Magánlaksértés


Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.06. 09:45

Mi annak az ingatlannak a telekkönyvi besorolása?

Szomorú örökös # 2021.06.06. 09:44

Krisz74

Attól, hogy több topikba beírod ugyanazt, még nem lesz gyorsabb a válasz.
Főleg hogy ez a szabályzatban is külön tiltva van. Ezt pl. olvastad-e?

A felhasználó külön értesítése nélkül törölhetők:

Mindazok a hozzászólások, szándékosan ismételt kérdésfeltevések, melyek a Fórumon közzétett felhívás ellenére a Fórumon – egy témán belül, vagy különböző témákban – többszörösen szerepelnek. Ebben az esetben felhasználó valamennyi adott kérdéshez kapcsolódó hozzászólása törlésre kerül.

Krisz74 # 2021.06.06. 09:13

A következőben kérem a segítséget!

A tulajdonomban van egy külterületi telek, mely részben kerítéssel elhatárolt. Az út ahonnan megközelíthető, csak részben elkerített.
Hulladékgazdálkodási hivataltól 3 személy előzetes értesítés nélkül belépett a területemre. Erről a szemle alapján készült jegyzőkönyv tanúskodik.

Az egy dolog, hogy nem szóltak, hogy jönnek ellenőrizni, ami önmagában is törvénysértő, véleményem szerint, de az , hogy bemennek a magánterületemre,oda, ahol lakhatásra szolgáló épület is van, én úgy gondolom, hogy nem épp törvényszerű.
A behatolást tényét saját maguk által készített jegyzőkönyv támasztja alá.

Kérem a segítséget, hogy milyen törvényi hivatkozással fogalmazhatok meg levelet, mi a pontos definíciója az említett cselekménynek.

rigoz # 2020.07.20. 17:57

@drbjozsef: Hát vagy úgy, avagy nem e-mailben történt ez a publikálás, hanem rosszul fejezte ki magát a kérdező...

drbjozsef # 2020.07.20. 17:44

"email-en keresztül publikusan megosztotta."

Publikusan? Hogyan, levelezőlistán?

rigoz # 2020.07.20. 17:17

Feljelentést nyugodtan lehet tenni, bár valószínűleg ez inkább a szabálysértési alakzata lesz a magánlaksértésnek, illetve a személyiségi jogsértést valósított meg. De mind a büntető-, mind a szabálysértési eljárás rendőrkapitánysági hatáskörbe tartozik, ezért ennek nincs jelentősége annak tekinteében, hogy a feljelentést hova kell, illetve lehet benyújtani, megküldeni. Feljelentésben kifejezetten kérni kell az elkövető megbüntetését és a bűncselekmény elkövetésétől számított 30 napon belül lehet megtenni. E határidő elmulasztása a büntetőeljárás akadálya.

Utóbbi tekintetében törvényszéki hatáskörbe tartozó, kötelező jogi képviseletes perindításnak van helye.

Bogba83 # 2020.07.20. 17:13

Üdvözlet,

Társasházi közös tulajdonban, de kizárólagos használatban lévő kertrészről lenne szó, amelyre a házirend szabályai szerint is csak akkor jöhetnek be ha előtte a lakóval, azaz velem egyeztetnek.

Ennek ellenére az egyik lakó bejött a területre, és fotókat készített a mi lakrészünkről, amin a teraszunk, az azon levő tárgyak illetve a nappali fal, és ajtó látszik. Ezt később online, email-en keresztül publikusan megosztotta.

Van-e jogom feljelentei, illetve ha igen, annak mi a módja?

Köszönettel,

lajcsó # 2019.08.18. 07:18

Még annyit, hogy a szerelő bizonyára tudta hogyan kell beállítani a kamerát.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.17. 10:20

Ott a pont. :D

alfateam # 2019.08.17. 09:27

csaszi2ka!

A kerítés mellé a Te oldaladra leásol egy oszlopot az oszlopra egy táblát ami a kamerát takarja.
A hatást fokozhatod rajzolsz valamit a táblára vagy csak egy tükröt teszel rá...

Immaculata # 2019.08.17. 08:11

Birtokvédelmet kérhetsz.
:) Az nem jelent biztonságot, ha a szomszéd tudja, mikor üres a ház.

lajcsó # 2019.08.16. 21:09

"így a kamera teljesen a mi bejárati ajtónkat és az előtte lévő teraszunkat látja. Sőt szerintem a konyhai ablakunkon is belát."
Ezt, hogyan tudnád bizonyítani?
Egyébként a szomszéd kamerája számodra is biztonságot nyújt.

csaszi2ka # 2019.08.16. 20:19

Segítséget szeretnék kérni a következő problémám kezeléséhez:
Családi házban lakom és a szomszédom a háza falára a mi oldalunkra amely a háza hátsó fele kamerát szereltetett fel. Az Ő háza kb. 30 cm-re van az oldalkerítéstől és így a kamera teljesen a mi bejárati ajtónkat és az előtte lévő teraszunkat látja. Sőt szerintem a konyhai ablakunkon is belát. A felszereléskor közöltem vele és a szerelővel, hogy ehhez nem járulok hozzá. Ennek ellenére felszerelték. Mit tudok ez ellen tenni? Hova fordulhatok? Mi a szabály a családi házas övezetben a kamera felszerelésének?
A tanácsadást előre is köszönöm.

alfateam # 2019.08.08. 11:47

örülj neki ,hogy elvitte és ezzel le is zárhatnád ezt a zavaros történetet.

