram.eu/index.php?…

Sherlock # 2012.04.18. 19:45

Egyjogász(aki amúgy nem ügyvéd :P) válaszolt. Mikor felfedezik, akkor megnézik hogy szerintük kb. mennyit loptál(igen, rájöttünk hogy nem a komád az), ami nem is lesz nehéz, mert a fogyasztás és az alapján hogy mióta van meg, ki lehet, akkor az alapján belövik hogy mekkora értékre követtél el lopást.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.18. 19:43

Teljesen szakszerű választ kaptál már az első reagálásában. Mi a probléma? Hogy lopásnak nevezeték a lopást? A Btk. kifejezetten kitér rá, hogy lopást csak dologra lehet elkövetni, az elektromos áramot egy fikcióval dolognak tekintik.

Whitewolves # 2012.04.18. 17:53

Én komolyan nem értem, miről szól ez a fórum? Hogy unatkozó lúzer ügyvédek trollkodjanak? Szinte senki nem ad normális választ, pedig amennyi topicot nyitottam már lehet, hogy lenne egy két olyan ügyvéd, akiket baj esetén személyesen is felkeresnék.

Ennek így semmi értelme. És kurvára megtévesztő. Normálisa körülírva feltettem a kérdést, egyesek meg úgy válaszolnak mintha a kocsmából fórumoznának.

wers # 2012.04.18. 13:38

már csak ilyen feledékenyek az emberek, némelyik elfelejti, hogy az a vezeték nem az övé.

Egyjogász # 2012.04.18. 13:34

Nem tudom, szerencsére mi elköltöztünk, elég nagy cirkuszok voltak ott akkor..:)) (Ekkortájt derült ki az is, hogy a kk. meg "elfelejtett" befizetni vagy másfél milliónyi gázszámlát...)

wers # 2012.04.18. 13:17

végén mindenki feljelentett mindenkit) :))

Lécci ne hagyd le a poént, milyen büntik lettek kiosztva?

(ez olyan, mint ha a krimi utolsó három oldala hiányozna)

Egyjogász # 2012.04.18. 12:29

"Mire számíthat, ha kiderül az ügy?"

Vélhetően arra, mint minden más tolvaj. (Az áramlopás ugyanis pont olyan lopás, mintha a szomszédnéni tyúkjait lopná.) Megjegyzem, a szolgáltatótól lopni az áramot még magyarázható egyfajta "magyaros virtus"-sal, na de a saját lakótársaitól? (Ugyanis, amit a Társasháztól lop, azt a többi lakó fizeti meg.)

A mi régi társasházunkban egyébként volt hasonló eset (ott a közös helyiség világításának áramvezetékére kötött rá egy "kedves" lakótárs), neki három vehemensebb lakótárs elég egyértelmű - 8 napon túl gyógyuló - módon a tudomására hozta, hogy nem illik lopni a szomszédjaitól...(persze aztán járhattak ők is a rendőrségre, mert a végén mindenki feljelentett mindenkit) :))

Whitewolves # 2012.04.18. 11:49

Ismerősöm ... keramikus. A pincéjében egy kisebb égető kemencét használ. Veszélyes, vagy illegális átkötés nincs, és nem az eon, hanem a társasház (főtáv) konnektoráról üzemeltet, hoszabbítóról.

Mire számíthat, ha kiderül az ügy? Bizonyítható-e egyáltalán, ha nem látja senki pontosan mit is csinált.

Maximum kifizeti az áramot, ugye? Van valamiféle jogszabály erre? Veszélyezteti-e tűzvédelmi szempontból a lakókat a kemence?