fenyegetés, zaklatás


Zsuzsa3 # 2017.10.09. 23:18

Tanácsot szeretnék kérni. Külföldön élő, külföldi állampolgár vagyok. Már május óta naponta zaklat egy Magyarorszagon élő, magyar állampolgárságú férfi, akivel a Facebookon szoktam régebben ,,csevegni,,...Ezen kívül semmilyen kapcsolatban nem álltunk. Tavaly is rengetegszer írt, akkor még ritkán egy-egy szóval válaszoltam neki. Úgy tekint rám, mintha a partnere lennék,aki megcsalta,elhagyta,mintha nekem kötelességem lenne vele lenni....úgy tartja,ha az övé nem lehetek,akkor másé sem. Júniusban a lakhelyem előtt autózott, felkeresett helyi embereket,akikkel kapcsolatban állva információkat gyűjt a mai napig rólam. Naponta rengetegszer hív telefonon, több telefonszámról, van úgy,hogy egy perc alatt többször is csörgeti a telefonom... naponta számtalan SMS-t kapok,napi átlagban 16 emailt. Már egy hete minden nap képeslapot is kapok postai úton, amelyeken nyíltan lejárató szöveget ír,,ugyanis megfenyegetett,hogy mindenhol le fog járatni,ha nem leszek az övé.Küldött virágcsokrot,csomagot,amit nem vettem át...A Facebookról letöltötte az összes fotómat és azokat osztja meg a saját oldalán, természetesen kommentárt is fűz hozzá. Az üzenetei közt vannak fenyegető jellegűek, sokszor hihetetlenül obszcén szavakkal,,illet,, Juliusban felszólítottam többször,hogy hagyja abba a zaklatasomat, azóta egy betűt sem írtam neki. Bizonyítékokat elmentettem.A kérdésem az,hogy hol kell zaklatás ügyében feljelentést tennem? Ebben az országban,ahol élek, vagy megtehetem ezt Magyarországon is? Felek tole, zavarnak tunik.Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2017.10.02. 12:07

Attól függ, miket és mennyit irogatsz.

dikótünde # 2017.10.02. 09:13

Tanácsot szeretnék kérni.2009-ben családom kidobott a házból.Ott maradt minden ingóságunk.Azóta folyamatosan adom be a bíróságra az ügyet,de valami indokkal elutasítják.756.000 Ft-ról van szó,mert sok mindent eladtak,szétvertek,így a pénzbeli értéket kérem tőlük.Sokszor próbálkoztam a békés megegyezéssel /amit mindig írásban küldtem/,de nem hajlandóak megegyezni. Az utolsó levelemre válaszul azt kaptam,ha megint írok,akkor zaklatásért feljelentenek. Feljelenthetnek ez miatt? Köszönöm

Öreg Tölgy # 2017.08.02. 12:41

Ebben az esetben a szexuális kényszerítés kiesik, a többi marad, illetve a leírás alapján felmerül a zaklatás vétsége is.

A rendőrségnek a feljelentés alapján KELL kezdenie valamit az ügyben, más kérdés, hogy ez nyilván nem két nap, és nem is fogják halálra ítélni az illetőt.

PickAName # 2017.08.01. 09:01

Öreg Tölgy: A "jóban marad vele" személyes kapcsolatra vonatkozik, legalább is egyenlőre úgy tűnik. Nem lehet tudni előbb utóbb miket talál még ki, megbolondult a férfi mióta elváltak útjaik(nyilván a nő szakított), a baj abból adódik hogy nem hagyja élni a nőt semmilyen formában. Azzal zaklatja, hogy, ha nem lehet az övé akkor másé se legyen, így ezt látja az egyetlen opciónak, hogy megfenyegeti és vagy eltűnik a környékről a nő vagy vele marad.
Kérdés: Érdemes ezzel rendőrséghez fordulni úgy hogy még nem történt semmilyen tettlegesség? A férfi még félő hogy jobban bekattan, ha megneszeli, hogy a rendőrségre ment a nő a dologgal. Lehetséges, hogy csak ront a helyzeten és a rendőrök meg nem biztos hogy kezdenek ezzel valamit is.
Teljesen patthelyzetbe van a nő és tönkre akarják tenni, kell lennie egy járható útnak.

szemiramisz # 2017.08.01. 08:40

Mit tehetek, ha a feleségem ezekkel a szavakkal fenyeget: Tudod hol dolgozom, ugy kicsinállak, hogy egész Magyarországon nem tudsz majd munkát találni. Munkahelyét kérdésre meg tudom nevezni. Ezt azért mondta, mert rajtakaptam egy idegen férfivel s még ö érzi magát ezért megsértve.Válásunk megtörtént, de a fentiekre választ kérek. irjam meg a munkahelyének?
Szemiramisz

Öreg Tölgy # 2017.08.01. 04:52

Nem derül ki a leírásból, hogy a "jóban marad vele' mire vonatkozik, ha szexre, akkor 1-5 év, ha csak személyes kapcsolatot, akkor 3 hónap - 3 év. Ha 18 év alattiról készült pornográf felvételt feltesz az internetre, az 2-8 év, a személyes adattal visszaélés (3 hónap - 1 év) már csak hab a tortán.