2gyerekesanyuka # 2019.08.08. 10:28

Kedves Tagok és Hozzáértők!
Kérem segítsetek az alábbi problémában .
A következő eset történt velem .
2018 . augusztusában megállapodást kötöttünk szóban az egyik ismerosunkkel mi szerint van egy autója el szeretne adni , mi pedig éppen vásárolni szerettünk volna . Megegyeztünk a vételárban ami 500 ezer forint volt . Reszletfizetesben allapodtunk meg , konkrétan kitétele nem volt hogy mekkora összeg , a lényeg hogy novemberig kifizessuk neki. Mivel az édesapja tulajdona volt , aki nem tartózkodott itthon nem tudtuk atiratni az autót , így kolcsonadasiszerzodest írtunk ami október 31-ig szólt .
Amikor elhoztuk tőle az autót kifizettunk 150 ezer ftot , szeptemberben pedig ugyan csak 150 ezret adtunk neki. Sajnos mivel régóta ismertük papírt nem írtunk róla.
Októberben egy balesetben összetört a fent nevezett autó , amelyről kiderült időközben hogy nagyon sok hibája volt .
Mivel az autó az édesapja néven volt továbbra is , többször megkerestük hogy mi legyen a továbbiakban mivel már nem érdemes atiratasert fizetni, mivel totalkaros lett az autó . Mivel kifizettunk 300 ezer ftot , a fennmaradó összeget meg kérte tőlünk egyszer , amit akkor nem tudtunk oda adni , de többször kerestük hogy mi legyen a folytatásban az autóval . Mivel mi eladni , vagy leadni bárhol nem tudtuk mert nem volt a tulajdonomban.
A legutolsó beszélgetésünk vele februárban volt amikor abban egyeztünk meg ha lesz neki és nekünk egy olyan időpont akkor leülünk és megbeszéljük a továbbiakat . Ők ez idő alatt kivonták a forgalomból az autót és nem keresték minket .
Azt elkell mondanom hogy 500 km a távolság közöttünk és az előadó között .
Ezt igazából azért írtam le hogy érthető legyen a következő ami miatt írtam .
Vasárnap éjszaka amíg mi aludtunk a gyermekeimmel, éjszaka az autót kilopták a bekerített udvarunkrol. Az eladó fia volt , feltételezhetően nem egyedül . Nem láttuk hogy ők voltak , mivel aludtunk , de mivel megkerestük hogy eltűnt az autó , beismerte hogy ő vitte el mert az övé .
Tőlünk egyszer sem kerte hogy szeretné elvinni.
Ebben az esetben kihívták a rendőrséget akiknek elmeséltem és azt mondták hogy maganlaksertesert tehetek feljelentést . Jeleztem feléjük hogy szeretném megtenni és abban egyeztünk meg a rendorseggel hogy majd keresnek és bemegyek írásban feljelentést tenni .
Ugye ezért büntethetőek az elkövetők csoportosan elkövetett maganlaksertesert ?
És továbbiakban mivel már 300 ezer ftot kifizettem az autóért , esetleg nem volna valamilyen jogom hozzá ?
Mellette meg kell említenem hogy már árulja az autót ,amit ha úgy nézzük kilopott az én udvarombol.
Köszönöm a válaszokat .
És kérem bárki bármilyen tanáccsal tud szolgálni , tegye meg . Nagyon fontos . Mert nagyon felháborított az eset .
Szép napot !

rigoz # 2019.07.23. 09:56

Tisztelt zefira!

Szerintem ezzel személyiségi jogi perben jogilag mit kezdeni, abban viszont a jogi képviselet kötelező.

zefira # 2019.07.23. 09:26

Tisztelt Szakértők, szeretném a segítségeteket kérni:
Családi házban lakok és 2019.07.04-én leolvasták az áram-és gázórát. Természetesen nem voltam otthon, nem adtam senkinek sem engedélyt, sem meghatalmazást arra vonatkozóan, hogy az udvarba a távollétemben bárki bejöhessen, de még értesítőt sem kaptam a leolvasás tényéről. 2019.07.12-én panaszt tettem az E.ON-nál, 2019.07.22-én azt a hivatalos választ kaptam, hogy a „munkatársunk a leolvasás idején az Ön ingatlanától néhány házra lakó rokona (anyósa) mondta a leolvasó kollégánknak, hogy menjen be nyugodtan az Ön fogyasztási helyére”. Anyósom 4 éve nem jöhet be az udvarba, beszélő viszonyban sem vagyunk.
Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy anyósom végre belássa, az ingatlan ügyeinek intézésében nem vehet részt, a tudtom és engedélyem nélkül nem dönthet semmiben. Sajnos a szép szó, a figyelmeztetés évek óta nem használ. Szeretném elkerülni, hogy a jövőben ne engedhessen be senkit az udvarba, mert ha most beengedett egy idegen embert, akkor a távollétemet kihasználva bármikor beenged valaki mást is.
Kiegészítésként még annyit, hogy a volt férjemmel fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok, de ő életvitelszerűen már 8 éve külföldön él, az ingatlan rendben tartása évek óta az én feladatom. Az E.ON-nal szerződő fél én vagyok és a számlákat is én fizetem. Haszonélvezete az ingatlanon nincs senkinek.
Az E.ON-nal veszekedni nem akarok, nincs is értelme, majd jövőre, ha újra leolvasás van, személyesen elbeszélgetek a munkatársukkal.
Válaszotokat előre is köszönöm.

