jogosulatlan címhasználat


Dokee # 2015.12.21. 11:12

Környezetemben "praktizál" egy áldoktor. Parabolikus doktori diplomára hivatkozva utcai táblán mint 'Dr..x.y
tiszteletbeli parabolikus doktor szerepel. Mint megtudtam
a személyazonosító igazolványába be is lett vezetve a "doktori" cím de már mint Dr és aposztróf nélkül.Mivel államilag nem ismert a 'Dr ,és érdekes módon senkinek nem tünt fel a csalás. Feljelentést tettem a rendőrségen és majd egy év vizsgálódás után se a kormányhivatalban a tévesen kiállító személyt ill. az áldoktort se marasztalták el,csak törölték az igazolványban a Dr-i titulust. A "kuruzsló" azóta is folyamatosan dolgozik és az utcai névtábláján is 'Dr titulust használ.
Antsz engedély nem kell a csontkovácsláshoz ill. egyéb alternatív okleveles képzéseken elsajátított gyakorlatokhoz. Ebben a lehetetlen helyzetben egyre pofátlanabb és szélhámosabb a megtévesztés a betegek kárára minden jogi következmény nélkül.....

limma # 2015.08.17. 15:01

De ennyi erővel magadnak is gyárthatsz. Mondjuk " ,dr "-t.

limma # 2015.08.17. 14:59

Hát de ők jogosan használják ezt a 'dr-t.

Többé kevésbé.

Az évszázad üzlete: adsz háromszázezret, én meg adok egy bársonykötésű iratot, mely szerint megfeleltél nekem, és ezért én úgy gondolom, te egy 'dr vagy.

Dr.Attika # 2015.08.17. 14:47

Egyébként szabálysértés a jogosulatlan címhasználat.

limma # 2015.08.17. 14:13

Megtaláltam, ne keressétek :-)

"Mi az a parabolikus doktori cím?

A fogalom Husvéth György, parabolikus doktor nevéhez kapcsolódik, aki korábban már dolgozott esztergályosként, masszőrként, csontkovácsként. Tőle lehet megkapni, pontosabban egy szóbeli alkalmassági vizsga után – ami félórás prezentációt jelent – átvenni a papírt, amely igazolja, hogy ezután már rendelkezünk a Hu-Man Medica Parabolikus/Szimbolikus Doktor, ’Dr titulussal, vagyis doktori címmel. Persze semmi sincs ingyen, és bizonyos követelményeknek meg kell felelni. Ilyen például az ötéves gyakorlat, de ettől a Husvéth honlapján szereplő információk alapján azért el lehet térni. Az anyagi vonzat pedig: a parabolikus doktori cím licencelése potom 249 ezer forintba kerül. És ami nem kell hozzá: érettségi, egyetemi diploma, tételek megtanulása, vizsga, kutatás, disszertáció.

Hogyan jött létre?

Az egésznek tulajdonképpen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) ad megfelelő jogi hátteret, ugyanis ez az „intézmény” vette lajstromba a Hu-Man Medica Parabolikus/Szimbolikus Doktor, ’Dr. kifejezést. Egy nyilvános adat szerint Husvéth György 2008-tól mostanáig tizenöt védjegybejelentést adott be, és egyet, ez utóbbit 2011-ben elfogadták. Így jött lére a Hu-Man Medica Parabolikus/Szimbolikus Doktorok Társasága, amelynek elnöke ézőpontját is megismerjük, de nem volt hajlandó nyilatkozni.

Megkeresésünkre az SZTNH illetékese elmondta, hogy e kifejezésből önmagában a ’dr. nem is használható, ugyanis ez így nem minősül védjegynek, vagyis nem licencelhető. Erről persze a „friss diplomások” nem tudnak és gyakran úgy használják a védjegyet mint titulust,’dr. X. Y.

Állásfoglalás

Az elmúlt hónapokban számos olyan jelzés futott be a Magyar Természetgyógyászok Szövetségéhez, hogy néhány természetgyógyász a nevében doktori címnek látszó titulust használ. Megjelentek a természetgyógyászok, masszőrök között olyanok, akik a nevük előtt egy apró vonással, azaz aposztróffal doktor (’Dr.) titulust tüntetnek fel, de tudomásunk van pedikűrös végzettségű 'doktorról is. Ezzel azt a látszatot keltik, mintha doktorok lennének, még ha az ' jel – alapos vizsgálódás esetén - ébreszthet is valami kétséget az igaziság felől. Ez a jelenség alapvetően ingathatja meg a megfelelő szakmai képesítéssel, és az azt a nevükben is használni jogosult doktorokkal szembeni bizalmat. Az elmúlt egy évben három rendőrségi megkeresés is érkezett hozzánk az „idézőjeles doktorokkal” kapcsolatosan.

