Károsult nem tekinthet bele az eljárásba?


Gabicsek # 2012.06.21. 11:10

Mivel te vagy a károsult, neked is kellett volna határozatot küldeni, ami ellen neked is van jogorvoslati lehetőséged.

2012. évi II. törvény:

41. A sértett

54. § (1) Sértett az, akinek a szabálysértés sértette vagy veszélyeztette a jogát vagy a jogos érdekét.

(2) A sértett az eljárás bármely szakaszában észrevételt, indítványt tehet, jogairól és kötelességeiről a szabálysértési hatóságtól, az ügyésztől és a bíróságtól felvilágosítást kérhet, megtekintheti az őt érintő iratokat, azokról másolatot kérhet, illetve készíthet.

79. A határozat közlése

95. § (1) A szabálysértési hatóság, illetve a bíróság a határozatát azzal közli, akire az rendelkezést tartalmaz. Az eljárás alá vont személlyel közölt határozatot képviselőjével is közölni kell. Ha az eljárásban a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény 11. §-ában meghatározott igazolást állítottak ki, az eljárást lezáró határozatot az áldozatsegítő szolgálattal is közölni kell.

(2)18 A szabálysértési hatóság a sértettel és képviselőjével közli az eljárás alá vont személy felelősségét megállapító vagy az eljárást megszüntető határozatot, illetve a bíróság hatályban tartó vagy megváltoztató végzését.

82. Panasz a szabálysértési hatóság határozatával szemben

98. § (1) A szabálysértési hatóságnak az elővezetés kivételével a kényszerintézkedés tárgyában hozott, továbbá a feljelentést elutasító, illetve a szabálysértési eljárást megszüntető, valamint a kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelmet elbíráló határozatával, illetve intézkedésével szemben az eljárás alá vont személy és képviselője, a sértett és képviselője, valamint a rendbírsággal sújtott személy panaszt tehet.

véső (törölt felhasználó) # 2012.06.21. 04:37
Kerekes Ádám # 2012.06.20. 21:04

Tisztelt Jogértők!

Egy évvel ezelőtt volt egy balesetem amiben 100%-ig vétlen vagyok. A másik felet meg is büntették és szabálysértési eljárás folyik ellene. Rendőrségi helyszínelés történt, de nem kaptam róla dokumentumot, sem határozatot a baleset körülményeiről.

Megkértem a rendőrségen, hogy betekinthessek az eljárás során létrejött rendőrségi határozatba, amit a vétkes sofőr megfellebbezett. A rendőrség megtagadta, hogy megnézhessem, mert nem jogerős.

Mi az én jogorvoslatom? Nem nézhetek bele egy ügybe amiben én is érintett vagyok? Mit tegyek a rendőrséggel? Pereljem be őket?

A rendőrség miért nem adta ki nekem a helyszínelés során keletkezett információkat, melyből egyértelműen kitűnhet, hogy a másik fél gépjárműve az okozó?

Előre is köszönöm a használható választ.