fenyegetés, zaklatás


Burn Out # 2018.03.25. 08:47

Zsani19: Konkrét dátummal megjelölve írásban fel kell szólítani az ingatlan elhagyására. Le kell írni, hogy a továbbiakban lakáshasználatot nem biztosítotok a részére. Ha nem költözik ki, akkor lakáskiürítés iránt pert kell indítani.

Másik: amikor egyszer nincs otthon, akkor össze kell szedni a cuccait, ki kell rakni az ajtó elé, a zárat meg le kell cserélni. Ettől tuti ki fog akadni és tőrni-zúzni fog.

Zsani19 # 2018.03.24. 23:19

Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy alábbi ügyben jogilag mit léphetünk?
Édesanyám élettársa állandóra be van jelentve nálunk. Ha édesanyám bármiért szól neki,fenyegeti, hogy megöleti valakivel,megveri,nem is merem ott hagyni soha kettesben vele,nehogy történjen valami és még segítsége se legyen.
Egy alkalommal megütötte,a kórházban enyhe koponyasérülést állapítottak meg.
Ennek ellenére, nem jelenthetjük ki,mivel itt lakik jelenleg. Azt mondja, hogy ha lenne miből,elmenne,de nincs munkája és nem is keres,így erre hónapokat is várhatunk.
Feljelenthettük volna, de maguk a rendőrök is csak annyit mondtak, hogy ennek nincs sok értelme, maximum pénzbírságot kapna,illetve ha kijelentjük akkor elviszik, de mivel nem tehetjük meg, így ez egy körforgás.

manoka0028 # 2018.03.13. 15:47

Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni egy számomra igen fontos ügyben.
Régebben fenyegettek olyan dolgokkal például ha nem fekszek le,hogy ha nem teszem meg amit kér intim képeket küld el rólam mindenkinek, ki teszi egy közösségi oldalra- ez a közösségi oldal a Facebook amit mindenki jól ismer. Ez a fenyegetés később abba maradt. A mai nap 2018.március 13-án szintén egy újabb fenyegetés kezdődött ugyan így, ha nem teszem amit kér az intim képeket rólam feltölti a közösségi oldalra névvel mellékelve amit egy állítólagos volt barátomtól kapott meg. Mondtam neki ha van kép küldje el nekem és nevet is hogy kitől kapta de nem küldte csak annyit mondott tegyem amit kért hogy kitudja elégíteni szexuális vágyát vagy feltölti a közösségi oldalra.
Szeretném a tanácsotokat kérni, forduljak a rendőrséghez, jelentsem fel ?!

Gabeszcbr # 2018.02.25. 22:44

Kedves Vadsuhanc!

Nos valóban,volt egy levél ami ezt (jóval ezelőtt)megelőzte.
Kb 4 hónapja írtam,elég zaklatott idegállapotban,s nyilván nem a második alkalom után..,ja s miután magas vérnyomást diagnosztizáltak..
A levél :
"Na elmondom,hogy lesz.
Mivel a sorozatos zajok,zörgések,kalapálás nem szűnik,sőt mostanában mindennaposak a nyikorgó ágyon való"üzekedések"is,a következőt teszem.
Mivel kést nem vághatok a torkotokba,mert nem akarok sittre kerülni,a személyes találkozót is kerülném emiatt,mást találtam ki.Nem mondhatom,hogy takarodjatok el,pedig az lenne a legcélszerűbb,ezért minden zörgésre,nyikorgó ágyon...-ra,dübörgő lépésekre,magyarul kb mindenre amit akkor csináltok ha itthon vagytok s nem alszotok,iszonyú falra mért ütésekkel fogok reagálni,nyilván nem egyek kettővel hanem,percekig..,mindegy mikor történik.
Pokol a szomszédotoknak lenni,most igyekszem viszonozni amit csak lehet.
Természetesen a takarítás kivétel.
Ha nem reagálok,akkor vagy nem vagyok itthon,vagy túl lusta vagyok megmozdulni.
Mivel semmire,senkire nem vagytok tekintettel,más megoldás nincs.Még a k...a villanykapcsolót is csapva kapcsoljátok.Ez nem egy műhely te paraszt.
Mert nyilván nem a 31 négyzetméter lakás körüli tevékenységet végzed minden nap.De le is sz..om.
Ha én ezeket hallgatom ,ti a rengeteg ideg levezetését fogjátok.
Tegyük tönkre egymás életét."