Szóval, ez büntetlennek is minimum felfüggesztett, de ha tényleg a 18 év alattiról készült felvételt is feltölti, akkor elsőre végrehajtandó.

PickAName # 2017.08.01. 00:26

Tisztelt Szakértők!

Tanácsot szeretnék kérni egy zaklatási üggyel kapcsolatban. Egy ismerősömet(nő) a volt élettársa(férfi) megfenyegette, ha nem marad vele jóban és nem találkozik vele amikor csak a férfi szeretné, a környékén mindenhova kiragasztja a róla készült meztelen fotóit, a telefonszámával együtt, valamint internetre felteszi a Titokban(!) készített videóit a lányról intim tevékenység közben... és még lehetne sorolni.
Kérdésem az lenne hogy mit lehet ilyenkor tenni, van-e lehetséges módja annak hogy a nőt az effajta zaklatástól, és a követelések nem teljesítése utáni következményektől megóvjuk.

Hozzáfűzés: videók között feltehetően van olyan ami még akkor készült mikor a nő nem volt nagykorú.

Köszönöm előre is!

Sammrita # 2017.06.15. 08:27

Szerintem meg hagyd az egészet, nehogy már ennél jobban bocsánatot kérj. Zárd le és ennyi, akkor is, ha tovább ba..t. Tegyél ki egy táblát, h ne pörgessék az órát és _ard le a többit. Legyen éves kiírás.

pazs # 2017.06.15. 08:12

Ennél komolyabb ügyekben sem történik semmi halálos :) szerintem kérj még bocsánatot, esetleg ezt is írásban, aztán felejtsd el.

Marko179 # 2017.06.15. 08:07

Tudom nagyon el szúrtam...Itt görcsöl a gyomrom. Egyetemista vagyok, még ha csak megbìrságolnak azt se tudom kifizteni.
Nem konkrét személy ellen irányult.

Sajnos már válaszoltam neki egy levélben (igy már tudom ki), ezért eléggé egyértelmű, hogy én voltam (habár nincs aláírva). Leírtam benne, hogy ne akciózzon az órával, hanem nekem szóljon személyesen, és akkor civiliztan meg tudjuk oldani a problèmàt.

Ez esetben mi történhet?

Vadsuhanc # 2017.06.15. 07:59

Nem kell félned... A fenyegetésed nem konkrét személy ellen irányult és egyébként is ki igazolja, hogy azt Te raktad ki?

Egyébként egyetértek pazs-zsal. A társasházi közgyűlésen meg, ha gondolod vesd fel a problémát és nem óra kell, hanem egy éves kiírás. Azt nem lehet állítgatni.

pazs # 2017.06.15. 07:47

Hát vedd le a cetlit és többet ne csinálj ilyet. Ha senki nem fotózta le vagy ha mégis, de nem lehet bizonyítani hogy te írtad (nyilván ne valld be), akkor nemigen lesz következménye.
(Értem a felháborodást amúgy, bár nem így reagáltam volna.)

Marko179 # 2017.06.15. 07:43

Társasházban lakok, és van egy "óra" ami jelzi, hogy éppen ki a soros a lépcsőház takarításnál. Én mindig feltakarítok mikor kell, és átállítom a soros lakóra. Az utóbbi időben viszont valaki mindig visszaállítgatja, ez nagyon felhúzott és kiraktam egy cetlit, hogy ez ne történjen meg mégegyszer mert eltöröm a kezét. Erre napok mulva kapok egy levelet hogy "súlyos hibát követtem el ezzel stb." Utána néztem a fenyegetés következményeinek és nagyon megijedtem, hogy ezzel engem valaki ennyire meg tud szivatni.

Valaki meg tudna nyugtatni, nem szeretnék bíróságra, börtönbe kerülni ilyen hülyeség miatt...

gzoli80 # 2017.05.01. 08:16

Tisztelt Fórum!
Fel akar jelenteni egy idegen rendszám alapján, hogy megfenyegettem azt mondtam neki "áthúzlak a kerítésen" utána
kijött a telkéről és szemembe mondta feljelent és a felesége felvette a veszekedést.
Megteheti? Mire számíthatok?

