kirendelt védőügyvéd csere


Dr.Attika # 2012.08.03. 17:25

Fogva tartott esetében meg a bv-be kell járogatni, ami sok olyan költséggel és idővel jár, amit nem vagy nem kellően térítenek.
Budapesten a Venyigébe ki és vissza 2 óra. Be-kiléptetés fél óra. Ha sziréna van, akkor lehet egy óra is.
Meg figyelembe kell venni, hogy a hatóság a neki tetsző ügyvédet rendeli ki. "Kekeceket" nem rendelnek ki.

Egyjogász # 2012.08.03. 17:03

Szerintem ha komoly az ügy, jobban teszi, ha fogad (és fizet) magának egy ügyvédet. Régi tapasztalat, hogy akit jól megfizetnek, lelkesebben végzi a munkáját.

Persze nem akarok általánosítani, biztos van ügyvéd aki azért a "fagyipénzért" (sic., egy ügyvéd kolléga kifejezése), amit a kirendelésért kap is pontosan ugyannyit és olyan lelkesedéssel dolgozik, mintha a megbízótól százezreket, milliókat kapna.

Van ugyan, amikor szeretik a kirendelést, ha valami felkapott ügy, és a kirendelt védő mondhatja az okosakat a TV-ben (jó reklám). Persze a celebeknek általában fussa ügyvédre, így ez nem gyakori.

lajcsó # 2012.08.03. 16:00

Be. 48. § (5) bekezdése alapján: "A védő kirendelése ellen nincs helye jogorvoslatnak, de a terhelt - indokoltan - más védő kirendelését kérheti. A kérelemről az a bíróság, ügyész, illetőleg nyomozó hatóság dönt, amely előtt az eljárás folyik."

Anita1979 # 2012.08.02. 19:20

Üdvözlet!
Egy ismerősöm rablás gyanújával van előzetes letartóztatásba. Kirendelt védőügyvédje van, azonban úgy érzi, hogy ez az ügyvéd nem tesz meg érte mindent. Nem segít neki semmiben, nem ad tanácsot, inkább elutasítóan viselkedik, látszik rajta, hogy nyűg az egész ügy neki, stb.
Van lehetőség másik kirendelt védőügyvédet kérnie? Ha igen, azt hogyan és kitől kell kérnie? A kérelmében meg kell indokolnia, hogy miért kérne másik védőügyvédet?
Meddig kérhet másik védőügyvédet (pl. amig a vádat át nem adják vagy akár a tárgyalás előtt is?)