No,most már mindent tudsz.
Azt is,hogy ezek 31 nm-es garzonok,tehát kb olyan mintha a szomszéd a szekrényedben lakna,s ott is üzekedne.Ez rémálom.
de erre futja:(

Vadsuhanc # 2018.02.25. 16:01

Kedves Gabeszcbr!

Meggyőződésem, hogy a zaklatás miatti idézés alapja nem az általad történt kopogás az "üzekedés " miatt. Biztos vagyok benne, hogy ennek több előzménye is volt, amelyet nem fedtél fel a fórumozók előtt.

Gabeszcbr # 2018.02.24. 20:55

Sziasztok!

Kedves fórumozók!
A kérdésem röviden,hogy feljelentettek zaklatásért,mit tehetek,illetve mire lehet számítani?Az idézést ma vettem át,mint zaklatás vétségének megalapozott gyanúsítottja..
A történet annyi,hogy a felettem lakó,éjjel egy körül kezd el"üzekedni" a párjával,emiatt én kb leghamarabb háromig nem alszok...,és fel szoktam a mennyezeten kopogni..(ezek egy szobás lakások)
Hangok,nyikorgás,zörgés,mintha a szekrényemben csinálnák.
A félelmem az,hogy ugye ők ketten vannak,én egyedül élek,így nyilván semmire nincs tanúm,míg ők egymást tudják igazolni,bármit is állítsanak..
Szomszédokra nem lehet számítani,hiszen nagyrészt nem tartózkodnak minden nap itt,s ezeket egyébként se hallanák,én viszont teljesen k.o. vagyok idegileg.
Szóval félek,hogy egy egyedül élőnek nem sok joga van:(

Köszönöm a segítségeket előre is!

Benedikte # 2018.02.10. 10:25

Fából vaskarika :(

ObudaFan # 2018.01.18. 14:47

Ehhez már át kellene nézni az iratokat, hogy miért tekintették úgy, hogy nincs elég bizonyíték.

Benedikte # 2018.01.17. 06:20

Kedves Vadsuhanc! A feljelentések vége annyi, hogy a rendőrség azt mondta, hogy amíg vér nem folyik nem tehetnek semmit. Ha újra zaklatja jelentse fel újra. Mehet akár éjjel is. Meg azt, hogyha arra adná a fejét, hogy valakikkel megveresse az exét, akkor Ő lenne az első számú gyanúsított. Egyszer kapták el úgy, hogy a hölgy egy ismerőse segítségével sikerült elkapniuk, de még aznap éjjel ki is engedték, mert csak közvetett bizonyíték az, hogy pont azon a településen és pont abban az utcában tartózkodott, ahol a sértett él.

Vadsuhanc # 2018.01.16. 16:42

Kedves Benedikte!

Azt nem írtad - vagy a figyelmemet elkerülte - hogy mi lett a hölgy feljelentéseivel kapcsolatos eljárások vége.

Benedikte # 2018.01.16. 16:28

Hogy tudja bizonyítani? Akkor amikor az autóját megrongálta egy ismerős segítségével a rendőrök elfogták, és még aznap este el is engedték. Azt mondták, hogy nem bizonyítható, hogy Ő volt. A hölgy és volt élettársa egymástól kb 60 kilométerre laknak. Mit keresett aznap éjjel pont ott, pont abban az utcában ahol a hölgy lakik? Nincs ujjlenyomat, vagy egyéb más amivel a rendőrség igazolni tudja, hogy a volt élettárs volt az elkövető? A telefon hívásokat hívószám alapján nem lehet beazonosítani? Ez nem elég bizonyíték? Akkor mivel tudja ismerősöm bizonyítani az igazát?

ObudaFan # 2018.01.15. 15:58

Távoltartást kérhet, de abban az esetben is igazolni kell, hogy ki az elkövető.

