Felvételek (videó, hang, kép)


kovacs_dora # 2012.08.08. 19:26

Tisztelt Fórumozók!
Köszönöm a válaszokat! Ma beszéltem a másodrendű vádlottal, aki elmondta nekem, hogy az eljárás előtt a védőjével kérvényezték a kép és hangfelvevő eszköz által történő felvételt. 2012. májusában volt egy tárgyalás, ahol a másodrendű védője nem tudott megjelenni, mivel beteg volt. A bírónő 23 perces tárgyalást tartott. A másodrendű a beadványban kérte, hogy az összes tárgyalásról készítsenek felvételt, viszont a bírónő a 2012. májusi tárgyalás (elnapolták, de a bíró megnyitotta, és számbavételezett) megnyitásáról nem készített felvételt, és erről nem kérdezte meg a másodrendű vádlottat. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezzel szabálysértést követett el? Véleményem szerint nem tartotta be a beadványban leírtakat. Gondolom, hogy nem a bírónőnek a posztja eldönteni, hogy melyik tárgyalásról akar felvételt készíteni, és melyikről nem. A másodrendű előre megelőlegezte a kép és hangfelvevő eszköz díját.

Tisztelettel:
Kovács Dóra

Véleményem # 2012.08.08. 06:04

Gabicsek megválaszolta, elég egyértelmű.
Véleményed szerint felhasználható lenne, de sajnos ez nem így működik.

kovacs_dora # 2012.08.07. 17:40

És nincs valami kiskapu amit ki lehet játszani? Esetleg valami jogszabály? Véleményem szerint azzal, hogy a tanúk elfogadták a kép és hangfelvétel készítését, azzal azt is elfogadták, hogy a bíróság, a vád, illetve a védelem felhasználja.

Gabicsek # 2012.08.07. 16:50

Kérheted. Ha nem járulnak hozzá, nem fogják kiadni. Vannak személyiségi jogok is.

kovacs_dora # 2012.08.07. 16:45

Köszönöm a választ! És ha nem járulnak hozzá, akkor én nem nézhetem meg a felvételeket? Kérhetem a bírótól, hogy konkrét jogszabályra hivatkozzon nekem?

Gabicsek # 2012.08.07. 16:37

Igen. Ahhoz hozzájárultak, és nem ahhoz, hogy azt neked tovább adják.

kovacs_dora # 2012.08.07. 15:17

Tisztelt Fórumozók!
Mint korábban említettem van egy büntetőügyem, és a bírónak írtam egy kérvényt, hogy adja ki nekem a tárgyalásokról készült jegyzőkönyveket, és a kép és hangfelvevő eszköz által készült felvételek. A bíró a jegyzőkönyveket kiadta, de a kép és hangfelvevő eszköz által készült felvételek nem, mivel ezt ezzel indokolta. "Tájékoztatja továbbá a bíróság, hogy ezen anyag kiadásához szükség van a tanúk személyiségi jogainak védelme érdekében az érintettek hozzájáruló nyilatkozatának beszerzésére is, melynek beérkezését követően fog határozni a bíróság a kérelme engedélyezéséről.". Véleményem szerint a tanúk hozzájárultak ahhoz, hogy őket a kép és hangfelvevő eszköz rögzítse, mivel a tárgyalás megnyitásakor a bírónő tájékoztatta őket, hogy a tárgyalásokról kép és hangfelvétel készül. Most mit csináljak?
Kérem segítsenek!
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Kovács Dóra