Hatóság félrevezetése


Gabicsek # 2012.09.18. 12:39

Feltehetően lesz folytatása, mivel gondolom, van rendőri jelentés is.
Az illetékes nyomozó ügyészség fog eljárni. És nem hatóság félrevezetésének vétsége, hanem hamis vád bűntette miatt. Ezt három évvel tolerálja a törvény, de csak akkor, ha nem indult büntetőeljárás a feljelentés alapján.
A fiad nem feljelentést akart tenni, hanem a feljelentést megtette. Az is annak minősül, ha az intézkedő rendőrnek hamisan állítja, hogy ki követett el sérelmére bűncselekményt.

Dexter06 # 2012.09.17. 19:52

Jó estét!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy abban az esetben, hogy a témában említett bűncselekmény esetén milyen bűntetésre számíthat az elkövető?
Törtnt ugyanis, hogy a fiam, az egyik este az éjszakain, a végállomáson hagyta az iratait, de mivel ittas volt, ezt nem vette észre csak amikor már leszállt. Első ötletből vezérelve felhívta a rendőrséget és feljelentést akart tenni egy általa kitalált személy (igazság szerint nem kitalált személy, hanem egy olyan személy ellen, aki egyszer már kirabolta, de soha nem kapták el) ellen. Még a rendőri intézkedés alatt az ott tartozkodó civilek megtalálták a tárcát, így a fiam "lebukott". Még a helyszínen kiállítottak egy csekket, egy helyszíni bírságot igazoló csekkett, állítólag a maximálisan kiszabható büntetést kapta.
Konkrétan az érdekelne, hogy az ügynek lesz e folytatása, vagy ezzel a bírsággal "megúszta-e" a dolgot?

A választ előre is köszönöm!