Benedikte # 2018.01.14. 21:22

Tisztelt fórumozók! Műszakvezetőként dolgom, és a napokban egy beosztott kollégám keresett meg problémájával. Szeretnék neki segíteni, ezért írom le az általa mondottakat. Hölgy kollégáról van szó. Előző párkapcsolatában az élettársa teljesen ki akarta sajátítani, és tiltotta a lányától és összes többi rokonától. Féltékenysége néha tettlegességig fajult.Tört, zúzott, nagy anyagi kárt okozva. A kapcsolat megszakítása után a férfit a bíróság kötelezte 800.000Ft megfizetésére és börtön büntetést is kapott. Mivel kolléganőm a bírósági határozat ellenére nem kapott pénzt, nálunk 2 hónapra felmondott és külföldre ment dolgozni, hogy adósságát ki tudja fizetni. Ez alatt volt élettársa börtönben volt. Idő közben kolléganőm új városba költözött. Megszűntek a zaklatások, és sikerült megnyugodnia. A közelmúltban volt élettársát szabadlábra engedték. Azóta újból pokol az élete. Kolléganőm autóját megrongálta,(az autó minden pontjára belevéste, hogy "szajha". Új lakásának ajtaját betörte. Telefonon hívogatja és megfenyegeti, hogy "megdöglesz" Kolléganőm minden alkalommal feljelentést tesz,de a rendőrség nem tesz semmit, mert azt mondják neki, hogy amíg vér nem folyik, Ők nem tehetnek mást, minthogy felveszik a vallomását és a feljelentést. Amíg nem tudja bizonyítani, hogy volt élettársa az elkövető, Ők tehetetlenek. Mivel saját autójával jár dolgozni, azért újabb anyagi teher volt az autójának újra fényeztetése. Az új ajtó beszereltetése. Kis fizetésű (minimálbéres) Fizetéséből nem marad megélhetésre, mivel az okozott károkat neki kell helyre hozatnia. Ez mellett nem meri autóját háza előtt hagyni, mert fél, hogy újra megrongálja. Nem mer egyedül haza menni a munkahelyéről, mivel este 22 óráig dolgozik, 24 óra mire hazaér. Teljesen tönkre van lelkileg, és idegileg. Szeretném a tanácsukat kérni, hogy milyen módon tudnék segíteni neki? Mit tanácsolhatok neki? Kérhet-e távoltartási végzést? Ez megoldaná-e a problémáját? A rendőrség tényleg nem segíthet rajta? Hogy tudná behajtani a neki jogilag megállapított kártérítést, ha volt élettársa csak feketén dolgozik, nehogy le tudják vonni tőle az adósságát. Segítségüket előre is köszönöm.

Lyonee # 2017.11.24. 21:40

É s az tisztességes, hogy a nő 3 szeretőt tart?

alfateam # 2017.11.24. 20:14

és ennek a boldog pillanatnak a hevében egy korrekt, visszafogottan szókimondó levélben tájékoztattam az "exet", hogy az imént szakítottunk az "exével”"

Hát-ugye ez nem magánszennyes és még korrekt is szerinted...

PedigrePal # 2017.11.24. 18:56

Kedves alfateam,

A leírásomban nagyon sok részlet nem szerepel, mert a helyzetismertetés volt a célja és nem a vagdalkozás és a magánszennyes teregetése, minden részlet ismeretében lehet megváltozna a véleményed arról, hogy mi is a helyzet a tisztességgel...

alfateam # 2017.11.24. 13:02

Igen, ez jogilag rendben is van, csak-hát van ez a nyavalyás morál meg erkölcs. De úgy is mondhatnám az emberi tisztesség minden jog-felett áll. Nem voltál tisztessége!

PedigrePal # 2017.11.24. 12:48

Idő közben megkaptam a választ, hogy ez semmi formában nem meríti ki a zaklatás fogalmát (főleg, hogy a menyecske, illetve az "ex" a rendszeres kapcsolatteremtő fél), maximum egy nem megalapozott, elutasított feljelentésre elég, vagy ha nagyon tupírozza, akkor egy hamis vád összeállhat belőle.

PedigrePal # 2017.11.23. 03:44

Sziasztok,

Belekerültem egy elég hülye helyzetbe. Kapcsolatban voltam egy kedves hölggyel (kb 10 éve ismerem) több, mint fél évig aki a kapcsolat elejétől állította, hogy a vele lakó úriember az ex-élettársa(szintén 10 éve ismerem), kapcsolatuk véglegesen lezárt, rendezett, csak azért lakik ott, mert nem akarja az utcára tenni és rólam csak azért nem tud, mert megbántódna feleslegesen(igen hiszékeny szerelmes hülye voltam). Telt-múlt az idő és nagyjából egy időben kibukott, hogy az ex nem is tudja, hogy ő ex, illetve hogy a hölgy beújított még egy harmadik szereplőt is, akit igyekezett titkolni. Ebből lett egy vidám hangvételű beszélgetés és szakítás, el lettem hordva mindennek és ennek a boldog pillanatnak a hevében egy korrekt, visszafogottan szókimondó levélben tájékoztattam az "exet", hogy az imént szakítottunk az "exével".
Az "ex" az elvárható módon boldog volt az információtól, azzal együtt megköszönte az őszinteségem (tényleg), majd kérdőre vonta a nevezett menyecskét, aki természetesen mindent tagadott és elhordott engem mindenféle hazug szemétládának.
Illetve engem is újfent elhordott mindennek írásban és telefonon többször is.