A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége a 2013. április 12-i elnökségi ülésén 2. napirendi pontként tárgyalt aposztrófos doktori cím használatával kapcsolatosan a következő egyöntetű állásfoglalást hozta:

A Szövetség mindazon személyeket, akik a ’Dr, vitális ’doktor, parapszichológus ’doktor, alternatív tudományok ’doktora és ehhez hasonló címeket viselik, kizárja soraiból, ill. ezen címek használata a szövetség tagfelvételénél kizáró ok. A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége minden formában elhatárolódik ezen személyektől és tevékenységüktől.

A tudományos és szakmai jellegű kisdoktori, nagydoktori, Phd Dr. és egyéb tudományos fokozatot csak azon személyeknél fogadjuk el, akik a megfelelő magyar oktatási és állami vizsgarendszerben a magyar jogszabályoknak megfelelően kapták, ill. védték meg doktorátusukat, és a doktori cím használatára való jogosultságot igazolni tudják

A szövetség azon külföldön szerzett diplomákat, szakmai és tudományos fokozatokat fogadja el, melyek a magyar jogszabályoknak és joggyakorlatnak megfelelően kerültek honosításra.

A szövetség a díszdoktorok esetében a doktori cím használatát a szerzés helye és/vagy szakterület megnevezésével fogadja el. (Pl. Kiss János, a Hamburgi Egyetem díszdoktora).

A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége a továbbiakban:

· Az aposztrófos doktori címet használó személyek a szövetség kongresszusára, ill. a szövetség által társszervezőként szervezett egyéb rendezvényekre nem hívhatók meg előadónak.

· A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége elnöksége köteles jelenteni a tudomására jutott áldoktori címet használó személyeket az illetékes rendőri, ügyészi, valamint az illetékes egészségügyi szerveknek.

· A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége elnöksége kezdeményezi a doktori címmel való visszaéléssel kapcsolatban az oktatási, igazságügyi és egészségügyi tárcánál a doktori cím használatának pontosítását és felügyeletének szigorítását.

A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége elnöksége nem engedheti meg, hogy a külföldi és a hazai természetgyógyászat eddigi eredményeit, hitelét ezen önjelölt, a megtévesztésre alapozó áldoktorok csorbítsák, ill. tönkretegyék, ezért a Szövetség mindent megtesz ezen folyamat megállításáért.

Budapest, 2013. április 12.”"

limma # 2015.05.06. 11:26

Kedves Fórumozók!

Egy természetgyógyász kezdi úgy hirdetni magát, hogy:
'dr. XY (így, aposztróffal), de legutóbb már simán dr. XY-ként volt kiírva egy plakátra.

Orvosi egyetemi diplomája tuti nincs, de semmilyen más se.

Ha senki se jelenti fel, vígan használhatja a címet?

pazs # 2012.05.31. 06:37

Az emailcím személyes adat, különösen ha a személy nevét tartalmazza.

lajcsó # 2012.05.31. 05:29

Azt is mondhatod védekezésképpen, hogy "dr" ebben a formában nem doktort, hanem egészen mást jelent.

Bellerophontesz # 2012.05.30. 22:25

( személyi adat... nem személyes...)

Bellerophontesz # 2012.05.30. 22:06

:)
Milyen jó, hogy ilyen késői órán felnéztem ide. Látom az "ügy" megmozgatta a fantáziát.
Igen sajnos én is csodálkoztam, hogy nem utasították el egyből a feljelentést.
Ami a joghallgatói mivoltot és a könyvelést illeti, 18 évesen könyvelőként helyezkedtem el, de szívem mélyén mindig jogász szerettem volna lenni. Így néhány év múlva felvételiztem a Pécsi jogi karra, és ha nem is előszörre, de felvételt nyertem nappali tagozatra. Addigra már megvolt a mérlegképesem, a suli mellett vállalkozó lettem, de sok volt a kettő együtt, a vizsgák és a bevallási időszakok is mindig egy időre estek; így hát inkább úgy döntöttem hogy jog és nem könyvelés. Sajnos rá kellett döbbennem, ha meg is akarok élni, akkor bizony vissza kell térnem a könyveléshez, így hát ismét elkezdtem dolgozni vállalkozóként, és csak tervezem, hogy majd valamiképp a jövőben mégis le tudok majd szakvizsgázni diploma után. (bár nem vagyok már 20 éves, lehet sosem kapnék állást jogászként.)

Mindenképpen vissza jelzem, hogy mi történt a rendőrségen, egyébként 19.-n délelőtt lesz a meghallgatásom.

Nem tudom jó-e a még nem létező "jogászi logikám" , de az jutott eszembe, hogy a doktori cím, a titulus, jellegénél fogva mint olyan csak név előtt használható. A név pedig személyes adat. Véleményem szerint az email-cím semmiképpen nem tekinthető személyes adatnak...Így tehát az emailcímben használt rövidítés nem valósítja meg a szabálysértést. Vagy rossz a logika? Ha jó a logika ez védekezésképp tökéletes.

Üdvözlettel:

Beatrix.

(és köszönöm mindenkinek az eddigi hozzászólását, és a tanácsát )

pazs # 2012.05.30. 08:32

Ius latratus és Sherlock: Bellerophontesz eredetileg könyvelő, úgyhogy nem joghallgatóként szedte magára az adóbevallás elkészítéséhez szükséges tudást.