Válaszukat köszönöm

drbjozsef # 2017.04.28. 16:56

A fenyegésnek nem az alapja számít, hanem a tartalma. Tökimdegy mire hivatkozva, a lényeg, hogy mi volt a konkrét fenyegetés.

SzaboE11 # 2017.04.28. 16:21

Sziasztok! Az fenyegetésnek minősül, ha valaki birtokhàborítàsra hivatkozva fenyeget meg? Van tanú is. Elég ha erről van feljegyzés? Tehàt a tanu íràsban tanúsítja hogy ez valóban megtörtént?

Flóra22 # 2017.04.25. 07:14

Öreg Tölgy
Köszönöm szépen a választ! Igen, bennem is ez merült fel, ugyanis nem tudhatom, hogy az illető valódi vagy hamis profillal írogatta a rágalmazó kijelentéseit egy bizonyos szélsőjobboldali portálra. Ez a facebook profilja teljesen valódinak tűnt, névvel, arcképpel, családi fotók közzétételével. A többi (hamis) profilja viszont mind ugyanazzal a grafikai programmal készült, ugyanolyan (giccses:-) ) stílusú képekkel körítve, és szint teljesen ugyanazokat a bejegyzéseket közölte (90 %-ban én voltam a témájuk), a többi antiliberális és szélsőségesen antiszemita, Putyint dicsőítő propaganda.

Öreg Tölgy # 2017.04.25. 03:54

Hát azért azt ki kellene irtani a közgondolkodásból, hogy ha valótlanul feljelentem Gipsz Jakabot, az hamis vád, de ha azt írom, hogy feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen azért, mert Gipsz Jakab (például) tegnap este megvert, akkor minden oké.

Véleményem szerint a kérdező által írt esetben max. a gondatlan hamis vád kerülhetett volna szóba, ha név szerint jelenti fel a fenyegetőt a kamu profil alapján, de inkább még az sem, hiszen honnan tudhatta volna, hogy a profil ugyan létező személyéé, de más használja.

elfmage999 # 2017.04.24. 19:38

jót mondott az ügyvéded

Flóra22 # 2017.04.24. 18:43

drbjozsef
Igen, ismeretlen tettes ellen tettem feljelentést eddig is. Az interneten történő rákeresés, párbeszédek, fórumos hozzászólások alapján jöttem rá, hogy ki lehet az elkövető. Az ügyvédem szerint viszont lehet, hogy ez a név sem valódi, ezért attól félt, hogy feljelentene az adott név valódi tulajdonosa hamis gyanúkeltés miatt. Ebben én nem teljesen értek vele egyet, ezért tettem fel csak a kérdést.

Flóra22 # 2017.04.24. 18:40

lajcsó
Senkit nem akarok mószerolni. Az ügyvédemet sem, főleg, hogy név nélkül említettem. Tanácsot szeretnék kérni. Ennyi.

drbjozsef # 2017.04.24. 18:25

Valszeg az ördög ügyvédjét játszom, de egyrészt önmagában az ügyvéd tanácsa nem volt rossz, az biztos, hogy ismeretlen tettes ellen kellett volna feljelentést tenni, másrészt, én még ezt is kevésnek érezném egy nyomozáshoz, több okból is valószínű, hogy nem jutnának közelebb az elkövetőhöz.

De az is igaz sajnos, hogy jobb ötletem nekem sincs. Hacsak az nem, hogy magad jársz utána valahogy a dolognak.

lajcsó # 2017.04.24. 18:24

"Nem tudom, hogy jó tanácsot adott-e az ügyvédem."
Az ügyvédet is mószerolni akarod? Ej, ej....

Flóra22 # 2017.04.24. 18:20

drbjozsef
Mindez meggyőző, elfogadom, hogy így van, de egy kérdésem lenne még. (Amúgy meg fel sem merült bennem olyan gondolat, hogy ,,fasisztabérenc" lennél.)
Az egyik alkalommal valaki feltehetően valódi nevén, arcképpel tett közzé a kamu blogokon közöltekkel azonos tartalmú hozzászólást egy konkrét szélsőjobboldali szervezet weboldalán. Amikor ezt az ügyvédemnek jeleztem, azt mondta, hogy ne jelentsem fel ezt a konkrét személyt, mert ha ott hamis néven regisztrált, akkor a használt név valódi tulajdonosa feljelenthet engem hamis gyanúkeltés miatt. Nem tudom, hogy jó tanácsot adott-e az ügyvédem.