Néhány nappal később írtam neki egy e-mailt, amelyben megkérdeztem hogy van, illetve elnézést kértem az elhamarkodott lépésért, továbbá kifejtettem, hogy nagyon rég ismerjük egymást, a kapcsolatunkban sok szép volt, ne gyűlölködve váljunk el, hanem békével(semmi kezdjük újra és hasonló rinyálás)... válaszában elküldött a francba, csúnyább szóval.

Idő közben beszélgettem (online) egy közös ismerősünkkel akinek elpanaszoltam bánatomat és meg is mutattam neki a nevezett harmadik fél facebook profilját, ez a beszélgetés valahogy eljutott a menyecskéhez. Hozzám a menyecskétől újra az őrjöngő telefon, majd a közös ismerős sűrűn kért bocsánatot, hogy nem gondolta, hogy ez lesz belőle.

Az "ex" idő közben újra megkeresett 2 alkalommal és a relációnk mélységeiről érdeklődött, amire ismét korrekt, visszafogott, de őszinte válaszokat kapott, majd diszkréten összecsomagolt és a menyecskét magára hagyta.

Menyecske a fejébe vette, hogy ő be fogja bizonyítani az "exnek", hogy márpedig én hazudok és visszaszerzi az "exet", amiben az a probléma, hogy nem hazudok és ezt tudja az egész családja és még pár ember, meg azt is, hogy a harmadik fél is a képben van....

Én ezzel úgy voltam, hogy jó, engem innentől nem érdekel, csináljanak amit akarnak....

Itt jött egy csavar, hogy a facebookon volt egy közös fotóm a menyecskével(egy jól láthatóan több hónapos kép), amit az "ex" meglelt és az éppen békülni szándékozó menyecske homlokát meg is csapkodta a fotóval...

Menyecskétől érkezett is a menetrend szerinti őrjöngő telefon, illetve az engem mindennek elhordás, majd még írásban is folytatta és a legvégén közölte, hogy ő márpedig engem feljelent zaklatásért.

Ilyenkor mi a helyzet és mire lehet számítani?

Megítélésem szerint nem történt zaklatás.

ObudaFan # 2017.11.16. 06:03

masko

Jogilag a zaklatás az a magánéletbe való beavatkozás céljából történi rendszeres kísérlet a kapcsolatfelvételre. Ez az eset szerintem legfeljebb nagyon kiterjesztő értelmezéssel lehetne zaklatás, tehát nem az.

masko # 2017.11.13. 10:06

Sziasztok,

a rongáláson túl feljelenthető-e zaklatásért az, aki egy társasházban valakinek a postaládájáról és csengőjéről több alkalommal lekaparja a nevet, rongálja, használhatatlanná teszi a postaládát és a csengőt. 2,5 éve tart, nem régen bérlőváltás is volt, de ezzel a szokással nem hagyott fel azóta sem, mióta magánszemélyek laknak a lakásban. A lakók zaklatásként élik ezt meg, de ez jogilag is annak minősül? (Bizonyíték nincs egyelőre, van egy kamera, ami a folyosót figyeli, de a postaládák azon nem látszanak. Egy másik kamera felszerelést tervezik.)

seok23 # 2017.11.03. 15:58

Tisztelt szakértők!
222. § (1) alapjan történő zaklatásért (büntetlen előélettel, beismerő vallomassal, illetve pszichiatriai betegseg is közrejatszik emiatt voltam már igazsagugyi szakértőnél is) milyen büntetést szabnak ki?
Szeptember 2.-an volt iratismertetés amin nem tudtam megjelenni mert jelenleg is korhazban kezelnek.

Ke.Er. # 2017.10.29. 11:23

A férjemmel jelenleg válunk, van egy közös 2 éves gyermekünk is.
Férjem a gyerek születését követően teljesen megváltozott, a napjait a közeli kocsmában töltötte, dolgozni nem dolgozott, én tartottam el. Mindemellett, mikor otthon volt, akkor is agresszíven viselkedett, velem és a gyermekünkkel is rendszeresen üvöltözött, szinte csak így kommunikált, bár tettlegességig sose fajult a dolog.