Sherlock # 2012.05.30. 08:28

Nem kell őt bántani, lehet hogy magamfajta tehetség, akkor meg rendben van.

ius latratus # 2012.05.30. 08:25

Adóbevallást joghallgatóként? Biztos bennem van a hiba, de én annak idején örültem, ha letudom valahogyan a gazdasági jellegű tárgyakat. Nemhogy adóbevallás elkészítésében segítsek... Félre ne értsd, ezzel csak azt akarom mondani, hogy a mai napig utálattal forgatom a NAV-os, meg egyéb dokumentumokat, mert nem is többek annál: utálatos számok mindenhol. Én a húgom adóbevallását múlt héten pénteken adtam fel. Igen, 25-én...
Persze, ezen átmegy mindenki. Én is azt hittem a Bevezetés a jog-és államtudományokba - stúdiumok elvégzése után, hogy már jogász vagyok, később meg azt, hogy már érdemben tudok segíteni kisebb-nagyobb ügyekben.
Francokat.

Már eddig is off voltam, de most még off:

Régebben karatéztam. Az első vizsgáim megszerzése után olyan harcművésznek képzeltem magam, akinek a saját edzője már nem tud újat mutatni, ezért létrehoztam egy klubot, ahol elkezdtük keverni a kung-fut a karatéval, némi kick-boksz, meg talán némi balett -amilyen hülyék voltunk simán belefért volna... Aztán egy-két év után visszamentem az edzőmhöz, barátságos maradt, én meg ott ragadtam, s rájöttem, hogy mennyire nem tudok én semmit...

On

Egyjogász # 2012.05.30. 08:11

Nálunk a házban lakott egy Doktor Ferenc nevű ürge, ő rendszeresen kapott úgy leveleket, hogy "Dr. Ferenc részére":)

wers # 2012.05.30. 07:59

most nem tudtalak követni KBS

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.30. 07:57

mivel a neve Draskovits

Draga János. "Tisztelt Dr. Aga..." De csak a történelmi hűség kedvéért. ;)

Sherlock # 2012.05.30. 07:23

Nekem ".md" van az email címemben, akkor én általános orvos vagyok?(medicinae doctor) Vagy ez csak a magyar címekre vonatkozik?

guba" # 2012.05.30. 05:32

dr. House ingatlanközvetítő, dr. Padló parkettakereskedő, na és a "csodálstos kutyadoki"...

Egyjogász # 2012.05.29. 21:45

Érdekes, hogy a rendőrség nem utasította el helyből a feljelentést (a feljelentést határozattal nyolc napon belül el kell utasítani, ha a feljelentésből vagy az előkészítő eljárás során beszerzett adatokból megállapítható, hogy a feljelentett szabálysértés nem szabálysértés), akkor ezek szerint valamiért szükségesnek látták az eljárás lefolytatását.(De jó egyébként, hogy kishazánkban már minden komolyabb ügyet felderítettek, és a rendőrségnek van ideje ilyen hülyeségekkel foglalkozni.)

Az egyébként jó kérdés, hogy az e-mail címben történő címhasználattal megvalósítható-e a szabs., szerintem sem, de sok érdekes hatósági jogértelmezéssel találkoztam már..:)) (Gondolom a feljelentő arra hivatkozhatott, hogy az email címben szereplő dr. alapján azt hitte, hogy tényleg doktor vagy.)

Majd jelezd itt, mit mondtak a rendőrök, mert az egyik ismerősömnek "doktorkotász"-szal kezdődik az email címe (nagy Tanú rajongó), és ha meszelnek a yardék szólok neki, hogy legyen óvatos, mert "statuálás van"....:))))

Gabicsek # 2012.05.29. 20:08

De száz szónak is egy a vége, ilyet még nem is hallottam:) Senki nem köteles olyan email címet választani, ami az igazat tartalmazza, azt mindenki tudja, hogy ez szabadon választott, azt írok, amit akarok, minden jogi következmény nélkül.
Nincs is semmilyen jogkövetkezménye a email-cím választásnak, ebből kifolyólag természetesen jogszabály sincs arra, hogy a felhasználónév mit tartalmazhat.
Nagyon haragudhat Rád az illető, ha megpróbál mindenbe belekötni.

Gabicsek # 2012.05.29. 20:02

Akár ezt is előadhatod a szabálysértési hatóságnál:)

Bellerophontesz # 2012.05.29. 19:59

:)

Gabicsek # 2012.05.29. 19:52

Szerintem sem. Ez nem jogosulatlan címhasználat, ha soha nem használtad a neved előtt.
Email címet bárki, bármilyet használhat, az véleményem szerint nem meríti ki.
Ez olyan, mintha az email címem kurvavagyok@freemail.hu lenne, és eljárást indítanának azért ellenem tiltott kéjelgésért:)

Bellerophontesz # 2012.05.29. 19:27

Köszönöm a választ !

Beatrix.

ObudaFan # 2012.05.29. 14:00

Ez így nem szabálysértés szerintem.