testi sértés


ObudaFan # 2012.06.26. 21:23

A pénzbüntetést szabadságvesztésre változtatják, a bűnügyi költséget végrehajtják. Azért a szabadságvesztésre változtatás sem azt jelenti, hogy minden előzmény nélkül jönnek érte. Azzal lehet kihozni, ha a büntetést kifizeti.

kuszimo87 # 2012.06.26. 06:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A párom 2-3 évvel ezelőtt büntetve lett könnyebb testi sértés vádjával.A büntetés pénzbirság volt,ami 50000ft,plusz az orvosszakértő munkáját is neki kellett megfizetni,ami 67000ft.A fizetést részletekben kérte.De jött egy levél,amiben két csek volt,külön-külön a két összeggel.Sajnos olyan anyagi helyzetben vagyunk,hogy egyszerre nem tudnák megfizetni a két összeget.Voltunk több alkalommal a bíróság pénzügyi osztályán,de semmire nem jutottunk.Ennek már vagy 2 éve.Arra lennék kiváncs,hogy várható-e,hogy értejönnek és elviszik bilincsben?!Ezeket a dolgokat hol tartják nyilván?És mennyi idő ennek a lefolyása?Vagy ha el is viszik van e valami lehetőség,hogy kitudnám hozni?
Várom a választ!
Tisztelettel:Csilla

tilinkó # 2012.06.25. 13:04

Testi vétség miatt 90 nap fogházra vagy jó ég tudja mennyi pénz befizetésére ítélt a Biró nő (aki mindkét tárgyaláson prejudikálta a bűnösségemet, holott ha jól tudom az ügyész mit sem tudott kezdeni az egésszel így ez magánvádas tárgyalás második fordulóján történt.) A két tanú, egyikük a sértett maga a másik az apja, egymásnak ellentmondó módon nyilatkoztak: Sértett(tanú1): -testi lelki, anyagi élettársi közösségben éltünk (11 éven át) Apa (tanú 2). Nem voltak élettársak, a vádlott csak megtűrt személy volt. Sértett, a fojtogatás 10-15 mp-ig történt, Apa a fojtogatás 120 mp-ig történt, melyet a homályos tejüvegen keresztül láttam. Orvos szakértői vizsgálat: Történhetett a sértet állítása szerint, de nem biztos, szubjektív fájdalom érzet, felhám pír, súlyosabb sérülés okozására alkalmatlan volt. Élettársam fétis rendezvényekre jár és önmagát is sokszor megsebzi, most is látható volt a bal karja válltól csuklóig összevágva. Mikor a bírónő kérdezte az apát, hogy ez megszokott e a falcolás történni ő rágalomnak nevezte, kértem a bírónőt, hogy mereven tartott buksiját talán fordítsa el 20 fokkal és tekintse meg a sértett karját. Nem tette. Indoklása szerint mellékes a két tanú közti ellentmondás, nem lényeges a sértet szokása, és mivel a szakértő szerint megtörténhetett tehát meg is történt. Hozzá teszem nyilván azzal bőszítettem fel, hogy nem ügyvéd hanem a magam útján védtem magam. Hisz utolsó éves egyetemistaként a semmibe kilökve, nehéz lenne máshogy. Kérdés Élhetek e panasszal? És van e értelme? Mindenképpen megfellebbezem, kérjek e kirendelt ügyvédet? És a hozzáértők véleménye szerint mire számíthatok? Eddig polgári perben férfi bírókkal találkoztam, és azok mindig tárgyilagosak voltak , ez a nő nem.

Gabicsek # 2012.06.02. 19:12

Btk. 51. §
(3) A pénzbüntetés legkisebb mértéke harminc, legnagyobb mértéke ötszáznegyven napi tétel. Egy napi tétel összegét legalább kettőezer-ötszáz és legfeljebb kettőszázezer forintban kell meghatározni.

Kiszámolhatod. Ehhez képest a 300.000.-Ft. nem olyan sok.

szabolcs7711 # 2012.06.02. 16:04

Meg tudná mondani valaki számszerűen, hogy mi a maximális pénzbüntetés testi sértés vétség esetén?

Illetve tapasztalatokat hasonló esetben, hogy van-e értelme a perújításnak a korábban leírt részletek figyelembevételével?

Előfordulhat-e, hogy az elsőre megítélt 300.000 Ft-os összegnél is nagyobb összeget állapít meg a bíróság perújítás esetén?

ObudaFan # 2012.05.24. 18:32

Meg lehet próbálni a sértetti közrehatásra hivatkozni, de ha ez felmerült, csodálkoznék, ha az elsőfokú bíróság nem vette volna figyelembe.
Lehet perújítást kérni kirendelt védővel is, de ha jól értem, nem is tagadod a bűncselekmény elkövetését, így nem tudom, miért kérnél.

szabolcs7711 # 2012.05.24. 08:43

A tartozás 400.000 Ft, havi jövedelem 65.000, anyagi előnyszerzés nem játszott közre az ügyben, a sértett provokálta és egy korábbi ügyből kifolyóan lejáratta a per vesztesét.

Ezen körülmények mennyiben tekinthetők megalapozott indokoknak a büntetés mérséklésének kérelménél?
Illetve tapasztalat alapján, mire lehet számítani? A 300.000 Ft-os bírság reálisan mennyivel csökkenthető? Hogyan kell kezdeményezni a per újratárgyalását? Kell hozzá saját ügyvéd, vagy ilyen esetben is elegendő egy kirendelt ügyvéd?

ObudaFan # 2012.05.22. 11:22

Nagyon rosszul tudod, ez nagyon távol áll a maximumtól.

A pénzbüntetést úgy kell kiszabni, hogy - figyelemmel a cselekménnyel elért vagy elérni kívánt anyagi előnyre is - meg kell állapítani a pénzbüntetés napi tételeinek számát és - az elkövető vagyoni, jövedelmi, személyi viszonyaihoz és életviteléhez mérten - az egynapi tételnek megfelelő összeget.

Mivel az adósság is a vagyoni viszonyok része, meg lehet próbálni.

szabolcs7711 # 2012.05.21. 17:18

Üdv!

Egy ítéletet, amely testi sértés bűntette miatt 300.000 Ft pénzbírság megfizetését, ellenkező esetben 120 nap börtönbüntetést ír elő, meg lehet-e támadni, azzal az indokkal, hogy a vétkesnek van tartozása, a bíróság által figyelembe vett tényállással szembemenően?

Van-e reális esély, elő szokott-e fordulni, hogy a tudomásom szerinti maximális pénzbüntetést enyhítik?

A választ előre is köszönöm.