büntethetőség elévülése?


ObudaFan # 2012.08.21. 12:32

A büntethetőség elévül a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de - ha e törvény másképp nem rendelkezik - legalább három év elteltével.

A zsarolás alapesete maximum öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a büntetés azonban két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a zsarolást

  1. bűnszövetségben,
  2. élet vagy testi épség elleni avagy más hasonlóan súlyos fenyegetéssel,
  3. hivatalos személyként e jelleg felhasználásával avagy hivatalos megbízás vagy minőség színlelésével

követik el.

Csalás esetén a felső határ egyrészt az elkövetési értéktől, másrészt egyéb minősítő körülményektől függ.

Az elévülést viszont félbeszakítja a büntető ügyekben eljáró hatóságoknak az elkövető ellen a bűncselekmény miatt foganatosított büntetőeljárási cselekménye. A félbeszakítás napján az elévülés határideje ismét elkezdődik.

android # 2012.07.02. 09:37

Sziasztok,érdeklődni szeretnék,hogy pontosan mikor évülhet el egy egy bűneset.
Van egy egy 2006-os decemberi zsarolásos ügyem ami 2007-februárjában került a rendőrséghez két tettes is van de az elsőrendű gyanúsított ismeretlen helyen van,volt pár tárgyalási nap is kitűzve de egyiken sem jelent meg és ezt az ügyet az ügyésség szerette volna külön-külön letárgyalni de a bíroság nem hagyta.A másik ügy egy 2007-es csalás vétsége abból a mai napig nem volt tárgyalás.Mindkét esetben az elsőrendű vádlott nincs meg a mai napig.Érdeklődni szeretnék,hogy ez így még meddig húzodhat mert ugyebár az elkövetés napjátol is meg a feljelentés napjátol is eltelt már öt év.Én sajnos nem értek ezekhez,minden választ megköszönnék.:)