Ezt megelégelve 2017 februárban beadtam a vállópert. Erről tájékoztattam, kértem, hogy költözzön el, ennek ellenére 2017 juniusig nem tudtam kirakni a lakásból. A lakás egy a munkahelyem álltal bíztosított bérlakás, amihez neki semmi köze nem volt, nem szerepelt a bérleti szerződésben, még csak be se volt jelentkezve. Ebben az időszakban az együttélés még elviselhetetlenebb lett.
Miután nagy nehezen kiraktam, mániája lett, hogy van valakim. Ami akkor még nem volt igaz.

Szeptember elején megvolt az első válóperes tárgyalás, ahol megkaptam a gyermekünk kizárólagos felügyeleti jogát, a láthatás és gyerektartás kérdése nem lett szabályozva, ez a következő tárgyalásra lett halasztva, amely időpontja még nincs kitűzve.
Az apuka a gyermeket nem látogatja annak ellenére, hogy kb 1km távolságra lakik az édesanyjánál, a nagymama kérésére többször is átvittem már hozzájuk a gyereket, ezen alkalmakkor apuka a gyermekkel nehezen jön ki, türelmetlen vele, több alkalommal is előfordult, hogy elzavart minket kb 15-20 perces ott tartózkodás után.

Az élet úgy hozta, hogy július végén valóban megismerkedtem ez férfival akivel azóta is együtt vagyunk, jól bánik velem és a gyermekemmel is.
Viszont mióta megtudta, 1-2 napi rendszerességgel irogat facebook messengeren, sokszor akár a hajnali órákban.
Követeli, hogy vigyem át a gyerekünket, holott, ha ott vagyunk akkor se képes tisztességesen bánni vele. Illetve, nem godolom, hogy 8ora munka után még nekem kéne rohangálnom hozzá a 2 éves gyerekkel, amikor ő egész nap kocsmában ül, ráér, a távolság se nagy.
Írja, hogy ő tudja, hogy én őt megcsaltam, ezért lett a házasságunknak vége. Fenyegetőzik, hogy ezért még megfizetek, elviszi tőlem a gyereket, nem látom többet.
Állítólag fotókat készít/készített rólam és az új páromról, ezeket gyüjti, hogy majd „felhasználja ellenem”.
A gyerek után semmit nem fizet, többször is közölte, hogy ne számítsak tőle semmire, majd a szeretőm eltartja a gyereket, ő inkább felköti magát, de nem fog fizetni.
Ezen kijelentések mind messengeren történtek, a screenshotok megvannak, elmentve.

Ő korábban kábítószer függő volt, erőszakos büncselekmény miatt volt is már büntetve, idegileg labilis, nehezen kontrollálja az indulatait, napjai nagy részében ittas.
Bevallom félek tőle.

Mit tehetnék?
Az éjszakai fenyegető üzenetek illetve a tény, hogy követ/követtet elégséges jogalapot szolgáltatnak egy esetleges feljelentéshez zaklatás miatt?
Ha igen, és feljelentem, kérhetek távoltartási végzést?
A láthatási jogával mi lenne ebben az esetben? Hiszen ahol én vagyok, ott van a gyerekünk is.
Kérhetem a gyámhatóság álltal felügyelt láthatást, ha feljelentem, vagy az csak a válóper keretein bellül korlátozható?

Stage # 2017.10.10. 02:48

Azt kell majd bizonyítani, hogy egyrészt valóban ez-az ember küldi ezeket az üzeneteket, másrészt hogy a célja célzatosan a te zaklatásod. Ezek a feltételek kellenek. Azzal kell számolni, hogy mindent tagadni fog. Ha van közös ismerősötök érdemes rájuk írni, és tanúkat keresni, hogy Ő is látta ezeket a bejegyzéseket. Ha el is ítélik, max. kap egy pénzbüntetést. Lehet hogy feljelentés helyett inkább egy határozottabb férfi ismerősnek kellene felhívnia őt, és rászólni hogy ezt fejezze be. Esetleg személyesen megkeresni és meghúzgálni a bajúszát. :)

Stage # 2017.10.10. 02:17

Igen ez zaklatás valószínűleg. Feljelentést emailben is tehetsz, interneten keresztül a Magyar hatóságoknál. A kérdés az, hogy ha budapesti a "férfi", akkor melyik kerületben lakik? Ugyanis a férfi lakhelye szerinti rendőrség az illetékes. Ha nem tudod akkor közvetlenül címezheted az orfk-nak, és majd ők átteszik a megfelelő rendőrkapitányságra. Feljelentésedben kérd, hogy a rendőrség személyes meghallgatásod helyett, éljen megkereséssel a lahelyed szerinti rendőrségen. Így talán van mód arra, hogy ne kelljen Magyarországra utaznod tanúkihallgatásod végett.