Szoc.pol. csalás


brekeke77 # 2012.11.11. 16:19

Sziasztok!
j vagyok a fórumon, a segítségeteket szeretném kérni. Elvált vagyok, van két közös gyermekünk, akik most talán nagynehezen végre hozzám kerülnek. A volt feleségem 2009-ben úgy vette fel a szoc.pol. juttatást, hogy volt a nevén már 1/1 tulajdonban egy másik ingatlan 2005. óta. A nyomtatványokban azt állította, hogy eladta az akkori élettársának, de ez nem volt igaz, csak egy kamu adásvételit mutattak be. Ugyancsak 2009-ben a munkáltatójától is kért és kapott is 1.000.000 Ft otthonteremtési támogatást, amit 10 év alatt kamatmentesen kell visszafizessen. Ez a hitel az OTP Bankon keresztül került folyósításra. Itt azt nyilatkozta, hogy a lakás amiben él, bérlemény és nem az övé. Közben idén I. fokon nem jogerősen elítélték Jelentős értékre üzletszerűen elkövetett csalás miatt. 2 év letöltendő 4 évre felfüggesztve.
A szocpolt amit felvett az Államkincstár visszavonta tőle, most 60 hónap alatt kell visszafizetnie kamatmentesen. A munkáltatói hitelét elvileg rendesen fizeti, de volt már elmaradása.
A kérdésem az lenne, hogy tudok-e én ellene feljelentést tenni az ügyészségen csalás vagy egyéb bűncselekmény elkövetése miatt, hiszen minden nyomtatványon ott szerepel : "Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam közölt adatok valósak."
Vagy csak az adott szerv (Államkincstár, OTP, munkáltató) kezdeményezheti az eljárást?
A válaszokat előre is köszönöm.