rigoz # 2019.02.26. 13:05

Tisztelt csubbakka!

Az nem "magánvádas", hanem magánindítványra üldözendő lesz.

Ez annyit tesz, hogy ki kell fejezni az elkövetéstől számított 30 napon belül, hogy kéri az elkövető megbüntetését.

Ezt írásban vagy jegyzőkönyvezés terhével, szóban kellene megtenni.

oligaliga # 2019.02.26. 13:02

csubakka

Btk.
221. § (1) Aki más lakásába, egyéb helyiségébe vagy ezekhez tartozó bekerített helyre erőszakkal, fenyegetéssel vagy hivatalos eljárás színlelésével bemegy, illetve ott bent marad, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A feljelentést a rendőrségen tedd meg.

csubbakka # 2019.02.26. 12:32

Kedves Tagok, Hozzáértők,

Kérem segítsetek az alábbi problémámban.
Van egy zártkerti telkem, mely kerítéssel körül van határolva. "Jó" szomszéd átmászott létrával és kivágta egy 50 éves szálegyenes fenyőmet - gondolom zavarta a kilátásban - illetve ha már ott volt egy ugyanilyen idős nyírfámat. Mindkettő egészséges fa volt.
Rendőrségi feljelentést tettem és utána kiderült számomra, hogy ez egy rongálás (értékhatártól függően bűnügyi vagy szabálysértési, de ez más téma). Illetve azt tanácsolták, hogy tegyek magánvádas "feljelentést" magánlaksértés miatt.
Az utóbbival kapcsolatban kérdezném, hogy helytálló ez az információ, nmegáll-e ez magánlaksértésnek (létrán jött át a másik szomszéd tetten érte/látta. Illetve, hogy ezt hol kell bejelenteni bíróság, kormányhivatal, rendőrség?

Köszönettel
Attila

Bori Bori # 2018.12.28. 18:25

Csoportosan megerőszakolták a zárat.

Vadsuhanc # 2018.12.28. 18:02

Így magánlaksértés. Magánindítványt kell előterjesztened az ügyben a tudomásodra jutás követő 30 napon belül.

Azt, hogy érdemes-e feljelentést tenned neked kell eldönteni. Az erőszakot és a csoportos elkövetését szerintem felejtsd el.

Asztallap # 2018.12.28. 17:51

Köszi szépen, a lakásba bejelentkezés elmaradt (neki is), de a bérleti szerződés a nevemre szól, cuccaim ott vannak, lakbér az én számlámról ment el minden hónapban.

Vadsuhanc # 2018.12.28. 17:13

Ha a bérleti szerződés a nevedre szól és a lakásba be vagy jelentkezve tehetsz lépéseket az ügyben.

Asztallap # 2018.12.28. 16:54

Kérdésem: párommal megromlott a viszony, ésatöbbi, a lényeg:

  • van egy közösen bérelt házunk, amit 2019 jan. 10-el mondtunk fel, addig ki van fizetve (kifizettem).
  • 2 hete elszállítottam pár személyes dolgomat az új lakásomba, de még maradtak ott dolgaim
  • nem aludtam már ott 2 éjszaka, de nappal használtam a házat (otthonról dolgozok)

A 2. éjszaka után, délelőtt nem tudtam bemenni a házba, mert az ex lecseréltette a zárat a tulajdonossal. Arra hivatkozott, hogy én már nem lakok ott életvitelszerűen. Rendőrt hívtam, ő utasította a nőt arra, hogy adjon kulcsot az új zárhoz. Mint megtudtam, elhívta a tulajdonost mindkét éjszaka, hogy megnézze ott alszom-e, a 2. éjszaka már meg is állapították, hogy én életvitelszerűen elköltöztem, jött zárcsere. A párom 14 éves lányát hagyta otthon aznap, aki nem engedett be, majd hazajött a nő, és és ő sem akart beengedni.

Kérdésem, megvalósult-e a magánlaksértés az ex (és esetleg csoportosan a tulaj) részéről, számít-e, hogy este 10 után követték el faluhelyen, elkövettek-e dolog elleni erőszakot a zár ellen - azaz érdemes-e feljelentéssel honorálni a buzgalmat?

Köszi szépen a válaszi!