tömegközlekedési bírság


Véleményem # 2012.08.02. 18:21

wlaci

Jogos volt az egész intézkedés. Az írásodban némi felesleges kukacoskodás van.

A továbbiakban Gabicsek írásával megegyezően tudnék reagálni.

Gabicsek # 2012.08.02. 09:05

A legnagyobb hiba belemenni egy peres eljárásba, mivel nem volt érvényes menetjegye. Az ugyanis nem érvényes, ami nincs kezelve. Egy peres eljárás az eredeti bírság sokszorosát fogja kitenni, aminek megfizetésére őt fogja a bíróság kötelezni.
Mivel a jegyét nem kezelte, bizonyítékként csatolták azt a bírsághoz, és az jogos.
A legjobb lenne majd megfizetni a bírságot, mivel az ellenőröknek igaza van, legfeljebb részletfizetést kell kérni.

wlaci # 2012.08.02. 07:54

Kedves Fórumozó Szakértők!

Édesanyám orvosi okokból kifolyólag leutazott vidékre. Itt villamossal kezdett el közlekedni, amire meg is vette a jegyet, de mire felszállt, már "el is felejtette", hogy hol van, mert a jegyet elfelejtette kezelni (ez egyrészt betudható az egészségügyi kondíciójának, másrészt ahhoz van szokva, hogy Budapesten bérlete van).
Az ellenőrök természetesen jöttek, akiknek édesanyám csak a kezeletlen jegyet tudta odaadni. Persze az ellenőrök nem voltak hajlandók semmiféle méltányosságot gyakorolni, édesanyám meg nem volt hajlanó helyszíni bírságot fizetni, mert már így is elég pénzébe került az egész út, így végül rendőri intézkedése került a sor. Végül is az elmondottak alapján minden szabályszeűen zajlott le, de az ellenőr nem volt hajlandó visszaadni a kezeletlen jegyet, mert hogy "akkor mivel bizonyítsa a szabálysértést?". Ráírta a dátumot, meg a bírság összegét, és szépen hozzácsatolta a fejlentési lapjához. Na, most szvsz egy jegy igen nehezen köthető egy személyhez max., ha az illetékes hatóságok ujjlenyomat mintát vesznek róla. Ráadásul az ellenőr azt is megemlítette, hogy a villamoson kamerák üzemelnek, így pláne nem értem a dolgot. Az intézkedő rendőrök nem foglaltak ebben állást, ők csak igazoltattak, és felvették az adatokat, amit majd a helyi közlekedési társaságnak kérésre kiadnak. Ezzel nincs is semmi gond, de ha már megbüntetik, legalább a jogos tulajdonát ne vegyék el, mivel így most kilátásban van egy szép kis bírság, és mégegy jegyet kellett vennie a későbbi utazáshoz. Kérdésem az volna, hogy a jegy elkobzása jogszerű volt-e (ha igen kötelesek-e az eljárás lefolytatását követően visszaadni?), illetve hogy érdemes-e ilyen esetben méltányossági kérelemmel élni, ill. ha nem adják meg, és ő továbbra sem hajlandó fizetni, egy peres eljárásba belemenni egészségügyi okokra hivatkozva.

A válszokat előre is köszönöm.